22 octombrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CU TRUPUL MUTILAT, DAR CU DOR DE VIAŢĂ

5 noiembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Jurnalistul Oleksandr Tereşcenko din Mykolaiv, ca şi ceilalţi combatanţi ce apără Aeroportul din Doneţk e numit kiborg, adică robot. Dar oare kiborgii sunt distruşi fizic de viaţă? Cu toate că e încă tânăr,  are faţa arsă de explozie, brăzdată de răni cu sânge închegat, ambele mâini amputate - una  aproape de umăr, iar cealaltă mai jos de cot, prin bandaje pătrunde sânge, orice mimică, orice mişcare a feţei îi provoacă dureri insuportabile. Şochează faptul că privirea îi iradiază dor de viaţă. Deşi puţini îi înţeleg bucuria, pentru Saşa e o adevărată sărbătoare că a început să vadă cu ambii ochi, căci medicii oftalmologi de la Spitalul „Mecinykov” din Kyiv au reuşit să-i „întoarcă” vederea la ochiul stâng, care, practic, a fost distrus de o grenadă şi transformat în carne vie.

Văzându-i trupul mutilat, ţi se face rău de contrastul ucigător, privind  la fotografia lui de pe pagina de Facebook, în formă militară, cu cască pe cap, vestă de protecţie antiglonţ şi automatul în mâini.

Până în august curent, când a fost chemat sub arme într-o unitate de desant, a lucrat la Canalul ICTV din Mykolaiv şi la o televiziune locală. Oleksandr are doar 45 de ani şi un fiu student, de 18 ani. Saşa a hotărât că personal a văzut mai multe în viaţă şi a plecat la război în locul feciorului. Astfel, în luna august curent a nimerit în zona operaţiunilor militare din estul Ucrainei, iar în octombrie s-a dus benevol la apărarea Aeroportului din Doneţk pentru rotaţia confraţilor de arme, arşi de vii în tanc.

Aici, în infernul din Donbas, militarii ucraineni se află 7 zile din săptămână permanent gata de luptă, pentru a respinge atacurile duşmanului ce nu încetează.

Nenorocul l-a păscut pe Oleksandr ziua în amiaza mare şi tocmai când a venit schimbul, separatiştii ruşi începând un nou atac asupra aeroportului. Când alături de Saşa a căzut o grenadă, aruncată de terorişti, tânărul militar a încercat s-o arunce pentru a-şi salva camarazii de arme, ea însă explodând în mâna lui. Combatanţii l-au scos de sub tirul focurilor, cu riscul propriilor vieţi, i-au bandajat rănile sângerânde şi sub o ploaie de gloanţe l-au transportat cu elicopterul în Dnepropetrovsk.

Iar de atunci, de când medicii ucraineni au făcut minuni, salvându-i viaţa, Oleksandr trăieşte cu speranţa  că la ambele mâini îi vor fi instalate proteze, că măcar una din ele va funcţiona, dar înţelege că asemenea operaţii costă zeci de mii de euro, de aceea pe pagina lui de Facebook puteţi găsi contul pentru adunarea mijloacelor în acest scop. Saşa are nevoie de ajutor anume acum, când încă în priviri îi arde dorinţa de viaţă, căci, nu dă, Doamne, ca în locul acestei dorinţe în sufletu-i rănit să i se strecoare deznădejdea.

Felicia NICHITA-TOMA 

P. S. Pentru acei care doresc să-l ajute pe Oleksandr, publicăm mai jos conturile bancare:

картка «ПриватБанку» 4149 6258 0421 6388

на ім'я дружини : Терещенко Лариса Володимирівна.

МБФ «Центр соціальних проектів майбутнього»

ПАТ «ПриватБанк», р/р 26007052620962

МФО 320649

ЄДРПОУ 38003212.

Призначення платежу: благодійний внесок на лікування Олександра Терещенко.