23 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TRAIAN BĂSESCU SUSŢINE SPRIJINIREA UCRAINEI CU ECHIPAMENTE MILITARE

30 august 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Președintele României,  Traian Băsescu,  a declarat vineri, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române ce a avut loc la  Palatul Cotroceni, că va susține în Consiliul European şi summitul NATO sprijinirea Ucrainei cu echipamente militare pentru ca ea să poată face față agresiunii Rusiei, cât și o nouă etapă de sancțiuni pentru Rusia: "Chiar dacă diplomația Federației Ruse neagă, evidența informațiilor și a probelor din teren arată fără echivoc că Federația Rusă a trecut la o cu totul altă etapă de sprijinire a separatiștilor. Ca atare, poziția mea în Consiliul European de mâine va fi îndreptată către sprijinul Ucrainei cu armament cu care să poată face față agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, agresiune materializată în așa numitul război hibrid

Apreciem că armata ucraineană se află în dificultate. O spun fără nici o reţinere, dacă statele UE, statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare cu care să poată face faţă acţiunilor Federaţiei Ruse, şansele puterii de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii şi continuarea luptelor în estul Ucrainei riscă să se transforme într-un măcel la adresa armatei ucrainene. Statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii. Cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi câte arme neletale le-au fost trimise. Este timpul, dacă vrem să ajutăm democraţia din Ucraina, dacă vrem să dăm o şansă poporului ucrainean să-şi continue drumul spre UE, trebuie să acţionăm la fel ca şi Federaţia Rusă, adică să punem la dispoziţia armatei ucrainene orice mijloace pot fi disponibilizate pentru a-i ajuta în această luptă care poate deveni inegală".

Totodată, conducătorul statului român a subliniat că va susţine şi trecerea la o nouă etapă de sancţiuni pentru Rusia ce vor viza sectorul militar şi energetic: „Apreciez că nivelul de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse trebuie reevaluat pentru că sancţiunile s-au adoptat la un moment în care Federaţia Rusă încă avea o oarecare decenţă în aprovizionarea cu armament modern a separatiştilor şi în sprijinul cu specialişti militari de toate categoriile, de la specialişti pentru operarea echipamentelor sofisticate până la ofiţeri care să coordoneze activităţile militare ale separatiştilor", a specificat Preşedintele  Traian Băsescu.


60 DE TANCURI RUSE SE ÎNDREAPTĂ SPRE MARIUPOL

Armata rusă a şters de pe faţa pământului oraşele Novosvitlivka şi Hreaşciuvate, distrugându-le cu tancuri şi tiruri de artilerie. În jur de 60 de tancuri ruse se află în apropiere de Mariupol, port strategic ucrainean la Marea Azov, oraș cu 460.000 de locuitori. Situat  la 50 km de frontiera rusă, municipiul este inima industriei metalurgice ucrainene și sediul celor mai mari uzine din estul țării, un punct strategic care, dacă ar fi cucerit, ar permite unirea directă a frontierei ruse cu Crimeea, din martie curent anexată la Rusia, informează TSN.

Mii de locuitori ai or. Mariupol, alături de militarii ucraineni, sapă tranşee şi se pregătesc să-şi apere oraşul în caz de invazie a trupelor ruse.

„VREM ARME”

Ucraina nu cere de la NATO să trimită trupe pentru a lupta împotriva mercenarilor ruşi în Donbas, ci ar dori  să primească arme de la Alianţa Nord-Atlantică.

"Avem nevoie de ajutor suplimentar, inclusiv militar. Este clar că NATO nu poate să ne ajute cu trupe, și nu așteptăm acest lucru,  a declarat Igor Dolhov, șeful delegației ucrainene la NATO, după o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina. Putem să ne asigurăm propria securitate, însă avem nevoie de ajutor pentru a opri agresiunea Rusiei. Vrem arme".

La Summitul NATO din  Țara Galilor ce va avea loc la 4-5 septembrie curent, la care va fi prezent şi Președintele  Petro Poroșenko,  urmează să fie hotărâtă crearea a patru fonduri de susținere a armatei ucrainene.

Cele 28 de state membre ale NATO s-au întrunit de urgență vineri,  în legătură cu situația  dificilă din estul Ucrainei. Alianța Nord-Atlantică a evaluat joi la "peste 1.000" de soldați ruși care luptă în Donbas, alături de separatiști și la 20.000 numărul celor aflaţi la frontieră.


Poroşenko -  LA SUMMITUL UE

Petro Poroșenko a participat, sâmbătă, la deschiderea summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, unde s-au întrunit liderii UE pentru a susţine Ucraina în  escaladarea conflictului cu Rusia, informează TV5.

Preşedintele Petro Poroșenko a avut o întrevedere cu  Van Rompuy și cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

GUVERNUL UCRAINEAN PROPUNE ANULAREA STATUTULUI DE „ŢARĂ NEALINIATĂ”

Conform  deciziei Consiliului pentru Apărare Națională și Securitate al Ucrainei, guvernul va înainta pentru dezbateri în Rada Supremă un proiect de lege privind anularea statutului de „țară nealiniată” și reluării cursului de aderare la NATO', a declarat Arseni Iațeniuk, care a spus că principalul obiectiv al politicii externe a Ucrainei rămâne aderarea la Uniunea Europeană.

„NATO nu închide ușa aderării Ucrainei”,  a declarat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, după ce guvernul de la Kyiv și-a anunțat intenția de a relansa procesul de aderare.

Secretarul general al NATO a constatat că forțe militare ruse sunt angajate în operațiuni militare directe în Donbas, încălcând în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Invazia rusă în Ucraina reprezintă o amenințare serioasă pentru pacea și stabilitatea din întreaga Europă, iar Federaţia Rusă ar trebui să se bazeze pe rațiune și să negocieze cu Kievul, până nu va fi prea târziu, se menţionează în declaraţiile diplomațiilor europene.

UCRAINA VA PRIMI DE LA FONDUL MONETAR INTERNAŢIONAL  PESTE 1 MILIARD DE DOLARI

Consiliul FMI a adoptat hotărârea de a-i acorda Ucrainei următoarea tranşă în sumă de 1miliard 400 de dolari pentru susţinerea bugetului. Astfel, până la sfârşitul anului curent, Ucraina speră să obţină de la respectiva organizaţie internaţională credite în sumă de 3,6 miliarde de dolari. Vă amintim că Kyivul urmează să primească de la FMI, până în 2016, un credit de 17 miliarde de dolari, peste 3 miliarde le-a obţinut deja în prima tranşă.

Felicia NICHITA-TOMA