Patria noastră istorică, România, cel mai
apropiat prieten al Ucrainei, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, a
ratificat prima dintre ţările Uniunii Europene Acordul de Asociere al Ucrainei
la structurile europene, fiind urmată apoi de Lituania, Estonia, dar ce
aşteaptă Ucraina?
Valeri Cealyi, adjunct al şefului Administraţiei Preşedintelui Ucrainei, a specificat că Ministerul Afacerilor Externe a finalizat întocmirea documentelor necesare pentru ratificarea acordului până la sfârşitul lui septembrie, iar în timpul apropiat ele vor fi transmise Preşedintelui Ucrainei pentru a fi înaintate spre examinare parlamentului ucrainean. Acordul de Asociere ce urmează să fie ratificat de Rada Supremă, de Parlamentul European şi de cel al tuturor ţărilor membre ale UE, le va permite ucrainenilor să muncească legal în respectivele state europene.
PENTRU UNII – RĂZBOI, PENTRU ALŢII – „MAMĂ BUNĂ”
În timp ce războiul terorist din estul Ucrainei înghite, încetul cu încetul economia ţării, rezervele pentru zilele negre ale populaţiei, unii afacerişti se îmbogăţesc pe spinarea săracilor şi din buzunarele lor găurite. Or, pentru oamenii simpli din popor războiul e distrugere, pierdere de vieţi tinere, schilodiri, nevoi şi sărăcie, iar pentru bogătanii ce prin lege au fost protejaţi de a participa la el – e „mamă bună”, sursă de îmbogăţire.
În Kyiv, în anul curent, au fost înregistraţi 1803 de milionari, cu 247 mai mulţi decât anul precedent. Deci, 1803 de locuitori ai capitalei şi-au declarat veniturile de peste un milion de grivne, însă doar câţiva dintre ei s-au grăbit să-şi achite impozitele faţă de stat. Or, până la sfârşitul lui iulie, ei urmau să plătească impozite pentru venituri în sumă de 232,3 mln de grivne, dar au achitat doar 98 mln de grivne, informează TSN şi "Економічна правда", Deci, nici măcar jumătate din suma respectivă. N-au sărmanii de unde plăti!
Anul precedent în Ucraina au fost înregistraţi 3,4 mii de milionari, jumătate dintre care locuiesc în Kyiv.
FAMILIILE MILITARILOR CĂZUŢI ÎN RĂRZBOIUL TERORIST VOR PRIMI APARTAMENTE
Ce-i drept, nu se ştie dacă toate familiile celor căzuţi la datorie, pe frontul din estul Ucrainei, vor beneficia de acest drept. Guvernul ucrainean a alocat 23 de milioane de grivne pentru cumpărarea spaţiului locativ pentru familiile militarilor care şi-au pierdut viaţa în timpul operaţiunilor antiteroriste din Donbas, informează UNIAN. Mijloacele băneşti vor fi direcţionate administraţiilor regionale de stat ce urmează să procure locuinţele.
E tristă statistica ONU privind moartea violentă în războiul separatist din estul Ucrainei – în perioada desfăşurării operaţiunilor antiteroriste aici au fost omorâte peste 2100 de persoane, dintre care peste 600 de militari, alte peste 5000 au fost rănite, peste 100 de militari sunt luaţi ostatici de mercenari, alţii sunt daţi dispăruţi.
CÂND SE VA STABILIZA GRIVNA?
La 29 august curent, Fondul Monetar Internaţional va anunţa hotărârea sa privind acordarea Ucrainei a următoarei tranşe de credite. Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, e în aşteptarea unui răspuns pozitiv din partea FMI. „Peste câteva săptămâni grivna urmează să-şi întărească poziţiile şi aceasta va fi după 29 august”, a declarat conducătorul guvernului, constatând că în situaţia dificilă în care se află Ucraina nici un investitor străin nu doreşte să rişte. De altfel, investiţiile s-au redus cu aproape 12%, însă A. Iaţeniuk afirmă că guvernul ucrainean face tot posibilul ca în ţară să fie stabilitate.
Vă amintim, la sfârşitul lunii aprilie curent, Consiliul de conducere al FMI a ratificat un program pe un termen de doi ani de creditare a Ucrainei, suma totală a căruia e de 17 miliarde de dolari. Prima tranşă, în sumă de 3,2 miliarde de dolari, Ucraina a obţinut-o la începutul lunii mai.
EUROPA VA FURNIZA GAZE UCRAINEI
Peste 50% din gazele necesare Ucrainei pentru sezonul de încălzire vor fi asigurate de Europa.Furnizarea activă de gaze va începe în septembrie curent, prin conducta de pe teritoriul Slovaciei, Poloniei şi Ungariei, a informat ministrul ucrainean al energeticii, Iuri Prodan. Serviciul Statisticii de Stat a calculat că economia gazelor în luna iulie, în comparaţie cu perioada analogică din anul precedent, o constituie 30%. De altfel, în depozitele subterane Ucraina are rezerve de 15 mlrd de metri cubi de gaze, pe când necesităţile sezonului de încălzire prevăd doar 10 mlrd de cubi. Însă până la sezonul de încălzire mai sunt două luni.
Felicia NICHITA-TOMA