28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CARITATE ŞI PATRIOTISM:ROMÂNII DIN MAHALA ADUNĂ ALIMENTE PENTRU ARMATA UCRAINEANĂ!

30 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

În alte împrejurări, n-aş fi accentuat în titlul la acest articol asupra faptului că oamenii uniţi într-o acţiune caritabilă sunt români. Şi dna Elena Nandriş, primarul comunei Mahala, în care intră mai multe sate (Ostriţa, Buda, Prut), furnizându-mi această informaţie a ţinut să nuanţeze că consătenii ei nu vor să-şi afişeze binefacerea, considerând-o, în mod firesc, o datorie creştinească şi cetăţenească mai întâi de toate. Însă situaţia cere, mai grav ca altădată, să punem just accentele, căci în aceste zile de maximă tensiune, când în mai multe localităţi din regiune, inclusiv cu populaţie românească, grupuri de oameni au blocat drumurile în semn de protest contra războiului şi înştiinţărilor privind mobilizarea parţială, conaţionalii noştri sunt prezentaţi, în exclusivitate şi tendenţios, ca persoane ce refuză să-şi îndeplinească datoria faţă de stat.

Internetul este plin de reproşuri, injurii, etichetări necuviincioase la adresa românilor – de felul „coloana a cincea”, „separatişti”, „proruşi” etc. La drept vorbind, mulţi dintre cei care au protestat, blocând drumurile, idee n-au ce înseamnă „coloana a cincea” sau alte insinuări de acest tip. Presupun, ba chiar sunt sigură, că mulţi dintre ei sunt absolut lipsiţi de sentimente naţionale, nici nu ştiu care ne sunt simbolurile şi valorile ce ne definesc ca români. Oamenii blânzi şi supuşi din satele noastre au ridicat vocea doar atunci când le-au fost afectate interese foarte personale, speriaţi că ar putea să-şi piardă fiinţele apropiate. Cu atât mai mult, cu cât în memoria colectivă sunt încă vii rănile trecutului, când tinerii umblau fugari prin păduri şi câmpii de teamă să nu fie mânaţi în Donbas.

Iar în privinţa datoriei sfinte de a apăra ţara de mult s-a şi uitat ce înseamnă aceasta, în timp ce nici drepturile cetăţeneşti nu erau respectate, fiind declarate doar pe hârtie. Cu toate acestea, românii din Mahala au procedat altfel decât vecinii lor. De câteva săptămâni, la iniţiativa primarului şi îndemnul parohilor celor trei biserici, sătenii adună alimente pentru ostaşii care luptă în zona operaţiunilor antiteroriste.

Mai înainte au expediat produse alimentare militarilor mobilizaţi din satele lor, fiind ajutate material şi familiile acestor tineri. Li s-a trimis pachete direcţionat, pe adrese concrete. Iar de mai bine de o săptămână acţiunea caritabilă a luat amploare în toată comuna, măhălenii exprimându-şi dorinţa de a susţine armata cu modesta lor contribuţie. Primii au manifestat exemplu membrii confesiunii adventiştilor de ziua a şaptea, uniţi în jurul lui Ion Cernuşca. Apoi, numai gospodăriile de pe două uliţe din Mahala-Deal au colectat o cantitate mare de produse – cafea, ceai, zahăr, macaroane, saci de cartofi, conserve de carne (de casă) şi multe alte merinde necesare pentru cei de pe frontul de Est. Printre cele mai inimoase femei, antrenate în nobila ajutorare a armatei se numără Rodica Cernuşca, Natalia Iurii, Angela Ivaneţ. Deşi ele n-au membri ai familiei mobilizaţi, înţeleg şi împărtăşesc durerea celor ce şi-au pierdut somnul şi viaţa bună de când şi-au condus fiii, bărbaţii în zona operaţiunilor antiteroriste. Românii din Mahala, care au suferit atâtea nelegiuiri în trecut, care îşi plâng şi astăzi martirii aduşi în cimitirul satului şi risipiţi prin toată Siberia, care ca nici oricare alt sat din regiune au cei mai mulţi veterani ai războiului din Afganistan, înţeleg durerea mamelor şi soţiilor ce-şi aşteaptă fiii şi bărbaţii. De aceea ei au şi fost solidari cu ucrainencele, care cu vreo lună în urmă au blocat şoseaua din apropierea satului lor, cerând să se facă rotaţia, şi ca soldaţii să fie echipaţi corespunzător. Cu atât mai mult, cu cât şi din satul lor sunt familii ce aşteaptă cu înfrigurare întoarcerea celor trimişi în bătaia focului.

Primarul mi-a mărturisit cu lacrimi în ochi despre neliniştea acestor familii, dar şi de grija ce-i macină pe bărbaţii mobilizaţi pentru soţiile rămase acasă cu nevoile gospodăriei şi copilaşi mici: „Când l-am sunat pe un tânăr ca să-l întreb ce să-i trimitem, el m-a asigurat că n-are nevoie de nimic, rugându-mă să-i ajutăm soţia rămasă singură cu doi copilaşi”. Primarul întreţine legătura cu comandantul regimentului nr. 300 din Cernăuţi, prin intermediul căruia produsele colectate de săteni sunt expediate la destinaţie. Ei au donat şi bani pentru cumpărarea angro a apei şi mijloacelor de igienă personală.

Relatându-mi despre binefacerea consătenilor, dna Elena Nandriş a subliniat că aceasta e doar o picătură, e un modest prinos ce vine de la inimile unor oameni deprinşi să sară la nevoie, să-şi ajute aproapele. Acţiunea începută de măhăleni va dura atât timp cât va fi nevoie de ajutorul lor. Dumneaei a ţinut să le mulţumească tuturor, îndeosebi celor care i-au însufleţit pe oameni la fapte caritabile – Ion Cernuşca, Natalia Iurii, Angela Ivaneţ, Rodica Cernuşca, preoţii…

Oamenii din Mahala, căliţi de vicisitudinile istoriei, au demonstrat încă o dată că sunt buni creştini şi demni români şi că întotdeauna sunt gata să-şi îndeplinească datoriile cetăţeneşti, dar nici de drepturile lor nu vor să uite.

Maria TOACĂ