18 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Actorul rus Mihail Porecenkov - la safari în Doneţk

2 noiembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

O fi mare vedetă actorul şi prezentatorul unor emisiuni televizate, Mihail Porecenkov, la el acasă, în Rusia. În Ucraina, însă, a fost anunţat drept persona non grata, urmând să fie trecut şi pe lista neagră a persoanelor indezirabile în statele Uniunii Europene. Cauza s-ar părea că e dintre cele mai banale pentru realitatea în care se zbate Ucraina. Faimosul, iar de câteva zile adăugându-şi stigmatul de „odiosul” actor, le-a făcut o vizită „fraţilor”, adică separatiştilor proruşi din Doneţk, chipurile pentru a le aduce medicamente ca ajutor umanitar. Şi parcă nu i-ar fi fost de ajuns acţiunea caritabilă, pentru a le întări duhul războinic li s-a alăturat, îmbrăcat în haine militare, cu însemnele presei pe cască. Astfel echipat, actorul a fost filmat cum trage din automat înspre aeroportul din Doneţk, apărat de ostaşii ucraineni. Filmuleţul din care se vede clar că M. Porecenkov trage din automat alături de rebelii din Doneţk a fost postat pe Internet, făcând înconjurul lumii. Actorul este vesel de parcă ar participa la un carnaval sau la un film de aventuri, se vede că nu conştientizează tragedia din jurul său, având o deosebită plăcere să se distreze la acest ospăţ în timp de ciumă.

Drept că după ce Uniunea Jurnaliştilor din Rusia, revoltată de comportamentul iresponsabil şi de faptul că au fost folosite însemnele presei, i-a cerut lui Porecenkov socoteală, actorul a manifestat inocenţă pruncească, explicând că totul a fost doar un joc, o înscenare nevinovată. Cică, el a tras cu gloanţe oarbe, şi a purtat vesta antiglonţ cu inscripţia „presa” pentru că nu a găsit alta.

Cu totul altă apreciere au dat comportamentului acestui „oaspete” autorităţile ucrainene. Anunţând deschiderea unui dosar pe numele actorului rus, ministrul ucrainean de interne, Arseni Avakov, a argumentat că Porecenkov a participat personal la trageri din armă automat asupra forţelor armate ucrainene şi, alături de separatiştii proruşi a deschis focul în luptele care s-au dat la 31 octombrie pentru acapararea aeroportului din Doneţk.

La aceste „isprăvi”, suficiente pentru deschiderea unei anchete penale, consilierul şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, Markian Lubkivski, adaugă că dispune de dovezi video din care reiese că scandalosul actor a organizat un fel de safari prin Doneţk, declanşând vânătoarea asupra oamenilor paşnici. Într-un interviu la canalul TV „112 Ukraina”, funcţionarul SSU a declarat că actorul rus le-a plătit teroriştilor pentru safari în Doneţk şi că o asemenea distracţie l-a costat până la 50 mii de dolari. Şi un comandant al batalionului prorus „Novorosia” a afirmat într-un interviu televizat că videoclipul cu actorul rus nu este trucat şi gloanţele trase de el au fost reale. În legătură cu aceasta, ministrul culturii a cerut ca în Ucraina să fie interzise filmele cu participarea lui Mihail Porecenkov, iar ministrul de interne a spus că actorul va fi dat în căutare internaţională şi riscă până la 15 ani după gratii.

Maria TOACĂ