19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Diversiuni, confruntări armate, trădări...

10 august 2014 р. | Categorie: Noutăţi

A ajuns canicula şi în Ucraina. Arde pământul în est şi în vest. E timp cum nu se poate mai bun pentru seceriş, pentru depozitarea pâinii în hambarele ţării. Unii se grăbesc la mare, alţii sunt porniţi la război sau se ascund de el. În Ucraina se coc grânele, se petrece în mare veselie la nunţi, botezuri, diferite aniversări, finalizate cu feeria focurilor de artificii. Şi în tot acest timp, în fiecare zi, mor oameni seceraţi de gloanţe, atinşi de obuze. Mor soldaţi tineri, care n-au ţinut până acum arma în mâini, mor bărbaţi în vârstă, căliţi în focul Afganistanului. Primăriile câtorva centre regionale (Ternopil, Lviv) au pus tabu pe focurile de artificii, în perioada cât durează operaţiunile antiteroriste în estul ţării. E un semn de bun simţ şi respect pentru durerea familiilor care şi-au înmormântat fiii aduşi în sicrie din zona de conflict, pentru cei care au oameni apropiaţi acolo.

Fugitiv am prins o informaţie la un post al TV ucrainene despre campania recoltării grânelor, care promite anul acesta o recoltă extraordinar de frumoasă. Altădată, în această perioadă toate ştirile începeau cu asemenea subiecte. Acum vedem şi auzim numai despre diversiuni, confruntări armate, trădări... Lupte crâncene în centrul Doneţkului, explozii şi tiruri de artilerie în Lugansk... Joi, 7 august, a mai fost nimicit un avion de vânătoare ucrainean într-o zonă aflată sub controlul insurgenţilor, aproape de locul unde a fost doborâtă aeronava de pasageri malaysiană, s-au adăugat la statistica morţii 15 militari şi 79 au fost răniţi, a doua zi încă 13 victime. O fetiţă de şase ani grav rănită la cap şi-a dat sufletul în spital, o femeie gravidă agoniza în subsolul casei, unde sta ascunsă de focul armelor grele. Guvernatorul interimar al regiunii Lugansk, Irina Verighina, spune că zilnic în oraş mor oameni din rândul populaţiei civile, numărul lor ajungând la 1,5 mii. Consilierul ministrului Afacerilor Interne anunţă, tot aproape zilnic, despre acte de trădare în rândul miliţiei şi altor organe de stat din regiunile estice. Nu mă refer la trecerea graniţei pe teritoriul Rusiei a militarilor din brigada nr. 72, care n-au avut alternative pentru a rămâne în viaţă şi care s-au întors în ţară, intenţionaţi să revină pe poziţii de luptă după un scurt repaus. Anton Gheraşcenko a informat despre trecerea benevolă de partea separatiştilor a 300 de lucrători ai organelor de interne din Doneţk. Zilnic se comunică despre pierderi din rândul militarilor Armatei Ucrainene şi Gărzii Naţionale, şi tot cam atât de des auzim că preşedintele Obama l-a atenţionat la telefon pe Vladimir Putin, sau: cancelarul german Angela Merkel a discutat iarăşi la telefon cu Petro Poroşenko (cu Putin sau alt şef de stat) situaţia critică din Ucraina, că Europa şi SUA înăspresc sancţiunile faţă de Rusia, şi că aceasta în curând îşi va da duhul sufocată de lipsa de delicatese maritime din ţările scandinavice sau a merelor din Polonia. 

