16 octombrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ÎN ACEASTĂ TOAMNĂ NU VOM VIZIONA SPECTACOLE ROMÂNEŞTI

4 octombrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Ediţia a X-a a tradiţionalului Festival Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei” nu se va desfăşura anul curent din cauza evenimentelor tragice ce au loc în estul Ucrainei. Spre regret, menţionăm faptul că din această cauză spectatorii români din ţinut nu vor avea ocazia să vizioneze în octombrie spectacole în limba  maternă, asemenea anilor precedenţi, când pe scena teatrului cernăuţean au fost prezentate comedii jucate de actorii Teatrului „Mihai EMINESCU” din Botoşani şi Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Ştim că în regiunile separatiste din Donbas se desfăşoară un război sângeros. În acest timp dificil pentru Ucraina şi populaţia ei, nu ar fi potrivit să fie sărbătorită ediţia jubiliară a festivalului,  a declarat, la o conferinţă recentă de presă, Iurii Marceak, directorul Teatrului Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi:

- Nu dorim ca, alături de articolele triste, în ziare să fie publicat şi avizul despre festivalul de comedie. Anume de aceea, am decis să anulăm anul curent ediţia jubiliară a Festivalului Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei” şi să-l desfăşurăm la anul viitor.

Sperăm că situaţia din Ucraina se va schimba spre bine şi vom trăi în pace, iar actorii din România vor apărea, în scurt timp, pe scena teatrului cernăuţean.

NOI PREMIERE LA TEATRUL DIN CERNĂUŢI

La 25-26 octombrie a.c., la Teatrul Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi, va avea loc premiera comediei muzicale „Maliuk” („Micuţul”) după motivele piesei francezului Jean de Letraze. De data aceasta doar 8 actori ai teatrului vor cânta şi dansa fără susţinerea artiştilor din balet.

Vitalii Dynysenko, regizorul acestui spectacol, a accentuat asupra faptului că oamenii nu trebuie să renunţe la haz, dacă doresc să învingă:

- Am venit în Cernăuţi din Zaporijjia, oraş ce se află aproape de zona desfăşurării operaţiunilor antiteroriste. Fiul meu se avântă în luptă pentru a apăra Ucraina, de ceea, credeţi-mă, ştiu despre ce spun: dacă poporul numai va plânge şi ofta, atunci va muri. Aşa că hazul, comedia sunt şi un fel de terapie. Trebuie să zâmbim pentru a ne susţine spiritul, iar dacă poporul va renunţa la haz, atunci  nu va putea învinge.

Paralel, la teatru au avut loc repetiţiile pentru spectacolul patriotic „Moliusi za tăbă, Ucraino!” („Mă rog pentru tine, Ucraina”!). În prezent, acest concert de caritate a fost vizionat de spectatori din aproape toate raioanele din regiunea Cernăuţi, iar banii donaţi – peste 300 de mii de grivne – vor fi transmişi persoanelor rănite şi familiilor lor, care au suferit în consecinţă  acţiunilor de luptă din Dombas.

În acest spectacol joacă şi actriţa Teatrului rusesc din Lugansk, sora Artistei poporului din Ucraina Tamara Kilciţka, care a fost nevoită să se transfere cu traiul în or. Cernăuţi, după ce au început evenimentele tragice din estul Ucrainei.

De asemenea, la manifestarea de caritate participă şi artista trupei de balet  a teatrului cernăuţean, bărbatul căreia i-a parte la operaţiunile antiteroriste.

Totodată, la 19 decembrie a.c., pe scena teatrului din Cernăuţi va avea loc prezentarea încă a unei  noi premiere – spectacolul „Anny”, o istorie a unei fetiţe, educate într-un orfelinat, rolul principal al căreia îl va juca o elevă de 8 ani, discipolă a studioului teatral ce activează în cadrul teatrului cernăuţean.

Diana TOMA