22 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„CU CÂT RĂZBOIUL VA FI MAI ÎNDELUNGAT, CU ATÂT MAI MARE VA FI CÂŞTIGUL UNORA…”

16 decembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Adevărul despre războiul din Donbas îl cunosc doar cei care luptă

E declaraţia a patru militari ucraineni, sosiţi în concediu pe 10 zile din zona operaţiunilor antiteroriste – Ivan Olehnovyci din Kyiv, Viktor Kolodeajnyi din Kameaneţ-Podilskyi, bucovinenilor  Vitali Ivanovici şi Andrii Kolomieţ, care au povestit „adevărul despre războiul din estul Ucrainei. Un alt adevăr, decât cel pe care-l privim de pe ecranele televizoarelor”.

Ivan Olehnovyci, sosit din Kyiv la prietenii din Cernăuţi, în cadrul unei conferinţe de presă a povestit că lucra jurist la o firmă, când a nimerit pe frontul din Lugansk, apoi în Doneţk. Despre război nu doreşte să vorbească. Neînţeleasă pentru el rămâne hotărârea conducerii de a le da militarilor salariul, în deosebi, în „Alfa Banc”, proprietarii cărora sunt din Rusia. După cum afirmă Ivan, e foarte uşor să fie descoperit unde se află militarul, e îndeajuns doar ca el să folosească cardul bancar, că ostaşilor li se aminteşte de îndatoriri, dar nu şi de drepturi, pe care trebuie singur să şi le apere de birocraţi.

Mor şi de foame…

„Localnicii din Donbas îşi schimbă  atitudinea faţă de militarii ucraineni pe zi ce trece. Dacă la început se ascundeau prin subsoluri, ne considerau duşmani, acum, când ne împărţim cu ei din ce avem, îi hrănim, discutăm, 80%  sunt de partea noastră. Înţeleg cine e duşmanul lor. Mercenarii atacă nu doar poziţiile noastre, ci împuşcă special populaţia civilă pentru a o înrăi. În multe sate au rămas doar acei, care nu mai au unde se adăposti”, a povestit Ivan Olehnovyci.

„În locurile desfăşurărilor operaţiunilor antiteroriste sunt şi cazuri când oamenii mor de foame, a adăugat Andrii Kolomieţ. Îi ajutăm pe localnici cu ce putem, dar teroriştii, majoritatea cărora sunt criminali şi doar 5%  dintre ei luptă pentru idealuri, pot oricând pătrunde în casele oamenilor, îi jefui şi chiar omorî, dacă aceştia le opun rezistenţă.

Nu înţeleg de ce nu putem termina cu războiul. E ciudat - suntem atacaţi zilnic, militarii noştri sunt omorâţi, dar nu avem dreptul să le răspundem teroriştilor. Acolo luptă trupele ruse. Sistemele „Grad” trag de pe teritoriul Federaţiei. Chiar cu susţinerea de către Rusia a militarilor şi mercenarilor proruşi, demult învingeam, susţine Andrii Kolomieţ. Multe lucruri nu sunt înţelese…Însă businessul mare acolo se dezvoltă. Zilnic se transportă cărbune şi material lemnos. Printre altele, cărbunele e transportat în partea noastră, iar materialul lemnos – spre Rusia… Mă întreabă rudele de ce am mers voluntar la război, că dacă duşmanul va trece Nistrul, atunci va trebui să apărăm Ucraina. Dar când va trece, nu va mai avea cine lupta. Nu doresc ca şi copiii mei să vadă ceea ce sunt nevoiţi să îndure acei din estul separatist. ..”.


Fără sprijinul voluntarilor n-am avea nimic

„Priviţi-ne. Nu avem niciunul formă militară ucraineană”, spune Kolomieţ. În corturile noastre suflă vântul din cele patru colţuri ale lumii. Avem, ce-i drept, sobe de meatl („буржуйки”), dar lipsesc lemnele. Fără sprijinul voluntarilor, n-am avea nimic”, sunt convinşi militarii. „Avem nevoie de tehnică modernă de luptă, îmbrăcăminte de iarnă, transport etc. Tehnica de care dispunem e veche de aproape 50 de ani. În estul ţării luptă viteji din toate colţurile Ucrainei, dar militarii urmează să fie asiguraţi cu cele necesare. Jurnaliştii străini sunt şocaţi, văzând cu ce armament luptăm”.

Pentru unii război, pentru alţii – sursă de îmbogăţire

„Se pare, va fi un al treilea Maidan. Căci băieţii, când vor sfârşi acolo cu războiul, vor veni la Kyiv. Acesta va fi însă nu un Maidan cu armuri de lemn, ci vor sosi dintre acei, care ştiu ce doresc. Pe cei de la conducere îi preîntâmpinăm să uite de propria îmbogăţire… Conducătorii, de la Preşedintele ţării până la primarul satului, nu se gândesc la viitor. Însă ne vom întoarce şi fiecare dintre ei va răspunde, fiindcă nu poate fi astfel ca tinerii militari să cadă în depresii, căci soţia acasă nu are pe ce cumpăra o pâine, iar generalul, care doar o singură zi a trecut prin est, obţine şi medalie, şi statut de participant la lupte, şi adaos la salariu…”.

„Acest război va fi de lungă durată, fiindcă cu cât războiul e mai mare şi îndelungat, cu atât mai mare va fi câştigul unora…”, au constatat voluntarii militari.

„Ne vom întoarce învingători şi fiecare cinovnic va răspunde”

T. FELICIA