28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PROGRAMUL DE SUPRAVIEŢUIRE AL GUVERNULUI – PE SPINAREA POPORULUI

13 decembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Deşi majoritatea deputaţilor din partea blocului lui Petro Poroşenko, aveau cu puţin înainte o părere negativă, cu 28 de voturi contra şi 14 abţineri, Rada Supremă a Ucrainei a votat programul de reforme propus de premierul A. Iaţeniuk pe anul 2015. De tot voturi favorabile au dat 269 de deputaţi, din care 123 – Blocul lui Petro Poroşenko, 77 – Frontul Popular, 15 – Batkivşcyna, 20 – Partidul Radical al lui Leaşko, 27 – Samopomici. Ceea ce a propus guvernul şi au încuviinţat deputaţii nu pot fi numite reforme care să ducă la dezvoltarea ţării, ci, după cum a precizat premierul, e un program de supravieţuire, orientat la austeritate, mai ales în sfera socială. Premierul i-a convins pe deputaţi să voteze măsuri extrem de nepopulare (ca să nu zic de sărăcire totală a simplilor cetăţeni), amintindu-le că Ucraina are nevoie suplimentar, pe lângă cele 17 miliarde creditate de FMI, de încă 15 miliarde de dolari în săptămânile următoare, pentru a acoperi deficitul bugetar şi a evita intrarea în colaps a economiei. Starea de lucruri e mai mult decât deplorabilă. Rezervele valutare au scăzut catastrofal, ca urmare a achitării datoriilor pentru gazele livrate de Rusia şi eforturile de susţinere a cursului grivnei, rezervele de aur au ajuns la mai puţin de 10 miliarde de dolari. Din cauza luptelor cu separatiştii din estul ţării bugetul a pierdut 11,5 miliarde de grivne. Închiderea oţelăriilor şi minelor din Donbas, care dădeau a şasea parte din Produsul Intern Brut (PIB), a provocat reducerea acestuia cu 7%.

Astfel prezentându-se situaţia, iată ce planuri de reforme şi optimizări ale premierului Iaţeniuk a votat parlamentul:

Tarifele la agenţii energetici pentru populaţie vor atinge preţurile de piaţă

S-a terminat cu lăfăirea. Dacă vrem să ne acorde credite FMI şi să ne primească Europa, trebuie să plătim pentru serviciile comunale aşa ca europenii – la preţul lor de piaţă. Şi nimănui nu-i pasă ce salarii şi pensii primesc cetăţenii ucraineni şi cum se formează aceste preţuri pe piaţa ucraineană. Premierul A. Iaţeniuk avertizează că nu se mai poate ca odinioară. Tarifele vor fi majorate la toate sursele de energie, cu păstrarea înlesnirilor pentru păturile sărace. La momentul de faţă „Naftohaz” are un deficit de 110 miliarde de grivne, din care cauză ucrainenii trebuie să plătească preţul real, susţine premierul. Anul acesta tarifele la gaze s-au majorat cu 51,1%, din mai 2015 vor creşte cu încă 40%, urmând să se majoreze consecutiv cu 20% în 2016 şi 2017.

Vârsta pensionării pentru bărbaţi şi femei poate fi ridicată la 65 ani

Ministerul finanţelor a calculat deja câte economii se vor face dacă va intra în vigoare o nouă lege a pensiilor. Ridicând limita vârstei de pensionare la 65 de ani, deopotrivă pentru bărbaţi şi femei, şi reducând pensiile celor care continuă să lucreze, se vor economisi 4,3 miliarde de grivne. În rezultatul anulării indexării pensiilor minime până la stabilizarea crizei economice, bugetul va câştiga 2,8 miliarde de grivne. Efectuând calcularea pensiilor din salariu mediu îngheţat la nivelul anului 2014 se mai adaugă vreo 394 de milioane. Încă 893,3 milioane se vor economisi în rezultatul anulării pensiilor membrilor familiilor de militari care au pierdut întreţinătorul, dacă acela nu era participant la operaţiunile antiteroriste din Donbas. Nu voi înşira şi alte calcule ale Ministerului de Finanţe, cert este că toate dovedesc eficienţa propunerilor guvernului în vederea reformei pensiilor. Ne place, nu ne place, dar aşa e în Europa. Atât doar că în ţările UE durata medie de viaţă e cu vreo zece ani mai mare decât în Ucraina.

Vom declara veniturile şi cheltuielile

Începând cu anul viitor, guvernul ne promite că nici o copeică, câştigată la negru, nu va scăpa de ochiul vigilent al organelor fiscale. Cetăţenii vor fi obligaţi să facă declaraţii după modelul celor din SUA şi UE. În caz că cheltuielile vor fi mai mari decât veniturile declarate, cetăţeanul va fi impus să plătească un impozit de 30% din suma neoficial câştigată.

Armata pe prim-plan, medicina, învăţământul şi cultura să mai aştepte

Bugetul Ministerului Apărării a fost majorat până la 5% din PIB (anul curent armata a avut doar 1,8% din PIB). În privinţa medicinii, premierul a precizat că e timpul să spunem lucrurilor pe nume şi să recunoaştem că nu există asistenţă medicală gratuită. Adică, toate serviciile medicale, inclusiv internarea în spital, trebuie plătite. Din urma lui, ministrul Sănătăţii A. Kvitaşvili a precizat că în timpul apropiat nu se prevede trecerea la medicina asigurată, deoarece nu există posibilităţi bugetare. Optimizările prevăd reducerea lucrătorilor în cultură şi învăţământ. E posibil ca învăţământul gratuit să fie limitat la 9 clase.

Luând cunoştinţă doar în linii generale de acest program de supravieţuire, nu ne rămâne decât să ne mângâiem cu speranţă că trebuie să trecem prin ce-i mai rău ca să ajungem la mai binele ce ni-l dorim.

Maria TOACĂ