14 august 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

AI NOŞTRI TINERI PĂŞESC CU EMINESCU ÎN VIITOR

19 ianuarie 2015 р. | Categorie: Noutăţi

Chiar dacă e ca orizontul la care nicicând nu se poate ajunge, ca nemărginirea imposibil de a fi cuprinsă, mergem întruna spre el pentru a ni-l apropia şi a-l înţelege. Însuşi Poetul ne deschide drumul în miracolul operei sale, căci Eminescu poate fi înţeles doar prin Eminescu, când singuri îi sorbim din cărţi ceea ce simţim că ne lipseşte. Păcat că în veacul său, pe care l-a depăşit cu mii de ani în zboru-i de Luceafăr, nu exista această minune tehnică – înregistrarea vocii. Nu-i putem auzi glasul melancolic, suntem lipsiţi de bucuria de a asculta cum îşi citea Eminescu poeziile, însă din amintirile celor care au avut fericirea să-l audă se ştie că „avea un glas profund muzical, umbrit într-o surdină dulce, misterioasă, care dădea cuvintelor o vibraţie particulară, ca şi cum venea de departe, dintr-o lume necunoscută” (Alexandru Vlăhuţă).

Mite Kremnitz scrie că atunci „când ridica ochii de pe manuscript, nu privea pe nimeni, ci părea că se uită visător în depărtări”. „Glasul său avea un ton dulce, molatic, ce ţi se lipea de inimă, când citea el vreuna din scrierile sale era o mare sărbătoare”, îşi amintesc cei care participau la întrunirile literare ale cenaclului „Junimea”.

Visători, zburători spre idealuri înalte, cu voci vibrând de emoţii majore, i-am văzut şi i-am ascultat pe tinerii declamatori participanţi la recitalul-concurs de poezie eminesciană – elevi din şcolile ce se mai menţin cu predarea în limba română din ţinutul nostru. E o minune că în secolul Internetului există tineri declamatori, implicit cititori şi iubitori de poezie. Meritul de a pune bazele şi a perpetua tradiţia acestui recital aparţine Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi. Preşedintele ei, poetul Ilie Tudor Zegrea, în acest nou an ce a început cu aniversarea a 165-a a naşterii lui Eminescu, a avut fericitul prilej să inaugureze a zecea ediţie a concursului. E un eveniment deosebit, aş zice chiar cel mai important în suita manifestărilor omagiale din acest an aniversar. Noi, cei mari, lideri de societăţi, intelectuali cu mai multe sau mai puţine cunoştinţe acumulate pe parcursul vieţii, ne-am învăţat să vorbim frumos pe orice temă, mai ales când îl sărbătorim pe Eminescu. Şi dacă „laudele” noastre l-ar mâhni pe Poetul incompatibil cu osanalele, recitalul copiilor, sărbătoarea sufletului lor, credem că l-ar bucura acolo sus, de unde ne veghează. Doar toţi participanţii, indiferent de clasament, au recitat cu dragoste şi sinceritate versurile alese pentru concurs, dând dovadă de o bună pregătire. S-a simţit că ei n-au tocit mecanic poeziile, ci au depus eforturi să memorizeze versuri foarte lungi, prin pătrunderea în conţinutul lor. Marea lor performanţă e că citesc, iubesc şi ştiu pe de rost lirica eminesciană. Acest aspect al valorii concursului a fost remarcat de dna Svetlana Todoruk, adjuncta şefei Departamentului Învăţământ şi Ştiinţă a Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi. Ea i-a încurajat pe concurenţi cu afirmaţia că toţi sunt învingători prin participarea la etapa finală. Pe scriitori i-a asigurat că departamentul respectiv le susţine demersul cultural, bucurându-ne şi cu vestea că anul acesta olimpiada la limba şi literatura română se va desfăşura şi la etapa republicană, fiind găzduită de oraşul Cernăuţi.

Încărcată de daruri, un cuvânt de însufleţire le-a adresat participanţilor dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, susţinătorul cel mai eficient al Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi la organizarea concursului. Apreciind frumoasa tradiţie iniţiată de scriitori, în persoana lui Ilie T. Zegrea, Excelenţa Sa a dat glas rugăciunii ca Dumnezeu să ţină încă mulţi, mulţi ani această temeinică tradiţie, care ne uneşte întru Eminescu, cu un gând bun pentru cultură şi pace, pentru linişte în zona noastră transfrontalieră: „Prin vocile celor tineri, Eminescu vine iarăşi la noi. Prin aceste activităţi comunitatea românilor de aici se face demnă de valorile europene. Mă bucur că alături de români, în aceste zile grele pentru Ucraina, la omagierea Poetului nostru naţional au participat autorităţile locale.”. Doamna Consul General i-a încredinţat pe cei prezenţi de sprijinul său total şi necondiţionat la promovarea valorilor şi talentelor naţionale. De rând cu darurile de suflet, le-a promis tuturor elevilor încadraţi în concurs că vor beneficia, în vacanţa de vară, de odihnă pe litoralul românesc.

