07 februarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TRUPA „HEMURITORII” – DIN NOU PE MELEAGURILE BUCOVINENE

21 martie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Să ne dea Dumnezeu fiecărui după sufletul nostru

Viaţa-i viaţă, e ca şi o aţă,

Tragi de ea şi zici că ţine,

Se rupe când ţi-e mai bine.

Aţa poţi s-o mai înnozi,

Să lungeşti viaţa nu poţi.

C-o duci rău sau o duci bine,

Viaţa e doar una-n lume.

Le-am auzit nu o dată cântecele melodioase, pline de mister şi viaţă, i-am admirat la TV „Etno” şi „Favorit” din Bucureşti, pe toate canalele televiziunii române şi chiar la TVA şi TV„Cernăuţi”, unde au lăsat un ecou de rezonanţă – îi aşteptăm şi îi urmărim întotdeauna cu mare drag de pe micile noastre ecrane, devenind pentru noi, românii din nordul Bucovinei, unii dintre cei mai îndrăgiţi artişti. Nici n-am visat să-i văd pe „Nemuritorii” – Constantin UNGUREANU, Cornel BĂNICĂ şi Cristinel STANCIU – în carne şi oase, în dulcea noastră Bucovină. Însă astfel mi-a hărăzit destinul să-i întâlnesc „Pe-un picior de plai, /Pe-o gură de rai”, în divinitatea paradisiacă a Complexului „Socol”,  tocmai în frumoasa şi pitoreasca localitate de pe Valea Siretului, în străbuna vatră de vrednici români, la Pătrăuţii de Sus. Dar să nu credeţi că au poposit aici întâmplător, au venit la invitaţia celui mai de frunte gospodar,  patronul respectivului restaurant şi discoclub, Vasile Socolovschi, un generos  pătrăucean cu inimă română, care are grijă nu numai de starea sa materială prosperă, ci şi de suflet, căci ne-a mărturisit că omului până la 35 de ani i se pare că toată lumea e a lui şi totul încă e înainte, iar după 40 înţelege că e bun ceea ce are şi ” pentru a trăi pe pământ nu e neapărat să alergi în fuga mare doar după bani, fiindcă toţi banii oricum nu-i poţi câştiga, mai urmează să ai grijă şi de suflet”, iar  la Pătrăuţi oamenii sunt foarte harnici, muncitori, însă au nevoie şi de odihnă, de relaxare. De aceea a hotărât să le facă consătenilor un frumos cadou de Lăsatul secului – i-a invitat cu un program select pe „Nemuritorii” din Buzău, cum a procedat înainte, aducându-i în satul său natal pe vestita Irina Loghin şi Fuego.

Sincer vorbind, norocul a fost să mă aflu şi eu cu soţul Nicolae printre onoraţii oaspeţi ai simpaticilor şi generoşilor soţi Vasile şi Angela Socolovschi, care au fost primiţi cu bucurie de întreaga familie – fiicele Alisa, micuţa principesă Alueta-Elenuţa şi fiul Andrei,  părinţii Mihai şi Elena.  Emoţionat de călduroasa primire,  liderul formaţiei, profesorul de muzică şi compozitorul Constantin Ungureanu, cel care a scris numeroase şlagăre pentru Benone Sinulescu, Geta Postolache, Cristina Turcu etc. a specificat că este pentru a treia oară, când sosesc pe meleagurile bucovinene. „Graţie dlui Vasile, un om extraordinar,  şi tatălui său Mircea,  cărora le mulţumim din suflet, suntem fericiţi că ne aflăm iarăşi printre fraţi, printre oameni care ne apreciază munca. Impresionaţi suntem şi de această locaţie selectă ce e un adevărat rai pe pământ. Să ne dea Dumnezeu fiecărui după sufletul nostru şi dumnealor la fel”.

Prima impresie pe care mi-am creat-o,  a fost acea  că cei trei crai ai muzicii etno româneşti, seamănă mai mult a păstori paşnici, modeşti, culţi, generoşi  şi cumpătaţi, decât a haiduci, însă spiritul haiducesc i-a însufleţit şi a renăscut în ei cum numai şi-au îmbrăcat costumele scenice şi au apărut în faţa localnicilor şi a oaspeţilor, sosiţi din toate colţurile ţinutului, care le-au admirat spectacolul cu ochii în lacrimi şi fiori în inimă, căci e inevitabil să nu fii sentimental,  când îi vezi în scenă pe cei trei păstori din „Mioriţa” , care se personifică în adevăraţi haiduci, dornici de libertate şi de dreptate.

