22 octombrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„RĂMÂN AICI ŞI VÂRSTA MI SE CERNE PRIN CETINILE PLAIULUI NATAL…”

6 noiembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Astfel e legea vieţi: când se naşte un om, se aprinde şi steaua lui pe bolta existenţei, iar când părăseşte această lume, steaua se stinge. Providenţa, însă, a dorit ca steaua vieţii celui mai învăţat şi demn bărbat al neamului – academicianul Grigore BOSTAN  - să lumineze în continuare pe bolta spiritualităţii româneşti din frumoasa şi dulcea Bucovină istorică, să lumineze neamului său iubit de la poale de Carpaţi. Or, Cel de Sus a dorit să aşeze sufletul luminat al savantului Grigore BOSTAN în galeria eroilor Neamului, care s-au înălţat prin sacrificiul, prin  slujirea mesianică Graiului, Credinţei, întru Dăinuire.

Deşi la 17 noiembrie curent, se împlinesc 10 ani de când cel mai mare Român din nordul Bucovinei, patriotul, profesorul, folcloristul şi scriitorul Grigore BOSTAN, Membru de Omoare al Academiei Române, titularul Catedrei de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Naţionale „Iu Fedkovyci”, şi-a luat zborul ancestral spre Eterna,  continuă să rămână o prezenţă vie, notorie, nu doar în inimile noastre, a discipolilor şi a celor ce l-au cunoscut, ci şi în întreg spaţiul românesc, chiar de dincolo de sârma ghimpată ce ne mai desparte.

Emoţionante şi răvăşitoare au fost momentele divine de rugăciune şi pomenire, înălţate la mormântul din Cimitirul central din Cernăuţi, unde îşi doarme somnul veşnic ilustrului savant Grigore BOSTAN, de către acei care, cu 10 ani în urmă, l-au petrecut în ultimul său drum şi au fost alături de devotata sa soţie Lora Bostan, conferențiar universitar, în această perioadă de tristeţi şi dureri –  Înalt Preasfinţia Sa Arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, şi părintele Dosoftei, de preacuvioasele feţe bisericeşti din ţinut – Vasile Covalciuc, protopopul de Storojineţ, Vasile Paulencu, parohul Bisericii din Crasna, Dumitru Tocar, parohul Bisericii din Hruşăuţi,  părintele diacon Gheorghe Covalciuc, sfinte măicuţe de la Mănăstirea Suceviţa, care  s-au rugat pentru odihnirea regretatului nostru înaintaş, pentru liniştea celui  care a fost însăşi conştiinţa noastră naţională, alături de  Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi,  Nicolae Toma, redactorul-şef al ziarului „Zorile Bucovinei, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi.

 „ Omul bun iradiază în jurul său lumină şi căldură. Dl Gr. BOSTAN a fost lumină şi bucurie pentru acei din jur, dar, mai ales, pentru acei care i-au fost studenţi. Nădăjduim că ei nu vor uita nicicând învăţătura cea folositoare a dascălului lor. El a trecut la Domnul, însă lucrarea pe care a făcut-o  cu drag şi tragere de inimă pentru Neam şi Ţară s-a înveşnicit, are valoare veşnică”, a spus ÎPS Melchisedec Velnic, aducându-i mulţumiri dnei Lora Bostan pentru continuitatea misiunii sacre a soţului, pentru înveşnicirea amintirii, şi dnei Eleonora Moldovan, care a sprijinit programul comemorativ.

Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, care întotdeauna ne susţine bucuriile şi ne alină tristeţile, acum, la 10 ani de la trecerea în eternitate a regretatului academician Grigore BOSTAN, a fost alături pentru a-i păstra vie amintirea:  „Prin studiile, cercetările înfăptuite de savantul Grigore BOSTAN ne apropiem şi mai mult de rădăcini, de esenţa poporului român, de Bucovina. Şi acest lucru sfânt ni-l transmite astăzi academicianul Gr. BOSTAN, fiindcă acele gânduri pe care ni le-a lăsat – ”rămân aici şi vârsta mi se cerne prin cetinile plaiului natal” – sunt un îndemn spre generaţiile viitoare. Dnul BOSTAN avea mare grijă de generaţia tânără, de Catedră, de neamul românesc. Prin studiile sale filologice şi de folcloristică comparativă, pe care le-a realizat aici, la Cernăuţi, ne-a demonstrat că acest pământ frumos şi sfânt –  Bucovina, unde trăiesc în armonie toate popoarele, este aceea ce ar trebui să continuăm şi noi –  misiunea academicianului Gr. BOSTAN”.

 

Dna Lora Bostan, le-a rămas recunoscătoare înaltelor feţe bisericeşti, evocând ultimele momente din viaţa ilustrului ei soţ: „La ultima lecţie cu studenţii Grigore a vorbit despre faptul că în cer sunt multe lucruri necunoscute, multe trepte pe care trebuie să le treci. Adeseori întâlnesc la mormântul lui oameni necunoscuţi, foşti studenţi din diferite colţuri ale lumii, în sufletul cărora profesorul a lăsat o urmă de lumină”.

Comemorarea academicianului Grigore BOSTAN a continuat la Catedra de Filologie Română şi Clasică, în fruntea căreia s-a aflat peste 25 de ani, unde oaspeţii s-au întâlnit cu membrii ei şi cu studenţii români. Iar apoi  şi cu rectorul Stepan Melnyciuk.

Diana TOMA