22 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ÎN DONBAS AU FOST OMORÂŢI 300 DE MILITARI RUŞI DIN TRUPELE DE ELITĂ

11 decembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Doar în decembrie curent, în bătălia pentru Aeroportul din Doneţk au fost omorâţi deja 300 de militari din rândurile trupelor secrete ruse de elită,  peste 200 fiind grav răniţi. E o cifră record a pierderilor suferite de forţele armate ruse de la începutul acţiunilor antiteroriste şi chiar din istoria existenţei respectivelor servicii ruse secrete.

 Experţii afirmă că Putin a cerut încetarea focului  pe un termen limitat pentru a-şi aduna morţii de pe câmpul de luptă din Donbas. În fond, conducerea statului major ucrainean informează că 10 mii de militari din forţele ruse de elită continuă să se afle încă pe teritoriul Ucrainei, iar 32 de mii de mercenari ruşi şi străini luptă în armata separatiştilor proruşi. Ca răspuns la înfrângerile din estul Ucrainei, Federaţia Rusă îşi consolidează poziţiile în Crimeea, aducând pe peninsulă avioane de luptă SU-27 şi SU-30, instalând, la doar 500 km de graniţa cu Ucraina, o divizie a complexului de rachete nucleare „Іскандер”.

O NOUĂ MOBILIZARE PE FRONT

În curând se va desfăşura o nouă mobilizare în rândurile forţelor armate ucrainene, a anunţat ministrul apărării Stepan Poltorak. Recrutarea e necesară pentru rotaţia militarilor care de aproape de jumătate de an luptă în estul separatist al Ucrainei. Înaltul demnitar a accentuat că nu este vorba de o mobilizare generală, ci doar parţială, argumentând că cel de-al 4-lea val de recrutare e condiţionat de faptul că Federaţia Rusă, în orice moment, poate trimite în Donbas un nou contingent de militari. Vă amintim că ce-a de-a 3-a etapă de recrutare în rândurile trupelor ucrainene a avut loc de la 24 iulie până la 9 septembrie în scopul rotaţiei militarilor.
Un nou  armistițiu în Estul Ucrainei a fost amânat

Un acord de încetare a focului urma să fie încheiat la 9 decembrie pentru a pune capăt luptelor sângeroase ce au loc pe aeroportul din Donețk, însă din cauză că în capitala Bielorusiei n-au sosit conducătorii aşa-numitelor „republici populare” Doneţk şi Lugansk, întâlnirea a fost amânată.

Însă continuă încă armistițiul încheiat la 5 septembrie la Minsk, care a fost încălcat de sute de ori de mercenarii proruşi.

Rusia reia livrările de cărbune în Ucraina

Rusia reia livrările de cărbune în Ucraina, care a fost nevoită să recurgă la întreruperi masive ale alimentării cu electricitate.

Vagoane ce conțin circa 50.000 de tone de cărbune sunt deja în drum spre centralele termice.

Producția de electricitate din Ucraina depinde în proporție de aproape 40% de cărbune, de care țara este lipsită în consecinţa distrugerilor minelor din Donbas sau  aflate sub controlul rebelilor proruşi.

„Gazprom”-ul mizează pe Turcia ca țară de tranzit pentru livrările spre Europa

Rolul Ucrainei de țară de tranzit pentru livrările de gaze va fi redus la zero spre beneficiul Turciei, a declarat sâmbătă președintele director general al „Gazprom-ului, Aleksei Miller.

Iar livrările de gaze în Europa se vor face prin intermediul unor itinerarii alternative. În locul Ucrainei, Rusia mizează pe Turcia, "noul său partener strategic în sectorul gazului", a menţionat  Aleksei Miller, anunţând construcția unui gazoduct în Turcia ce va traversa Marea Neagră.

La Ankara, Vladimir Putin a dezvăluit că Moscova renunță la proiectul gazoductului ruso-italian, ce implica șapte state membre și care trebuia inițial să asigure aprovizionarea UE. Lansat înainte de conflictul ruso-ucrainean, gazoductul trebuia să lege, pe o lungime de 3.600 km, Rusia de Bulgaria pentru a se îndrepta apoi spre Europa occidentală prin Serbia, Ungaria și Slovenia, având o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi anual.

 „Naftogaz” a plătit în avans 378 milioane de dolari pentru reluarea livrărilor de gaze ruse

Compania ucraineană „Naftogaz” a anunțat că a transferat o plată în avans de 378 milioane de dolari  companiei ruse „Gazprom” pentru a cumpăra gaze ruse în decembrie, după ce Moscova a întrerupt livrarea în luna iunie.

Conform unui acord, semnat de „Naftogaz” și „Gazprom” în octombrie, livrările spre Ucraina din Rusia, afectate din cauza unei dispute asupra prețurilor și datoriilor pe fondalul conflictului din Donbas, au fost reluate..”Naftogaz” nu a indicat cât gaz intenționează să cumpere, dar mai devreme ministerul energiei de la Kiev a anunțat că ar putea ajunge la aproximativ un miliard de metri cubi.

Felicia NICHITA-TOMA