26 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

INVAZIE DIRECTĂ DE TRUPE RUSE ÎN UCRAINA

29 august 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Pe frontul separatist din estul Ucrainei luptă peste 15 mii de militari ruşi, a anunţat Valentina Melnikova, preşedintele Uniunii Comitetului Mamelor Ostaşilor din Rusia. De altfel, Zaharcenko, „premierul” autoproclamatei”'Republicii populare Donețk”, a recunoscut că în războiul terorist din Donbas participă nu doar foşti militari ruşi, ci și militari ruși în exerciţiu, comunică UNIAN.

Luptele crâncene pe frontul din estul separatist continuă.  În ultimele două zile în Donbas au fost omorâţi 17 militari ucraineni şi peste 40 au fost răniţi. Consiliul Național de Securitate și Apărare de la Kiev acuză Rusia că a deschis focul împotriva grănicerilor ucraineni, efectuând tiruri de rachete din elicoptere ruse de tip Mi-24,  deasupra orașului Novoazovsk, din sudul Ucrainei, situat la granița cu Federația Rusă, în zona prin care mai multe blindate  ruse forțaseră intrarea în Ucraina şi unde a început al doilea front de război,  trupele ruse  preluând controlul asupra oraşului.


O NOUĂ COLOANĂ DE TANCURI RUSE AU PĂTRUNS ÎN ESTUL UCRAINEI

Pe ruta Starobicevo-Telmanovo a fost observată înaintarea unei coloane formate din 100 de vehicule, printre care tancuri, blindate și lansatoare de rachete multiple 'Grad'', a comunicat centrul de presă al Statului Major al armatei ucrainene. Coloana  s-a îndreptat spre localitatea Telmanovo, situată la circa 20 de kilometri de frontiera cu Rusia și la 80 de kilometri de Donețk.

Conform armatei ucrainene, o altă coloană formată din șase lansatoare de rachete 'Grad' și din camioane cu combatanți a pătruns pe teritoriul ucrainean dinspre Rusia, prin localitatea Dibrovka, situată la 110 kilometri est de Donețk.

BILANŢUL VICTIMELOR SAU DUBLAT

În războiul terorist din estul Ucrainei au decedat cel puţin  2.220 de morți - civili și militari din forţele guvernamentale ucrainene şi proruse  (de la mijlocul lunii aprilie), dintre care 1.200 în ultima lună, comunică ONU.

Un raportul, difuzat de o misiune de observare ONU pentru Drepturile Omului, face un bilanț pentru perioada 16 iulie—17 august, în timpul căreia au fost rănite 5.956 de persoane şi omorâţi peste 2.220.  ONU subliniază faptul că mercenarii proruși „continuă să comită crime, răpiri, acte de tortură” și alte încălcări grave ale drepturilor omului. Iar ostateci ai lor sunt cel puțin 468 de persoane.

UCRAINENII DIN CRIMEEA SUNT DUŞI ÎN SIBERIA

Peste 900 de persoane refugiate din estul Ucrainei au fost duse în Siberia, în regiunea Irkutsk. Oamenii au fost urcați în trenuri fără a li se spune unde sunt transportați, informează gazeta.ua.

Așa-numitul vicepremier al Crimeii, Mihail Șeremet, a recunoscut că refugiații sunt duși în Siberia și a explicat că nu pot fi transportați în regiunile mai apropiate de Moscova, dar nici nu pot rămâne în peninsulă, deoarece Crimeea s-ar afla în proces de reformare. Până la 1 septembrie autoproclamatele autorități ale Crimeii intenționează să evacueze în Rusia toți refugiații. Mii de persoane, refugiate din estul Ucrainei, au fost transportate în regiunile Rostov-pe-Don și Kamceatka.

POLONIA A TRIMIS AJUTOR UMANITAR ARMATEI UCRAINENE

Polonia a trimis săptămâna aceasta primul său convoi cu "ajutor de urgență" armatei ucrainene. Camioanele ce transportă 320 de tone de  ajutor  umanitar -  provizii, saltele, pături etc. – urmează să ajungă duminică la o bază militară din orașul Lviv.

 AU PĂRĂSIT „BATKIVŞCYNA”

Arseni Iațeniuk, primministrul Ucrainei, și Oleksandr Turcinov,  președintele Radei Supreme, au părăsit rândurile partidului „Batkivșyna”, condus de  Iulia Timoșenko, în consecinţa  neînțelegerilor privind campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, informează 1+1., fiind urmaţi de miniştrii Arsen Avakov, justiției, Pavel Petrenko, protecției sociale, Ludmila Denisova, infrastructurii, Maxim Burbak, fostul secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Andrei Parubi etc..

Felicia NICHITA-TOMA