26 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

INVAZIE BUCOVINEANĂ LA ALEGERILE PARLAMENTARE

25 octombrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

86 DE CANDIDAŢI SE AFLĂ ÎN LISTELE A 17 PARTIDE POLITICE

A mai rămas o zi până la încheierea actualului maraton electoral pentru alegerea noii componenţe a deputaţilor poporului în Rada Supremă a Ucrainei. Pentru nordul Bucovinei aceste alegeri se caracterizează printr-un număr record de candidaţi în deputaţi, originari din regiunea Cernăuţi, cea mai mică din Ucraina. Astfel, analizând listele forţelor politice ce şi-au înaintat candidaţii, am constatat că 86 de foşti sau actuali bucovineni se află în listele a 17 forţe politice. Se pare, e un record al Bucovinei.

E un fapt cunoscut de mult timp că în parlament, de regulă, se stăruie să nimerească persoane cunoscute – deputaţi ai poporului, funcţionari de stat, businessmeni, conducători ai organizaţiilor de partid. Nu face excepţie nici actualul maraton electoral, căci în listele de partid se află 4 aleşi ai poporului,  4 deputaţi locali (regiune, raion), 5 funcţionari de stat, 23 conducători ai diverselor firme, 9 antreprenori, 5şefi ai organizaţiilor de partid, 5 conferenţiari ai instituţiilor de  învăţământ  superior. Desigur, ca de obicei, printre doritorii de a deveni deputaţi se numără şi câţiva lucrători ai sferei bugetare (4), 3 ingineri, un contabil, un medic, un jurnalist. Nu rămânem de „ modă”, în listele forţelor politice fiind incluşi şi doi participanţi la acţiunile antiteroriste din estul Ucrainei. Printre candidaţi sunt doar 2 jurişti, cu toate că activitatea deputaţilor constă anume în elaborarea actelor legislative. În schimb, e de mirare faptul că sunt prezente 13 persoane care temporar nu lucrează, adică şomeri, şi 9 pensionari. Aceasta e situaţia foştilor şi actualilor bucovineni care se află în listele diferitor forţe politice, însă nu cred că diferenţa e mare în alte regiuni. Fără doar şi poate aceste persoane sunt numai candidaţi în deputaţi şi puţini dintre ei vor nimeri în Rada Supremă, însă numărul lor mare e cel puţin curios şi poate de neînţeles, însă, se prea poate că unii mizează pentru alte alegeri viitoare, maratonul electoral actual folosindu-l mai mult pentru a deveni cât mai cunoscuţi alegătorilor. Însă şi aceasta-i o tactică, rămâne de văzut doar dacă ea va avea sorţi de izbândă.

SĂ-L ALEGEM PE ACEL, PE CARE-L CUNOAŞTEM DUPĂ FAPTE

48 DE CANDIDAŢI LA 4 LOCURI DE DEPUTAŢI

În cele 4 circumscripţii unimandatare din ţinut au fost înregistraţi 48 de candidaţi în deputaţi ai poporului. Cei mai mulţi – 15 – se află în Circumscripţia electorală nr. 204 (raioanele Hotin, Chelmeneţ, Secureni, Zastavna, or. Novodnistrovsk) , urmată de Circumscripţia electorală nr. 202 (raioanele Chiţmani, Putila, Vijnyţa, o parte a raionului Storojineţ), celelalte două circumscripţii  -  nr.201 şi nr. 203 –  având câte 10 doritori.

Cei aproape 50 de candidaţi au diverse preocupaţii – unul e ministru, 3 sunt actuali deputaţi ai poporului, 5 –  funcţionari de stat, 9 –  antreprenori,10 –  conducători de firme, 2 savanţi, 3 –  jurnalişti, 2 –  conferenţiari universitari, 1 –  militar, 1 –  avocat, 5 – pensionari, 7 – temporal nu lucrează.

Desigur, fiecare cetăţean al Ucrainei are dreptul să participe la alegeri. Totuşi, nu înţelegem ce scop urmăresc ei. Or, după încheierea actualei campanii ne vom lămuri şi în această privinţă.

 Două din particularităţile evidente ale recentului maraton electoral –  scurt ca durată în timp de doar o lună şi foarte murdar ca mod de desfăşurare – sunt specifice şi activităţii preelectorale în cele 4 circumscripţii din ţinut. Astfel, în fiecare din ele  se întâlnesc cazuri de folosire a resurselor administrative, de cumpărare a voturilor alegătorilor, prezenţa candidaţilor cu acelaşi nume de familie, nimicirea de bigboard-uri ale concurenţilor, răspândirea unor fapte compromiţătoare, neadevărate, publicate intenţionat etc. Şi această luptă murdară se duce pentru a-i împiedica liderilor maratonului electoral. Însă cei implicaţi, arzând de dorinţa de a reduce şansele celor din frunte nu doresc să înţeleagă că, de fapt, astfel contribuie la sporirea popularităţii celui căruia îi doresc răul. De aceea, se pare că în circumscripţiile nr. 201 şi 203 învingătorii pot fi de pe acum pronosticaţi, cu toate că nu excludem nici faptul că, în timp ce doi se luptă, poate câştiga un candidat căruia nimeni nu-i acordă atenţie.

Noi, românii din ţinut, avem şansa să avem în parlament un conaţional, căci 7 din cei 10 candidaţi din Circumscripţia electorală nr. 203 sunt români de naţionalitate şi, posibil, ne va înţelege doleanţele şi greutăţile. Să nu pierdem această posibilitate reală ce ne-o oferă soarta. Iar pentru acesta trebuie, în primul rând, să ne prezentăm cu toţii la secţiile de votare şi să-l alegem pe acel, pe care-l cunoaştem după fapte, dar nu după promisiuni, să nu credem făgăduinţelor deşarte, căci altă ocazie poate să nu avem.

Felicia NICHITA-TOMA