16 octombrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CHIŞINĂUL S-A ÎNFRĂŢIT CU CERNĂUŢIUL

14 octombrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Astăzi, când Chişinăul şi-a sărbătorit hramul, aniversând 578 de ani de la prima sa atestare documentară, la festivităţile din capitala Republicii Moldova au participat deligaţii din 10 ţări europene – România, Ucraina, Georgia, Suedia, Austria, Italia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Kosovo. Primarul Chişinăului, împreună cu oaspeţii, au depus flori la Monumentul Domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare.

Cu ocazia acestor festivităţi, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, împreună cu Oleksii Kaspruk, omologul său cernăuţean, au semnat, în două limbi – română şi ucraineană, un acord de înfrăţire între cele două oraşe.

Dorin Chirtoacă a menţionat: „Această înfrățire are loc în mod simbolic în Piața Marii Adunări Naționale, în prezența dacilor și romanilor, primii soldați ai Uniunii Europene. Doar împreună vom străbate mai uşor calea spre integrarea europeană. Este o înfrățire de suflet și de sânge, pentru a depăși obstacolele în calea integrării europene ... Sunt sigur că, peste zece ani, Chișinăul, Kyivul și Cernăuțiul vor fi parte a Uniunii Europene, împreună cu toate națiunile care trăiesc în pace și prosperitate… Doar UE poate asigura prosperitate, pace și siguranță, în timp ce Rusia – destabilizează situația în regiune”.

La rândul său, primarul oraşului Cernăuţi, Oleksii Kaspruk, i-a felicitat pe chişinăueni şi pe oaspeţii capitalei, dorindu-le un cer senin, pace, prosperitate, accentuând că semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova şi a Ucrainei cu UE este o bună oportunitate de a deveni membri ai marii familii europene: „ Este important  să înțelegem că integrarea europeană pentru țările noastre nu este doar lucrul conducerii, dar, în primul rând, al întregului popor. Acest document pe care l-am semnat astăzi ne va ajuta umăr la umăr să devenim state membre ale Uniunii Europene”.

După semnarea documentului, Dorin Chirtoacă a accentuat : „Ucraina trece prin cea mai grea cumpănă. Nu ne-am imaginat că va avea loc un război atât de aproape de noi. Rusia a ridicat mâna asupra propriei mame, întrucât rădăcinile Rusiei sunt la Kyiv. Iniţial exista Rusia Kieveană. Direcţia noastră este spre Uniunea păcii şi a prosperităţii, iar războiul trebuie să rămână doar în amintirile noastre. Trebuie să fim, în aceste zile, alături de frații noștri din Ucraina, care luptă și pentru libertatea noastră. E o mare durere faptul că Kremlinul, Vladimir Putin, și-a permis să ridice mâna asupra fraților de sânge și de credință.Federația Rusă a semănat doar războaie în ultimii 70 de ani”.

În semn de solidaritate cu ucrainenii, Primăria Chişinăului a hotărât să se lipsească de această dată de focul de artificii, în schimb, primarul Dorin Chirtoacă a deschis un butoiaş de vin, făcut de tatăl său.


Diana TOMA

Foto: ziarulnational.md

Video: realitatea.md