22 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

La Cernăuţi, în provincia istorică a României, ZIUA LIMBII ROMÂNE” este marcată la 31 august

31 august 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Mult e dulce și frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.
Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm,
Și pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.
Românașul o iubește
Ca sufletul său,
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu.

George SION „LIMBA ROMÂNEASCĂ”

Anul curent, pentru prima dată în Ucraina,  „ZIUA LIMBII ROMÂNE”  este  sărbătorită, la Cernăuţi, concomitent cu România, la 31 august, la aceeași dată cu sărbătoarea „Limbii”, marcată în Republica Moldova din 1990.  E tot pentru prima oară, când în R. Moldova se specifică clar că „Limba Noastră” este LIMBA ROMÂNĂ,  grație hotărârii Curții Constituționale a Republicii Moldova din 4 decembrie 2013.

În Patria noastră istorică, România, propunerea de a sărbătoriZIUA LIMBII ROMÂNE”   a fost inițiată în 2011, fiind semnată de 166 de deputaţi, aparținând tuturor partidelor parlamentare, în ea explicându-se faptul că “importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”. Respectiva propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și cinci abțineri.

La Cernăuţi, în provincia istorică a României, „ZIUA LIMBII ROMÂNE” este  marcată astăzi în cadrul unei suite de manifestări, desfăşurate sub genericul „LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ”, consacrate celei de-a 25-a aniversări de la fondarea Societăţii „Mihai Eminescu”, prin depuneri de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din Centrul Cernăuţiului, întâlniri cu scriitori la sediul Societăţii „Mihai Eminescu, expoziţii de carte, printr-un concert select la Palatul „Tineretul Bucovinei, unde vor evolua colective ale artiştilor amatori şi profesionişti din ţinut şi din Ţară.

La Sărbătoarea sufletului nostru românesc e prezent şi dl Bogdan Stanoevici, Ministrul Delegat pentru Românii de Pretutindeni, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care au avut o întrevedere cu Mihail Găiniceru, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, alte oficialităţi ucrainene.

Pentru noi, românii bucovineni, înstrăinaţi de Ţară, care ne iubim Neamul, LIMBA ROMÂNĂ e MAMA noastră,  e istoria milenară zbuciumată, cu toate vitregiile sorţii, e aerul de vitalitate, coeziunea de a ne menţine identitar pe acest pământ străbun.

Despre  importanţa LIMBII ROMÂNE ne vorbeşte şi folosirea ei oficială în cele 20 de ţări din lume.

În cadrul celei de-a 16 ediţii , Ethnologue-Languages of the World, enciclopedia online ce prezintă date despre cele 6.909 de limbi vorbite în prezent în lume, a publicat topul celor mai vorbite limbi de pe mapamond. Clasificarea ţine cont de numărul de vorbitori, care au ca  maternă respectiva limbă, dar şi de numărul de state în care o limbă este vorbită oficial, fie că  este declarată limbă oficială sau că este recunoscută drept limbă a minorităţilor sau a emigranţilor.

Astfel, pe primul loc în acest rating se clasează chineza, ce are peste 1,2 miliarde de vorbitori, limba fiind vorbită în 31 de ţări, urmată de spaniolă, cu 329 de milioane de vorbitori, în 44 de state şi engleză, cu 328 de milioane de vorbitori, fiind vorbită în 112 ţări. Pe următoarele locuri se află araba, hindi, bengaleza, portugheza, rusa, japoneza şi germana.

Limba română se situează pe locul 40 în respectivul top, cu aproximativ 23.4 milioane de vorbitori. Limba, cu toate dialectele ei, este folosită oficial în 20 de ţări –  Moldova,  Ucraina, SUA, Australia, Azerbaidjan, Canada, Croaţia, Cehia, Finlanda, Ungaria, Israel, Kazahstan, Kîrgîzstan, Mozambic, Rusia, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan,  Uzbekistan.

Or, pentru a ne păstra identitatea naţională urmează să nu uităm semnificaţia cuvintelor poetului: „Vorbiți, scrieți românește, /Pentru Dumnezeu”.

Felicia NICHITA-TOMA