22 octombrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ACORDUL CU PRIVIRE LA MICUL TRAFIC DE FRONTIERĂ ÎNTRE UCRAINA ŞI ROMÂNIA A FOST SEMNAT

3 octombrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

În sfârşit, ceea despre ce vorbeam de mai mult timp a fost realizat –  ieri, la Kyiv, prim ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, bucovinean la origini, împreună cu omologul său român Victor Ponta, au semnat Acordul cu privire la micul trafic de frontieră între Ucraina şi România. Deci, de acum înainte, locuitorii Cernăuţiului şi ai Bucovinei de Nord, care locuiesc în zona de 30 kilometri de frontieră, vor avea posibilitatea să se întâlnească cu rudele, prieteniii din Ţară fără a avea nevoie de viză. E simbolic faptul că acest important document bilateral a fost semnat într-o perioadă decisivă pentru ambele state –  în Ucraina, la 26 octombrie, vor avea loc alegeri parlamentare, iar în România, la 18 noiembrie,  se va desfăşura scrutinul prezidenţial.

De acordul respectiv vor beneficia locuitorii unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune. Însă ea poate fi extinsă la maxim 50 de km în cazul unităţilor administrativ-teritoriale ce se află dincolo de limita celor 30 de kilometri. Potrivit procedurii de aplicare a Acordului, trecerea peste frontieră se va face în baza unui permis de mic trafic ce e eliberat de autorităţile competente ale României şi Ucrainei în maxim 60 de zile de la primirea cererii ce urmează să fie însoţită de toate documentele necesare. 

 În timpul ceremoniei de semnare a Acordului, la care a participat şi Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova, conducătorii ambelor guverne, în cadrul unui briefing, au declarat :

Arseni Iaţeniuk : „Acum, în conformitate cu acest acord, aproape jumătate de milion de ucraineni, care locuiesc în zona de frontieră de 30 kilometri cu România. Ţara noastră are vecini, însă pot spune că acum în jurul mesei stau prieteni. Mulţumesc şi pentru faptul că România a fost prima ţară ce a ratificat Acordul de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană. Sperăm că ucrainenii, în curând, vor putea călători fără vize şi în toate ţările membre ale UE”.  

Victor Ponta : „Semnarea Acordului privind micul trafic de frontieră ar trebui să fie un prim pas în colaborarea dintre România şi Ucraina. Aproape 2 milioane de cetăţeni de pe cele două părţi ale frontierei vor putea beneficia de acest acord, incluzând aici şi reprezentanţii minorităţii ucrainene din România şi cei ai minorităţii române din Ucraina. Mulţumesc pentru invitaţia de a fi azi la Kyiv într-o formulă istorică, când ne-am întâlnit trei premieri. Până acum nu am reuşit să găsim, într-o generaţie aproape, un prim ministru român la Kyiv în ultimii 20 de ani şi, cu siguranţă, o întâlnire între cei trei miniştri este prima în relaţiile noastre. Dacă cineva mă întreba până azi care sunt relaţiile dintre România şi Ucraina,aş fi putut spune: „vecini”. Îmi doresc ca de azi să spunem şi prieteni, nu doar vecini. De aceea România susţine ridicarea cât de curând a regimului de vize pentru Ucraina, aşa cum s-a reuşit pentru Moldova. Cred că această decizie pentru cetăţenii ucraineni trebuie luată la nivelul UE”.

În cadrul ceremoniei respective Victor Ponta i-a înmânat omologului său ucrainean un document, prin care partea română acceptă înfiinţarea unui consulat al Ucrainei în România, cel mai probabil misiunea diplomatică dată îşi va avea sediul la Sighetu Marmaţiei, iar România, în schimb, solicită deschiderea unui consulat în Solotvino (Slatina), regiunea Transcarpatică 

 Conducătorul Guvernului României a întreprins această vizită oficială în Ucraina împreună cu prim ministrul moldovean Iurie Leancă, cu care au depus buchete de flori la unul din monumentele simbolice de pe EuroMaidanul din capitala Ucrainei, unde, în noiembrie 2013-februarie 2014, au avut loc lupte sângeroase între adepţii regimului lui Ianukovyci şi patrioţi ucraineni, ciocniri ce s-au încheiat cu moartea a peste 100 de persoane.

Anterior, cei doi oficiali au avut o întrevedere cu Petro Poroşenko, Preşedintele Ucrainei, la care au mai participat vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul afacerilor extern, Titus Corlâţean. 

Diana TOMA