19 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ÎN TIMPUL VIZITEI LA CERNĂUŢI PREŞEDINTELE PETRO POROŞENKO S-A EXPRIMAT ŞI ÎN ROMÂNĂ

26 octombrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Vinerea precedentă, în timpul vizitei de lucru de o zi în Bucovina,  Preşedintele Petro Poroşenko a deschis simultan, la Centrala Hidroelectrică de acumulare prin pompaj de pe Nistru,  două agregate ce vor permite Ucrainei să economisească zilnic aproape 6 milioane metri cubi de cărbune ce se arde la centralele de aprovizionare termică. Acest fapt va stabiliza total situaţia din energetica ţării, deoarece Centrala respectivă timp de dor câteva minute poate acumula un surplus sau produce volumul necesar de energie în perioada de încărcare. Totodată, nu e exclusă posibilitatea ieftinirii energiei electrice, deoarece cea produsă la Novodnistrovsk e de 5 ori mai ieftină decât cea de la centralele termice ce funcţionează pe cărbune.

Deschiderea celor două agregate constituie pentru economia Ucrainei o reducere de 1 miliard metri pătraţi anual şi 300 mii tone de cărbune lunar.

„E o sărbătoare pentru energetica ucraineană ce va favoriza independenţa sistemului. Pentru aniversarea a 25-a a Ucrainei vom face tot posibilul pentru deschiderea celui de-al treilea agregat, ceea ce va reduce considerabil volumul energiei termice, dependentă de gaze şi cărbune. În schimb, va spori energia hidroelectrică ieftină şi ecologică. Odată cu lansarea celor trei agregate, la Centrala Hidroelectrică de pe Nistru şi a Centralei Hidroelectrice din Kaniv, vom asigura independenţa energetică a Ucrainei”, a specificat P. Poroşenko.

Astfel, în 2015, Centrala Hidroelectrică din Novodnistrovsk va deveni cea mai puternică staţie de hidroacumulare din Europa, iar în 2017 – din lume.

Despre cererea de concediere a lui Roman Vanzureak, şeful ARS Cernăuţi, Preşedintele a spus: „Dacă omul a obosit, lasă să se odihnească”. Referindu-se la numirea în post a noului conducător ţinutal, P. Poroşenko a declarat că aceasta e  prerogativa noului guvern.

În Sala de Marmură a Universităţii Naţionale „Iu Fedkovyci” P. Poroşenko s-a întâlnit cu reprezentanţi din învăţământ, ştiinţă, activişti obşteşti, studenţi şi politicieni, prezentând  particularităţile planului de dezvoltare „Strategia 2020” ce include aproape 60 de reforme şi programe speciale ce va permite Ucrainei să facă parte, conform ratingului Băncii Mondiale, din primele 20 de ţări ce însuşesc mai uşor înfăptuirea businessului şi presupune sporirea, timp de 5 ani, a investiţiilor străine directe până la 5 miliarde de dolari americani, adică de 4-5 ori.

Printre reformele principale P. Poroşenko a numit: anticorupţie, a judecătoriei,  fiscală, a sistemului ordinei de drept, de apărare a ţării, decentralizarea puterii şi reformarea aparatului de stat, dezvoltarea antreprenorialului, accentuând: „Urmează să începem aceste reforme chiar de luni. Timp de 6 ani e real să făurim o ţară, demnă să adere la UE”.

În timpul vizitei la Cernăuţi, Preşedintele Petro Poroşenko s-a exprimat şi în română, referindu-se astfel la cunoaşterea mai multor limbi.

La Aeroportul din Cernăuţi şeful statului ucrainean a fost întâmpinat de Ivan Rybak, primul locţiitor al şefului ARS Cernăuţi, Mihail Găiniceru, preşedintele Consiliului Regional, Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţiului, Valeri Zincenko, şeful Direcţiei MAI al Ucrainei în regiunea Cernăuţi, Vital Ciurai, comisarul militar al regiunii Cernăuţi.

P.S. În min. 2.15-2.32 P. Poroşenko se adresează în română.


Felicia NICHITA-TOMA

Foto: www.president.gov.ua

Video: tsn.ua