22 octombrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Victor PONTA: Drumul spre succes al ţărilor vecine este unul proeuropean

30 septembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

"România ar trebui să le demonstreze vecinilor săi — Ucraina, Republica Moldova, Georgia — că drumul spre succes al unei țări este unul democratic, proeuropean, proatlantic. Și, ca prim-ministru, am reușit nu doar să mențin țara în această direcție, ci și să îmbunătățesc situația economică și prosperitatea. Acesta este un bun exemplu pentru vecinii noștri", a afirmat Victor PONTA, întors recent dintr-o vizită în SUA, declarând că, în scurt timp,  va efectua o vizită la Kiev. Prim-ministrul român a mai adăugat că cea mai importantă și de succes reformă în România este cea din energie.

"Este foarte important să continuăm reformele structurale. Poate cea mai importantă și cea mai de succes în România — și un bun exemplu pentru restul regiunii — este cea din energie, deoarece, vorbind despre Ucraina și despre regiunea Mării Negre, independența energetică este cea mai importantă luptă ce trebuie câștigată. Cred că arma cea mai eficientă a Rusiei este energia. Și, atât timp cât România și țările din regiune sunt independente energetic, vor continua să crească și să ofere prosperitate, stabilitate și predictibilitate pentru această regiune. Cred că sancțiunile economice și pozițiile politice foarte clare sunt importante doar pentru a arăta Federației Ruse și președintelui Putin că acțiunile ilegale nu pot rămâne nepedepsite. Pe de altă parte — iar acesta este mesajul meu din partea unei țări ieșite din perioada comunistă, care nu are decât 25 de ani de democraţie, obligația Europei și a SUA este de a le dovedi cetățenilor ucraineni, cetățenilor moldoveni, cetățenilor georgieni că viața lor se va îmbunătăți, că vor avea oportunități mai bune, că vor fi cetățeni egali ai Europei", a specificat conducătorul guvernului român.

"În câteva zile voi efectua o vizită la Kiev. Am fost de multe ori în acest an la Chișinău. Acesta este mesajul — dacă aceste țări și aceste popoare vor avea încredere în europeni și vor urma calea prodemocratică și proeuropeană, vor avea de asemenea instituții puternice, prosperitate și o luptă împotriva corupției, precum și o îmbunătățire clară a standardelor lor de viață. Trebuie să fim mai solidari cu aceste popoare. Cu cât sunt mai aproape de Rusia, cu atât este mai dificil. De aceea, independența energetică, instituții puternice și o poziție politică clară din partea tuturor membrilor comunității internaționale sunt foarte importante. Sunt sigur că vom avea succes și cu aceste trei țări, așa cum au avut succes fostele state comuniste ca România, care sunt acum membre ale comunității democratice", a conchis Victor Ponta.