19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Coaliţia parlamentară s-a dizolvat, premierul şi-a anunţat demisia

26 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Joi, 24 iulie a fost o zi furtunoasă în Rada Supremă. După dizolvarea, cu numai o zi înainte într-o atmosferă incandescentă, de mare tărăboi, a fracţiunii comuniştilor, şi-a încetat existenţa şi coaliţia parlamentară. De fapt, dizolvarea coaliţiei n-a făcut mare senzaţie, deoarece deputaţii din fracţiunea „Udar” al lui V. Klyciko şi-au anunţat de mai multă vreme intenţia, iar colegii lor din fracţiunea „Svoboda” i-au susţinut, declarând că vor proceda la fel din momentul în care „Udar” va ieşi din coaliţia „Opţiunea europeană”. Exemplul acestora a fost urmat de câţiva deputaţi majoritari şi de 10 parlamentari din fracţiunea „Batkivşcyna”. Astfel, ceea ce se cocea de mai multe săptămâni s-a săvârşit la 24 iulie, dizolvarea coaliţiei dându-i Preşedintelui P. Poroşenko lumină verde pentru anunţarea noilor alegeri parlamentare, lucru absolut indezirabil pentru regionali şi comunişti, care au protestat vehement. Dar nici deputaţii din partea „Batkivşcynei” nu sunt încântaţi de această răsturnare de situaţie, sperând până acum că o vor mai întinde cu anunţarea alegerilor anticipate şi insistând în acest scop asupra declarării stării de război în estul Ucrainei. Emoţiile încinse în parlament au culminat cu patetica declaraţie a premierul Arseni Iaţeniuk privind demisionarea sa, implicit şi a guvernului. Folosindu-se de situaţie, A. Iaţeniuk a rostit un discurs privind starea deplorabilă a economiei, învinuindu-i pe deputaţi de populism, imputându-le că se gândesc numai la voturile electoratului, în loc să adopte legi întru salvarea ţării. De-acum, alegerile sunt inevitabile, deoarece e nereal să se formeze o nouă coaliţie în apropiatele zece zile. Preşedintele Petro Poroşenko a salutat dizolvarea coaliţiei, menţionând că prin această decizie deputaţii au demonstrat că nu se ţin de fotolii. Totodată, le-a atras atenţia asupra oportunităţilor momentului de faţă: încetarea funcţionării coaliţiei nu trebuie să paralizeze activitatea Rade Supreme, care urmează să adopte legi privind schimbările la buget şi documente ce ţin de colaborarea cu instituţiile financiare internaţionale. 

Cine alimentează terorismul în Ucraina

De curând autoproclamata „RP Doneţk” l-a investit cu funcţia de vicepremier pe fostul şef al KGB-ului din Transnistria, generalul rus Antiufeev. Pe acesta îl leagă o prietenie mai veche de separatiştii proruşi din Ucraina, căci a luptat cu I. Strelkov şi A. Borodai în Transnistria. După ce a condus timp de 20 de ani securitatea de stat a teroriştilor transnistreni, şi-a câştigat dreptul la odihna binemeritată în Rusia, unde s-a mutat cu traiul din 2012, devenind profesor al Academiei de stat militare a FR. Şi iată că la bătrâneţe n-are parte de linişte, fiind trimis să conducă securitatea rusă în Doneţk. Într-o interceptare telefonică, ajunsă în posesia redacţiei tsn.ua, aşa-numitul vicepremier îi cere ajutor liderului partidului liberal-democrat de la Moscova, Vladimir Jirinovskii. El se plânge pe faptul că armata ucraineană înaintează tot mai mult spre poziţiile teroriştilor, insistând să li se acorde orice fel de susţinere, în special politică. „Avem nevoie de o implicare la cel mai înalt nivel", a cerut generalul. Drept răspuns, Jirinovskii i-a promis mai mult decât susţinere politică: „Aveţi nevoie de o altă susţinere, ca să puteţi contraataca”. Potrivit tsn.ua, Vladimir Antiufeev a trecut ilegal frontiera ucraineană pe data de 11 iulie a.c. 

Totodată, SUA a anunţat concentrarea unui contingent de 15 mii de militari ruşi la graniţă cu Ucraina, susţinând că au dovezi care confirmă că militari ruşi au lansat obuze de artilerie, de pe teritoriul rus, spre poziţii militare ale armatei ucrainene, în estul Ucrainei. „Rusia a avut în mai multe rânduri intenţia de a trimite lansatoare de rachete insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei", a declarat Marie Harf, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că şi după doborârea avionului MHI7 armamentul continuă să traverseze frontiera spre Ucraina.

Maria TOACĂ