14 august 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„VĂ SCRIE UN ŢĂRAN PLOUAT ŞI LA SOARE USCAT…”

22 ianuarie 2015 р. | Categorie: Noutăţi

Dragi colaboratori ai ziarului „ZORILE BUCOVINEI”! Aş dori ca micul meu răvaş să vă găsească în cele mai fericite momente ale vieţii. Vă scrie un ţăran plouat şi la soare uscat. Am peste 76 de ani, n-am umblat la şcoală, la români, dar am învăţat limba din cărţile sfinte, de la moşul meu.

Ce m-a făcut să scriu aceste rânduri? Înainte vreme abonam ziarul „Буковина” în limba ucraineană, dar o femeie m-a sfătuit să abonez ziarul românesc „Zorile Bucovinei”. Când am primit primul număr, m-am gândit că am dat de un izvor de apă vie. Scrieţi despre Eminescu, despre diferite manifestări. Am citit şi despre un preot puternic, care poate trage chiar un camion.

Dar în România cel mai puternic preot a fost Iosif Trifa, care a tipărit multe cărţi în viaţa lui. S-a născut în 1888 şi s-a stins din viaţă în 1938, a trăit, deci, numai 50 de ani. Moşul meu era mai mare cu trei ani decât el, însă nu scria, doar citea, lua de la el cărţi ce erau pentru moşul meu izvor de apă vie.

Multe suflete au aflat de Iisus Hristos şi învăţătura lui, citind cărţile părintelui Iosif. Nu am cărţile lui, căci aveam atunci, când le-am văzut la moşul meu, doar 7 ani. Sovieticii au ocupat Bucovina noastră şi moşul a murit de chin şi necaz. Deoarece trăia mai departe de noi, nu ştiu ce s-a făcut cu cărţile cele sfinte.

M-am bucurat mult când Ucraina a devenit independentă, a ieşit din fosta uniune, şi când tiranul de Ianukovyci a părăsit Ucraina, după alegeri că a învins Frontul Transformărilor. Aş dori să se schimbe înspre bine ţara, căci numai Domnul ne va scăpa de nevoi.

Cândva, când eram copii, umblam cu colinda şi cântam: „Pornita, Maica, pornita, odată cu zorile, în câmpul cu florile…”, iar acum copiii cântă: „Добрий вечер, пане господару…”.

În Acatistele la Acoperământul Maicii Domnului scrie: „Acoperă-ne şi pe noi de toate nevoile…”. Mă rog zilnic să ne acopere de vrăjmaşii de-o credinţă cu noi şi de alţi duşmani.

S. PALADEAN,

or. Cernăuţi