05 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ÎN SUFLETE SĂ VĂ RENASCĂ DRAGOSTEA DE LIMBĂ, DE VORBA ROMÂNEASCĂ

26 aprilie 2016 | Categorie: Actualități

...în clasa I-a, cu limba română de predare, bunăoară, învaţă doar 7 copilaşi şi aproape toţi sunt ai romilor, care locuiesc aici alături de români, clasele a 2-a- 4-a sunt complet ucrainizate.

DIN 66 DE ŞCOLI CU LIMBA ROMÂNĂ DE PREDARE AU RĂMAS 63

20 aprilie 2016 | Categorie: Actualități

...într-un singur an de studii, numărul şcolilor cu limba română de predare din regiunea Cernăuţi s-a redus cu 3, iar numărul elevilor – cu 357, însă în cele mixte, numărul elevilor a sporit

DE CE SCADE NUMĂRUL DE ŞCOLI CU LIMBA ROMÂNĂ DE PREDARE?

5 februarie 2016 | Categorie: Actualități

Mă miră faptul că apar şcoli mixte într-un raion populat în majoritate de români şi aşa-numiţii „moldoveni”. Oare Şcoala Medie din ...

LIMBA ROMÂNĂ – LUMINA DIVINĂ A SPERANŢELOR ROMÂNILOR ÎNSTRĂINAŢI DE PATRIE

7 septembrie 2015 | Categorie: Actualități

Pe o undă înrourată în lacrima graiului matern, cea de-a 26-a ediţie a Sărbătorii naţionale „Limba noastră cea Română”, la care a fost prezentă aproape întreaga echipă a misiunii diplomatice române – dnii Ionel Ivan, diplomaţii Edmond Neagoe şi Lucian Ionuţ Indreiu, în frunte cu dna Eleonora Moldovan, Excelenţa Sa Sebastian Ioan Hotca, Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, inaugurată de preşedintele Societăţii Vasile Bâcu, s-a înălţat spre cerurile Catedralei Limbii Române cu ruga „Tatăl nostru”, rostită cu evlavie de preacucernicul părinte Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, vibrând armonios prin imnurile înălţate Graiului şi Neamului de maeştrii Corului „Dragoş Vodă”, dirijaţi de maestro Dumitru Caulea, prin melodioasele şi duioasele voci ale „Fetelor din Bucovina”, îndrumate de Luminiţa Demeanic, răsfăţându-l, alintându-l şi ademenindu-l pe Puiu Gheorghiţă.

VISUL GIMNAZIŞTILOR DIN CRASNA – SĂ NU SE ÎNSTRĂINEZE DE RĂDĂCINILE NEAMULUI

26 iulie 2015 | Categorie: Actualități

... ne vindem sfinţii şi părinţi numai să ne fie bine.

LIMBA ROMÂNĂ E COMOARA MEA, PENTRU CARE LUPT ŞI VOI LUPTA

18 iulie 2015 | Categorie: Actualități

M-a batjocorit pentru că scriu prea mult despre limba română, amintindu-mi că „trăim în ţara Ucraina şi trebuie să învăţăm şi să vorbim ucraineana”. N-o să înşir toată avalanşa de ocări...

DIN 87 DE ŞCOLI ROMÂNEŞTI AU RĂMAS 66 – ÎNCĂ N-AM MURIT CU TOTUL?

8 decembrie 2014 | Categorie: Actualități

Când ne moare sufletul, degeaba mai trăim. Nu mă refer la moartea naturală, ci la cea spirituală, care îşi arată colţii de după orizont. Demult bate alarma clopotul Buga de la Putna lui Ştefan Vodă, însă românii ce-şi înstrăinează odraslele de Limbă, Neam, Străbuni sunt surzi la glasul conştiinţei. Or, ne momeşte Iuda să ne îndepărtăm de rădăcini, să ne trădăm străbunii din morminte. Mărul discordiei şi înstrăinării este şi mai ademenitor acum, când partea leului o constituie banul, dar nu valorile spirituale. Adevărul e că noi, românii, n-am fi noi, dacă nu ne-am trăda neamul şi valorile naţionale. Pentru ce s-au sacrificat înaintaşii noştri, dacă nu mai avem demnitate, idealuri?

CU SUFLET, AŞA CUM SE SCRIE ADEVĂRUL…

15 octombrie 2014 | Categorie: Actualități

Mult aş vrea ca aceste cuvinte să ajungă la sufletul tinerilor cititori, pe care îi îndemn să-şi întremeze sufletul, sorbind vigoare dinlăuntrul Limbii Române

SIMPLĂ, NEPREFĂCUTĂ IUBIRE…

5 octombrie 2014 | Categorie: Actualități

nu trebuie să fim mari patrioţi, să edităm „opere alese”, să ne „răstignim” pe zeci de cruci etc. Pur şi simplu, trebuie să vorbim cu copiii româneşte.

VEŞNICIA NOASTRĂ – ÎNTRE VIAŢĂ ŞI MOARTE

29 septembrie 2014 | Categorie: Actualități

i se permite 20% de libertate la lecţiile de muzică, pe care le foloseşte pentru cântecul popular românesc

ADEVĂRUL E UNUL – VORBIM ROMÂNA ŞI SUNTEM ROMÂNI

18 aprilie 2014 | Categorie: Actualități

...n-aş mai fi atât de optimistă, căci mi-i teamă că iarăşi vom găsi loc liber pentru limba noastră numai la bucătărie

NICI O LEGE NU POATE APRINDE ŞI NICI STINGE FOCUL DRAGOSTEI DE LIMBĂ ŞI STRĂBUNI

13 martie 2014 | Categorie: Actualități

Săptămâna precedentă, deputaţii din parlamentul ucrainean au hotărât să repare greşeala comisă cu peste două săptămâni în urmă, când a fost abrogată Legea Ucrainei „Cu privire la principiile politicii de stat în domeniul limbilor”, cu toate că aveau probleme mai importante de rezolvat, fapt ce a generat proteste în rândurile populaţiei ruse şi a dus la tensionarea evenimentelor politice în Republica Autonomă Crimeea şi estul ţării, creând, pe lângă Rada Supremă, o comisie specială pentru întocmirea proiectului de lege „Cu privire la dezvoltarea şi aplicarea limbilor în Ucraina”.

CA ŞI CUM AM BATE LA POARTA SURZILOR

12 februarie 2014 | Categorie: Actualități

Asociaţia naţional-culturală a moldovenilor din Ucraina ţine morţiş la absurditatea că o astfel de limbă există.

DEŞTEAPTĂ-TE , ROMÂNE, DIN SOMNUL CEL DE MOARTE!

26 decembrie 2013 | Categorie: Actualități

Nepăsarea este o boală mare pentru omul care gândeşte: „După mine şi potopul”. Asemenea persoane se deosebesc de animale doar prin faptul că umblă pe două picioare. Cu părere de rău, această boală a cuprins mase întregi. Reuşit a determinat situaţia actuală dna Felicia Toma în articolul „Cine mai are nevoie de adevăr?” (nr.74, ziarul „ZORILE BUCOVINEI”).

„UITE-AŞA PE ROMÂNEŞTE” LA TĂRĂSĂUŢI!

10 decembrie 2013 | Categorie: Actualități

Al nostru glas răsună, Ca glasul cel ceresc, Nu-i grai pe lume dulce Ca graiul românesc