19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Precizări ale Ministerului Afacerilor Externe privind protestele etnicilor români din regiunea Cernăuţi

31 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima preocuparea fata de situatia care a generat protestele etnicilor romani din regiunea Cernauti din Ucraina, in contextul procesului de mobilizare a tinerilor cetateni ucraineni, declansat de autoritatile de la Kiev. 

Ministerul Afacerilor Externe urmareste indeaproape modul in care acest proces se desfasoara, in contextul nemultumirilor exprimate de etnicii romani, care genereaza ingrijorare atat in familiile acestora, cat si la nivelul opiniei publice din Romania.

De la inceputul protestelor din regiunea Cernauti, MAE este in contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernauti, cu reprezentantii etnicilor romani, precum  si cu cei ai autoritatilor ucrainene civile si militare.

In cadrul dialogului constant cu partea ucraineana, preocuparea autoritatilor romane a fost transmisa ambasadorului Ucrainei la Bucuresti. Au fost cerute elemente suplimentare si clarificari referitoare la procedurile de mobilizare in curs a tinerilor, intelegand ratiunile firesti ale oricarui stat privind necesitatea asigurarii securitatii si apararii integritatii teritoriale si a fost exprimata, in acest context, asteptarea partii romane ca aceste proceduri sa nu aiba un caracter selectiv, care sa introduca o abordare discriminatorie pe criterii etnice.

Mesaje similare au fost transmise autoritatilor centrale ucrainene prin Ambasada Romaniei la Kiev.

Ministerul roman al Afacerilor Externe exprima deplina intelegere si solidaritate cu familiile tinerilor etnici romani, cetateni ucraineni, care ar putea fi mobilizati in regiunile estice ale Ucrainei unde au loc, in continuare, operatiuni militare impotriva separatistilor.

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima increderea ca procedurile specifice, promovate de catre autoritatile ucrainene in contextul crizei de securitate din Ucraina de est si a operatiunilor militare impotriva responsabililor pentru actiunile de incalcare a  suveranitatii statului ucrainean se vor desfasura cu luarea in considerare de catre autoritatile de la Kiev a preocuparii exprimate de proprii cetateni, de familiile etnicilor romani din regiunea Cernauti si cu respectarea unui necesar principiu al nediscriminarii etnice.

http://www.mae.ro/