29 noiembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

O NOUĂ ATRACŢIE TURISTICĂ ÎN CERNĂUŢI

20 noiembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Pe str. O. Kobyleanska, fosta stradă Domnească, va fi instalat un felinar ce va ilumina pe baza gazelor, dăruit de fierarii din ţinut  la hramul din acest an al Cernăuţiului.

La Primăria or. Cernăuţi a fost prezentat proiectul „Iluminarea străzii Domneşti” –  ceremonia de aprindere a luminii  pe str. O. Kobyleanska. În fiecare seară, din sediul  Primăriei Cernăuţiului vor ieşi două persoane, îmbrăcate în haine autentice, cu căşti, pe care va fi stema oraşului,  care, cu ajutorul unei scări,  se vor urca şi vor aprinde, cu chibrituri speciale, felinarul –  în timpul verii –  la ora 22.00, iar iarna – la 19.00 . Acesta va fi felinarul principal, după care se vor aprinde restul felinarelor de pe această stradă pietonală.

Locul plasării acestui felinar încă nu a fost aprobat, deoarece sunt câteva variante: la începutul străzii sau la mijlocul ei, lângă o altă atracţie turistică dăruită de fierari –  careta de fier.

Proiectul va costa 4500 de grivne (aproximativ 300 de dolari), care vor fi cheltuite pentru confecţionarea îmbrăcămintei  pentru lucrători şi suplementar 1500 de grivne pentru salariul lor.

- Renaşterea tradiţiei istorice de iluminare a oraşului va fi nu numai un eveniment cultural, ci şi o carte de vizită a urbei, a menţionat autorul proiectului, Vasyl Kifeak, directorul adjunct în chestiunile  ştiinţifice al Institutului Economico-Comercial din Cernăuţi.

Deci, str. Kobyleanska va redeveni  din nou Domnească, căci va fi iluminată nu numai de felinare moderne ce au formă veche, dar şi de cel pe baza gazelor, astfel în curând fiind iluminat întregul Cernăuţi.

Diana TOMA