27 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

SPRE EUROPA – PE ÎNTUNERIC

18 decembrie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Mergem spre Europa, pe întuneric, goi şi flămânzi, scrâşnind din dinţi, dar cu zâmbet pe buze, cu speranţa în piept. "Asta-i cum a-i merge cu dosul gol împotriva vijeliei", îmi spunea odată Vasile Botă din s. Boian.

Să fiu sinceră, nici pe timpuri, când salariul se da în „rachiu”, iar satele noastre se adânceau într-o beznă totală, mai ales, în timp de iarnă, în Cernăuţi, în deosebi în blocul în care locuiesc, n-a fost întrerupt curentul electric. Acum, cum numai trece de amiază, stăm pe întuneric, căci se economiseşte electricitatea.

Deci, glumesc cu fiica Diana: „Mâncăm (dacă avem ce) şi dormim”. Facem haz de necaz,  altceva ce poţi face pe întuneric? Mai rău e de noi ziariştii, căci trebuie să scriem noaptea. Şi, de exemplu, pentru acei ca mine, ce-s deprinşi cu munca, nu au când dormi nici noaptea, dar nu   ziua. Unicul contact cu civilizaţia e telefonul.

Deci, la ora 17.00 o sun pe mama la Hruşăuţi -Voloca. Aflu că şi acolo e întuneric. Amărâtă şi necăjită că face mai mult pe întuneric treburile în gospodărie: hrăneşte animalele, mulge vaca, taie lemne etc., încearcă să mă liniştească: „Am dorit să fim în Europa, alături de Patria noastră istorică – România. Trebuie să ne înarmăm cu răbdare, să ne gândim că cei din Donbas, unde e război, nu au nici ce mânca, nici unde se încălzi, unii nici chiar unde dormi, căci casele le sunt distruse de obuze, iar noi stăm în călduţ, pensiile şi salariile, chiar dacă sunt mici, le primim la timp. Va trece şi asta, cum spunea împăratul Solomon. Vom scăpa şi din aceste greutăţi. Poate le va da Dumnezeu minte şi înţelepciune conducătorilor ţării să aibă grijă de oameni, să salveze Ucraina de războaie şi nenorociri şi vom trăi şi noi omeneşte”.

M-am gândit că are dreptate. Dacă nu va uita iarăşi Dumnezeu de noi?

Până ce realitatea e alta – conducătorii promit doar.. Adevărul e că legile europene sunt severe şi se pare că cei de la putere încearcă să le respecte, de altfel, nu primesc banii promişi. Arseni Iaţeniuk, care ne-a preîntâmpinat că „nu toţi vor fi bogaţi şi fericiţi”,  ne-a promis că dolarul nu va depăşi 12 grivne, iar P. Poroşenko,  până la alegeri, că se va strădui să fie 10 grivne, apoi, după scrutin, a promis să-l menţină la nivel de 17 grivne. În prezent dolarul a ajuns la peste 22 de grivne. Preţurile saltă, salariile şi pensiile sunt îngheţate, stăm pe întuneric... Evident, n-a minţit măcar aici şeful guvernului ucrainean că „nu toţi vom fi bogaţi şi fericiţi”. 

Felicia NICHITA-TOMA