Astfel, până a începe recitalul, copiii şi profesorii, care ţineau strâns pumnii pentru ei, au fost fortificaţi sufleteşte, juriul, prezidat de scriitorul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, având apoi cea mai grea misiune. Mai simplu a fost de evidenţiat învingătorii din prima şi a doua categorie de vârstă (clasele 5-7; 8-9), în unanimitate fiind clasaţi pe primul loc Alexandra Ursuleac, cl. 5, de la ŞM nr 10 Cernăuţi (profesoară Vera Todoriuc), şi Grigore Sârbu, cl. 8, ŞM Godineşti, Herţa (profesoară Ludmila Andrioi). Acest băiat a trezit admiraţia şi interesul tuturor, după ce a recitat şi a jucat ca un adevărat actor „Cugetările sărmanului Dionis”. Cu diplome de gradul II la prima categorie de vârstă au fost distinse Maria Costaş, cl. 7, Şcoala de gr. I-II, nr. 13 Cernăuţi („A fost odată un cântăreţ”), şi Irina Posteucă, cl. 7, ŞM Mogoşeşti, raionul Herţa, cu poezia „Criticilor mei”.

Beatrice Dugan, cl. 5, ŞM Tărăsăuţi, Iana Toderean, cl. 5, Şcoala nr. 13 Cernăuţi (o adevărată crăiasă din poveşti), Dumitru Cojocar, cl. 6, ŞM Sinăuţii dr Jos, au primit diplome de gradul III. N-a fost mai prejos nici Dumitru Burlă (ŞM Budineţ), care s-a evidenţiat cu minunatu-i costul naţional. Diplomă de participare a primit Monica Cristina Saviuc, de la aceeaşi şcoală. Un torent de aplauze l-au însoţit pe micul-voinicul Bogdan Oroşan (cl. 5 Colincăuţi). El a participat în afara concursului, deoarece la şcoala din această veche vatră de români basarabeni limba română se învaţă doar ca facultativ, la dorinţa elevilor. La final, băieţelul a trântit căciula de podea, rostind: „Sunt român şi punctum!”.

După incomparabilul Grigore Sârbu, în categoria a II-a urmează Diana Rusnac, cl.8, Şcoala gr. I-II, nr. 17 Cernăuţi, şi Violeta Saviuc, cl 8, ŞM Iordăneşti, care a recitat impecabil „Mortua est!”, încât l-a impresionat şi pe cel mai exigent membru al juriului, dr. Ilie Luceac. Cu diplome de gradul III s-au ales Anastasia Ungurean, cl. 9 ŞM Budineţ, şi Maxim Eftemii, cl. 8, ŞM Stroieşti. Andrei Lisca, cl. 9, Şcoala nr. 17 Cernăuţi, a fost menţionat pentru participare, iar Maxim Streleţchi din Colincăuţi a cules aplauze şi un mare „Bravo!” pentru străduinţa-i de a recita „Pe lângă plopii fără soţ”.

Participanţii din clasele mari au demonstrat măiestrie artistică, încât juriul a trebuit să cântărească până la miligrame pentru a alege liderul competiţiei. Pledoariile au balansat între Alina Apetri, cl. 10, Liceul raional „Gh. Asachi”, Herţa, (a recitat pe nota maximă „Înger şi demon”), Vadim Turculeţ, cl. 11, Gimnaziul nr. 6 Cernăuţi, şi Mihaela Cârciu, cl. 11, Liceul „M. Eminescu” din Carapciu. Deşi neîmpăcaţi că dintre aceşti trei au trebuit să aleagă doar unul, membrii juriului au declarat-o învingătoare pe Mihaela Cârciu, ceilalţi doi primind premiile de gradul II. Anei Filip, cl. 11, ŞM nr.10 din Cernăuţi, şi Anastasiei Strâmbu, cl. 10, ŞM Vancicăuţi (gătită într-un admirabil costum popular), le-au revenit diplome de gradul III. Un cuvânt aparte merită participanta în afara concursului, din Colincăuţi, Angela Pripa, cl. 11, care într-o română impecabilă a respirat cu versurile ”Te duci…”. Profesoara Tatiana Ungureanu, care le predă facultativ limba română, în fiecare an pregăteşte copii pentru recitalul eminescian. Poate e oportun să ne unim eforturile în demersul ca, la şcoala din Colincăuţi, limba şi literatura română să fie inclusă în programa de învăţământ!

Nu pentru consolare, dar pentru că, într-adevăr, aşa şi este, toţi participanţii au fost declaraţi învingători, ei impresionând-o îndeosebi pe reprezentanta Ministerului de Externe al României, Gina Oloiu. Din partea Consulului General toţi au fost menţionaţi, inclusiv profesorii, cu seturi de cărţi şi un minunat Calendar al personalităţilor româneşti, editat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, care se deschide cu scriitorul, academicianul Grigore Bostan. Din partea Departamentului Învăţământ şi Ştiinţă al ARS, laureaţii şi participanţii au fost premiaţi de Lilia Govornean, metodist la Institutul regional pentru învăţământul postuniversitar. Tinerii care n-au reuşit să-şi atingă scopul dorit au şansa de a-şi spori performanţele la ediţia următoare, iar cei care absolvesc şcoala – să participe ca invitaţi de onoare, aşa cum s-au prezentat laureaţii din anul trecut: Anastasia Maftei din Târnauca, Denis Apetri din Herţa, Cristina Tărâţeanu din Cernăuţi. Vlad Grişco de la Gimnaziul nr. 6 mai are până la absolvire, însă şi el a participat doar ca invitat, deoarece, conform performanţelor precedente, e în afara oricărei concurenţe. Juriul a menţionat că profesoarele de română Ancuţa Bâcu şi Doina Colesnicov au înscris până acum prin rezultatele elevilor de la acest gimnaziu o pagină frumoasă în istoria concursului, iar directorul Ion Ignat a fost lăudat pentru buna găzduire.

Maria TOACĂ

Foto: Vasile Paladean