19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Banii adunaţi în timpul concertelor caritabile au fost înmânaţi ostaşilor răniţi pe câmpurile de luptă din zona Lugansk

10 august 2014 р. | Categorie: Noutăţi

În aceste zile fierbinţi nu numai din cauza caniculei, ci şi din pricina încordării imense care caracterizează viaţa social-politică, economică şi militară a Statului Ucrainean, diverse organizaţii, instituţii, primării, echipe de voluntari, comitete bisericeşti, colective de muncă din oraşul Cernăuţi  şi din întreaga regiune, inclusiv din localităţile cu populaţie majoritar românească, adună mijloace băneşti, produse alimentare, medicamente, aparataj medical pentru ajutorarea ostaşilor armatei ucrainene ce luptă cu dăruire de sine împotriva forţelor separatiste şi mercenarilor străini în zona autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk. Şi e firesc să fie aşa. Deoarece oriunde în lume, datoria de cetăţean a fiecărui om, constă în apărarea, în caz de necesitate, a integrităţii, suveranităţii şi independenţei ţării în care trăieşte.

În contextul acesta de patriotism al cetăţenilor noştri care militează pentru orientarea europeană a Ucrainei, se înscrie şi suita de manifestări culturale – semnarea protocolului de colaborare între Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” din Bistriţa Năsăud şi Biblioteca Universală Ştiinţifică Regională “Mihailo Ivasiuk” din Cernăuţi, întâlnirile cu scriitorii bistriţeni, donaţiile de carte, recitalurile de poezie, şi, desigur,  concertele caritabile, organizate în zilele de 1-3 august, toate desfăşurându-se sub genericul “Dialoguri culturale europene Bistriţa-Cernăuţi”.

În cadrul acestor dialoguri au avut loc întâlniri protocolare şi convorbiri între membrii delegaţiei Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, condusă de preşedintele acestuia, domnul Emil Radu Moldovean, din care au făcut parte conducătorii instituţiilor de cultură ale judeţului amintit, primarii unor localităţi, consilieri judeţeni, scriitori, ziarişti cu reprezentanţii de vârf ai conducerii regiunii Cernăuţi şi ai raioanelor Noua Suliţă şi Herţa în cadrul cărora s-au pus bazele unor colaborări viitoare  eficiente  în vederea integrarii cât mai rapide a Ucrainei în structurile europene.

Menţionăm că delegaţia bistriţeană a fost însoţită de două colective artistice profesioniste – ansamblurile  “Dor Românesc” şi “Baladele Bistriţei”, care au susţinut cu deosebit succes trei spectacole  folclorice de caritate pe scenele Caselor de Cultură din satele Mahala şi Horbova, precum şi pe scena Filarmonicii Regionale  din Cernăuţi. 

Banii adunaţi în timpul concertelor caritabile în suma totală de 7.777 grivne au fost înmânaţi de dl Vasile Tărâţeanu, preşedintele Fundaţiei, ostaşilor răniţi pe câmpurile de luptă din zona Lugansk, internaţi  acum pentru tratament în secţia de chirurgie a Spitalului militar din Cernăuţi, majoritatea răniţilor fiind originari din raioanele Hliboca, Storojineţ, Chiţmani, Hotin şi din oraşul Cernăuţi.

Înmânarea banilor s-a făcut în prezenţa colonelului Iurii Ţariuk, şeful secţiei de chirurgie a lazaretului cernăuţean. În aceeiaşi zi de 9 august  1000 de grivne din suma adunată a fost dată personal ostaşului Ruslan Berladin, roman de origine basarabeană din Cernăuţi, ostaş al renumitului batalion “Azov”, rănit greu  în ziua de 13 iunie în luptele pentru eliberarea oraşului Mariupol, care a fost readus la viaţă datorită medicilor  celebrului Institut naţional de chirurgie şi transplantologie  “A. Şalimov” din Kiev al  Academiei de Ştiinţe Medicale a Ucrainei.

Mulţumim din tot sufletul atât oamenilor care au făcut  donaţii în timpul concertelor caritabile, cât şi artiştilor bistriţeni, conducerii judeţului Bistriţa-Năsăud, Consulatului General al României la Cernăuţi, primarilor Elena Nandriş şi Gheorghe Racolţa, conducerii Bibliotecii “M.Ivasiuk”, conducerii regiunii pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect important de solidarizare a eforturilor în numele păcii şi prieteniei dintre poporul roman şi ucrainean în demersul lor european.

Consiliul Fundaţiei Culturale de Binefacere

“Casa Limbii Române din Cernăuţi”.

9 august 2014.