29 noiembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Prima ediţie a Festivalului-concurs Internaţional de creaţie literar-artistică „Moştenite din străbuni”

25 noiembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

La sfârşitul săptămânii precedente, timp de două zile, în centrele raionale Herţa şi Sângerei, Republica Moldova, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului-concurs  Internaţional de creaţie literar-artistică „Moştenite din străbuni”, iniţiat de Fundaţia Civică Raională „Gheorghe Asachi” (preşedinte Eugenia Cimborovici-Teodoreanu), cu susţinerea raionului Sângerei (preşedinte Gheorghe Meaun), în colaborare cu Liga Tineretului Român „Junimea” şi Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, cu sprijinul Consulatului General al Românei la Cernăuţi.


În raionul Herţa Festivalul-concurs a  avut loc la Liceul Raional „ Gherghe Asachi”, unde s-au prezentat participanţi (elevi din clasele a V-IX ) din raioanele  Herţa (Proboteşti, Herţa, Mihoreni, Târnauca, Movila, Culiceni), Hliboca (Oprişeni) şi or. Cernăuţi (suburbia Roşa), însă n-au fost prezenţi concurenţi din celelalte raioane românofone (Noua Suliţă şi Storojineţ), cu toate că au fost invitaţi.

După depunerea de flori la monumentul deschizătorului de drumuri în diverse domenii de activitate, Gheorghe Asachi, la intrarea în liceu oaspeţii –  delegaţia din raionul Sângerei – au fost întâmpinaţi de elevi, care au intonat imnul instituţiei respective de învăţământ, iar în sala de festivităţi s-a desfăşurat nemijlocit concursul în cele trei categorii – creaţie literară proprie, recitare, folclor de la faţa locului; arte plastice, artizanat; jurnalism şi istorie, obiceiuri şi tradiţii. Organizatorii şi participanţii au fost felicitaţi de conducătorii raionului – Petru Gheorghiu şi Viorel Iastremschi), de Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care a menţionat: „Sper că asemenea sărbători de suflet, asemenea iniţiative sunt un prim pas spre apropierea autorităţilor de necesităţile şcolii, ale societăţii. În cadrul acestor proiecte transfrontaliere cel mai important lucru e limba noastră dulce, contactele ce le avem, de la care se vor răsfrânge asemenea iniţiative ce au la bază tradiţia, folclorul, lada de zestre a poporului român, a popoarelor cu care convieţuim. Toate aceste valori urmează să fie valorificate, căci Dumnezeu de Sus tot aici ne-a pus şi să nu uităm că datoria sfântă a fiecăruia e să transmitem acest patrimoniu, să demonstrăm căci cultura noastră e cea mai frumoasă”.

La scenă deschisă, cu aplauze au fost susţinuţi membrii Ansamblului Folcloric „Moştenitorii” din Sângerei, iar „ Cântec despre Bucovina”a fost interpretat împreună cu toţi cei prezenţi, care în picioare i-au sprijinit pe artişti prin bătăi din palme în semn de admiraţie faţă de aceste versuri alese şi melodie sublimă ne-au însoţit istoria:

 Cântă cucu bată-l vina

De răsună Bucovina.

Cântă cucu-ntr-un brăduţ

De răsună-n Cernăuţi...

În încheiere, toţi participanţii au fost invitaţi pe scenă, fiecăruia fiindu-i înmânată câte o diplomă, semnată de E. Cimborovici-Teodoreanu şi Gh. Meaun, iar cei ce s-au evidenţiat în cele trei secţiuni au fost distinşi cu premiile „Gheorghe Asachi”, „Vasile Bogrea”,„Artur Verona”, „Paul Verona”, „Mihail Gr.Holban”,  „Mircea Motrici”, „Albina Românească” şi medalii.  Cei mai mulţi lauri i-a obţinut Mihail Râpta, elev  în clasa a opta a ŞM Mihoreni pentru propria-i poezie pe tematică actuală, când, în final, adolescentul s-a aşezat în genunchi, punând mâinile a rugă.

 Pe lângă cele 7 premii nominalizate, dna Lora Bostan, doctor în filologie, soţia regretatului Scriitor, Profesor şi Patriot a înmânat Premiul „Grigore Bostan” la trei elevi ce au recitat poeziile „Apoi”, „A treia chemare”,  „Şi totuşi” , iar Premiul „Mircea Motrici” a fost înmânat dnei Maria Ţurcanu, redactorul-şef al săptămânalului independent „Ecoul nostru” din Sângerei, de către Nicolae Toma, preşedintele Societăţii  Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi.

T. NICOLAE

Fotografii şi secvenţe video de Nicolae HAUCA