SECRETARUL GENERAL AL NATO NE PROMITE SPRIJIN POLITIC 

Pe fundalul unor lupte crâncene la Doneţk şi Lugansk, precum şi intensificării temerilor privind o posibilă intervenţie a Rusiei în Ucraina, Kyivul a fost vizitat, la 7 august, de Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a asigura autorităţile ucrainene de susţinerea politică a Alianţei Nord-Atlantice. În cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Kyiv, Secretarul general al NATO a declarat că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să suplimenteze asistenţa oferită Ucrainei în contextul "agresiunii" ruse, cerând totodată Rusiei să retragă trupele de la frontierele ucrainene. "Libertatea şi viitorul Ucrainei sunt atacate. Rusia continuă să susţină separatiştii", a spus Rasmussen. Vizita lui Rasmunssen intervine în contextul preocupării exprimate de NATO privind creşterea prezenţei ruse la frontiera ucraineană şi vehiculării de către Putin a pretextul unei misiuni umanitare sau de menţinere a păcii pentru a trimite soldaţi în estul Ucrainei. Acuzată de occidentali că înarmează separatiştii, Rusia a lansat la începutul săptămânii trecute manevre militare în apropiere de frontieră, implicând o sută de avioane de luptă, denunţate drept o provocare de Kyiv şi Washington. 

Tot la 7 august şi-a anunţat demisia Secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare din Ucraina, Andrii Parubii. Preşedintele Petro Poroşenko i-a acceptat demisia, declarând că, indiferent de decizia luată, A. Parubii va rămâne în echipa sa.

Culmea neobrăzării!

Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovyci, de mână cu cei doi fii ai săi, a depus o plângere la Tribunalul Uniunii Europene din Luxemburg, aflăm dintr-o informaţie difuzată de BBC. Aceştia sunt nemulţumiţi de sancţiunile europene impuse la adresa lor în data de 5 martie şi cer anularea lor. Plângeri similare au depus şi alţi foşti demnitari din clipa lui Ianukovyci, pripăşiţi în Federaţia Rusă. Totodată, ministerul de Interne de la Kyiv a dat în căutare generală trei politicieni din Rusia. Este vorba despre liderul Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Jirinovski, cel al Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, şi şeful formaţiunii "Rusia Dreaptă", Serghei Mironov, toţi fiind suspectaţi de instigarea conflictelor şi finanţarea grupărilor armate ale teroriştilor din estul Ucrainei.

NICI USTUROI N-AU MÂNCAT, NICI GURA NU LE PUTE

De parcă până acum s-ar fi bucurat de o bună faimă în lume, liderii separatişti de la Tiraspol s-au arătat indignaţi de faptul că puterea de la Kyiv le „strică” imaginea. În special, purtătorul de cuvânt al Comitetului de Securitate de la Tiraspol, Aleksandr Dornia, a condamnat afirmaţiile analistului militar ucrainean Dmytro Timciuk, pentru că a numit Transnistria  drept „o entitate ostilă Ucrainei”, consemnează Mediafax. KGB-ul transnistrean neagă informaţiile din presa ucraineană privind cazurile de focuri de arme trase de pe teritoriul autoproclamatei republici asupra militarilor ucraineni. Tiraspolul acuză presa din Ucraina că intenționat prezintă Transnistria ca pe o regiune inamică.

Între timp, nici Moscova nu tace. După embargo declarat Moldovei asupra legumelor, fructelor, vinurilor şi altor mărfuri, autorităţile Republicii Moldova sunt învinuite de amestec în activitatea misiunii ruse de menţinere a păcii în Transnistria separatistă. MAE al federaţiei Ruse acuză conducerea de la Chişinău de „ un gest neprietenos”, având în vedere „reluarea campaniei de propagandă cu scopul de a forţa retragerea contingentului rus din zonă şi a schimba statutul actual trilateral al misiunii de menţinere a păcii aflate acolo sub mandat internaţional”. Amintim că în 1990, Transnistria, cu o populaţie majoritară rusă şi ucraineană, s-a declarat independenţă faţă de Republica Moldova, fapt ce a provocat, în 1992, un conflict armat sângeros, soldat cu victime umane şi pierderea controlului din partea Chişinăului asupra zonei respective. În prezent, pacea în zona de conflict este menţinută de 402 militari ruşi, 492 transnistreni şi 355 din Republica Moldova, precum şi 10 observatori militari ucraineni.

Maria TOACĂ