22 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Ucraina contează pe susţinerea Uniunii Europene

26 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Liderul de la Kyiv, Petro Poroşenko, a declarat că poporul ucrainean a plătit scump, cu vieţi omeneşti, şi continuă să plătească pentru orientarea sa europeană şi va apăra dreptul de a urma această cale, că Ucraina contează pe susţinerea Uniunii Europene, mai ale acum, când se hotărăște soarta ţării în lupte crâncene pentru independenţă. Petro Poroşenko a specificat că nu e vorba doar  de securitatea Ucrainei, ci şi de cea a întregii Europe, că nu pot fi acceptate atacurile din partea Rusiei asupra populaţiei paşnice, anexarea Crimeii şi doborârea avioanelor, se  trage în ele chiar  de pe teritoriul rus, iar din Rusia în estul Ucrainei continuă să sosească insurgenţi şi armament (TV5).

De asemenea, preşedintele a mulţumit României, Lituaniei şi Letoniei pentru ratificarea Acordului de Asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană, pentru susţinerea morală în lupta pentru independenţa ţării.

UCRAINA, MOLDOVA ŞI  GEORGIA vor avea statut de „aliat non NATO”

Congresul SUA  a votat, în două lecturi, proiectul de lege privind  acordării Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldovaa statutului de „aliat non NATO”, autor al căruia esterepublicanul Bob Corker. Dacă va fi votat, toate trei ţări  vordeveni partenere strategice ale armatei americane, nefiind membre ale NATO, informează 1+1. Legeava permite forţelor americane, în scopul asigurării securităţii şi  acordării ajutorului necesar, să intensifice colaborarea cu trupele armatedin Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia. Documentul mai prevede modificări la Legea cu privire la gaze pentru aprobarea procedurii urgente privind exportarea gazelor membrilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, susţinerea financiară a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei în scopul exploatării rezervelor de gaze naturale, petrolului şi altor izvoare energetice de alternativă,  adoptarea unor noi sancţiuni de ordin politic şi financiar împotriva Federaţiei Ruse, dacă aceasta va viola suveranitatea Ucrainei sau a altor ţări europene, va încerca anexarea a noi teritorii din regiune,  nu-şi va retrage trupele militare de la hotarele cu Ucraina şi nu va înceta acţiunile de destabilizare în estul ei. Măsurile respective îi vizează pe toţi cetăţenii Rusiei, inclusiv, pe preşedinte şi premier.

UCRAINA, POLONIA ŞI LITUANIA VOR CREA  O  ARMATĂ COMUNĂ

În timpul apropiat, conform președinției  ucrainene, în scopul detensionării situaţiei din estul Ucrainei, va fi creată o  brigadă profesionistă  comună de luptă -  „UkrPolLitBrig” –  alcătuită din 4.500 de militari din Ucraina, Polonia și Lituania, comandamentul căreia se va afla la Lublin, în Polonia (TSN). Evident, pericolul izbucnirii unui război la frontiera de est a Poloniei i-a determinat pe liderii celor trei ţări să grăbească realizarea respectivului proiect, iniţiat încă în 2007, în scopul înfăptuirii căruia Varşovia va investi 30 de miliarde de euro. Mai mult, SUA au trimis deja în Ucraina 12 avioane F-16 şi 300 de militari, care au misiunea de a întări apărarea aeriană.

În militarii de la Zelenopile s-a tras de pe teritoriul Rusiei

Şeful Serviciului de Securitate Națională și Apărare de la Kiev, Mihail Koval,  a declarat că, în consecinţa expertizelor, s-a constatat că asupra militarilor de la Zelenopile s-au efectuat tiruri de rachete din sisteme performante de tip „Tornado”, de care teroriştii proruşi nu dispun,  care au o rază de 90 de km, dar nu „Grad” ce au o rază maximă de doar 20 de km. Or, s-a tras  de pe teritoriul Rusiei. Astfel, în consecinţa atacului, şi-au pierdut viaţa 19 militari ucraineni, peste 100 fiind răniți.