Cele trei ore de concert s-au perindat ca o clipă de vis, care va rămâne în sufletele dornice de cântecul românesc, spectatorii aplaudându-i frenetic şi scandând „Bravo!”, iar distincţii artişti au cântat şi dansat împreună cu soţii Socolovschi şi oaspeţii lor, piesa patriotică „Marşul românilor”  ce a încheiat spectaculoasa reprezentaţie a „Nemuritorilor”,  fiind un apel la unirea românilor întru dăinuirea neamului.

 Români de pretutindeni, ascultaţi :

Veniţi cu mic cu mare la apel,

Că ţara cheamă astăzi pe bărbaţi

Să ţină sus al patriei drapel.

Să străjuim cu toţii la hotare,

Că ţara noastră nu e de vânzare.


Ţară de dor,

Ţara românilor.

Ţara de vis

Fără compromis.

Noi suntem aici cu munţii Carpaţi,

Cu români de pretutindeni astăzi suntem fraţi.

Ne-am născut aici cu codrii străbuni –

Vântul bate, apa trece, pietrele rămân.

 

Precum mai de demult ai mei strămoşi

Au pus în drepturi vechile hotare,

Să ţinem astăzi steagul cât mai sus

Că ţara-i una fără compromis.

Să străjuim cu toţii la hotare,

Că ţara noastră nu e de vânzare.

 

„Ne-am născut şi vom muri cu doina”

Recunoscută nu numai în Ţară, ci şi peste hotarele ei – în Republica Moldova, Ucraina, Italia, Grecia etc. – activitatea „Nemuritorilor” este marcată de un înalt nivel profesional şi măiestrie interpretativă, prin diversitatea repertoriului cu tematică socială, prin varietatea de ritmuri şi ţinuta scenică distinctă, trupa cucerind inimile fanilor chiar de la prima sa apariţie în 2007 la TV „Favorit”. De atunci membrii ei au apariţii permanente la televiziune, fiind contactaţi de Casa de discuri „Spiros” din Galaţi, care a şi editat primul lor volum „Viaţa de haiduc” şi, de asemenea, a realizat primul videoclip al trupei, „Dacă mă supăr odată”. Or, reuşitele, succesele şi admiraţiile  s-au revărsat ca din cornul abundenţei asupra favoriţilor publicului, care în cei 6 ani de activitate ce au urmat au lansat deja 7 albume, al 8-lea urmează să fie finalizat de Paşti, aproximativ 30 de videoclipuri, au susţinut zeci de spectacole în Ţară şi în străinătate.

Totul ceea ce doreşte să exprime prin muzică, conducătorul formaţiei, Constantin Ungureanu,  exprimă prin cuvinte, scriind nu numai muzica, ci şi versurile cântecelor. Nu s-a ocupat doar de „Nemuritorii”, ci a mai înfiinţat 7 trupe de copii şi două de tinere după 20 de ani. Din proiectele de perspectivă face parte  filmarea unei piese muzicale cu tentă patriotică despre cei trei crai ai României – Ştefan, Mihai şi Avram Iancu,  finalizarea unui CD de colinde şi cântece de iarnă, care va apărea în toamna curentă, şi a unei piese speciale de Paşti –  „Vino, Doamne”, şcoala de muzică Constantin Ungureanu. Însă preocuparea principală a artistului este de a aduce ceva nou, inedit publicului, atât ca prezentare scenică, cât şi ca tematică muzicală – cântece de petrecere şi cu tentă de dragoste, care sunt o punte între muzica populară şi cea uşoară, pentru a diversifica prezenţa sonoră în spectacole.

Şi cu toate că a cântat şi muzică uşoară sau folk, însă etno este sufletul lui, ne-a mărturisit liderul „Nemuritorilor”:  „De când mă ştiu pe lume am fost atras de muzica populară – balade, doine. Or, noi, românii, ne-am născut şi vom muri cu doina. În muzica populară regăsim bucuria de a trăi „Pe un picior de plai”. Muzica populară contribuie şi va contribui la educarea noastră în spiritul patriotismului. Iar nemurirea e în noi, în spiritul românului, care urmează să-şi păstreze identitatea naţională”.

Felicia NICHITA-TOMA