LOCALITATEA SNEJNE A FOST ŞTEARSĂ DE PE FAŢA PĂMÂNTULUI

 Lupte grele s-au dat și la Snejne, unde insurgenţii au doborât miercuri un avion militar ucrainean. Insurgenţii au recunoscut că au fost nevoiţi, în fața ofensivei armatei ucrainene,  să părăsească trei localități pe care le ocupau, precum și zona aeroportului din Donețk, și s-au reunit în alte trei localități la sud-est de oraș. Aviaţia militară rusă a distrus complet localitatea Snejne din regiunea Donețk, lăsând în urmă doar ruine. Există victime în rândurile populaţiei.

  ÎN  DONBAS  AU  APĂRUT  „OAMENI  VERZI”

În estul Ucrainei continuă luptele crâncene. Câteva oraşe sunt aproape complet ruinate. Rusia  atacă de pe teritoriul ei Donbasul, cu lansatoare de rachete de tip „GRAD” şi „BUK”. Imaginile bombardamentelor au fost filmate de locuitorii orașului Gukov din regiunea Rostov, care le-au plasat pe internet, informează TV5. Ostaşi ai trupelor ucrainene, care fac parte din brigada motorizată 72, dislocată în regiunea Lugansk, la hotarul Ucrainei cu Federația Rusă, au anunțat că din partea Rusiei au fost mai multe atacuri cu lansatoare de rachete de tip „GRAD”. Mai mult ca atât, în estul Ucrainei au apărut deja „oameni verzi”, asemenea celor din Crimeea, cu însemne ale armatei ruse. Încă două avioane ale forţelor militare ucrainene au fost doborâte în ultimele două zile de către rachetele ruse. Creşte şi numărul morţilor, răniţilor şi militarilor pierduţi fără veste.  Forțele ucrainene continuă ofensiva pentru recucerirea celor două centre regionale – Lugansk și Donețk,  unde s-au retras şi grupat teroriştii proruşi, care opun rezistenţă  datorită ajutorului acordat insurgenţilor de Kremlin. În cursul ultimei săptămâni a avut loc o redesfășurare și o reîntărire de trupe ruse la hotare. În prezent, aproape 41.000 de militari ruși, 150 de tancuri, 400 de blindate și 500 de sisteme de artilerie ruse se află lângă frontieră, în zona regiunii Donețk.


Parlamentul ucrainean a aprobat o nouă mobilizare

Rada Supremă a Ucrainei, cu 232 de voturi „pentru”, a aprobat  un decret prezidențial privind o nouă „mobilizare parțială”. E a treia etapă de mobilizare de la începutul operațiunii antiteroriste  din luna aprilie, care prevede chemarea sub arme a mai multor militari în rezervă și a bărbaților până la 60 de ani pentru a lupta împotriva teroriştilor proruşi din estul Ucrainei. O parte din rezerviștii mobilizați prin noua lege se vor alătura unităților de luptă, iar ceilalți vor ajuta la apărarea frontierei cu Rusia. Conform decretului prezidenţial, nu vor fi mobilizaţi funcţionarii de stat, deputaţii poporului, antreprenorii, a sporit şi vârsta rezerviştilor – ostaşii de rând, sergenţii şi caporalii vor rămânea în rezervă până la vârsta de 60 de ani, în loc de 40, la fel şi ofiţerii inferiori  – de la 45 la 60 de ani, cei în gradul de maior şi locotenent-maior – de la 55  la 60, ofiţerii de rang superior  vor activa până la 65 de ani.

În Ucraina a fost interzis Partidul Comunist

Ministerul ucrainean de Justiţie a demarat, marţi, procesul necesar pentru interzicerea Partidului Comunist, acuzat de activităţi neconstituţionale, de susţinere şi finanţare a terorismului,  sprijinirea Rusiei în anexarea  Crimeii şi a agresiunii sale militare, organizarea de întâlniri în scopuri separatiste, cererile de federalizare, de finanţarea şi achiziţionarea de echipament, inclusiv armament, pentru organizaţiile teroriste din estul Ucrainei, susţinerea referendumurilor ilegale şi a republicilor autoproclamate din regiunile Lugansk şi Doneţk etc. Ministrul ucrainean de Justiţie a declarat că, o dată cu dizolvarea Partidului Comunist de către Curtea Constituţională, toate simbolurile acestuia vor fi interzise.

T. FELICIA