05 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ŢARĂ MICĂ, DAR VOINICĂ! Româna este limbă oficială în Republica Moldova

7 decembrie 2013 | Categorie: Actualități

La 5 decembrie a.c. s-a năruit ultimul stâlp al conaţionalilor noştri care ţin morţiş că sunt moldoveni de naţionalitate şi limba li-i moldovenească. Unicul argument la care se mai putea face referinţă, în pofida tuturor dovezilor ştiinţifice, era articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova...

ROMÂNA A DEVENIT LIMBĂ REGIONALĂ ÎN RAIONUL TECEU, REGIUNEA TRANSCARPATICĂ

6 decembrie 2013 | Categorie: Actualități

Ca un prevestitor ecou al evenimentelor majore, dedicate acestei luni, trăite cu inimă şi suflet alături de Patria-mamă, care ne ţin încă în oaza Marii Uniri, a răzbătut vestea, adusă de Ion Botoş, preşedintele Reuniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” – LIMBA ROMÂNĂ a obţinut statut de limbă regională în unul din cele mai mari raioane din Ucraina – Teceu, regiunea Transcarpatică, unde, conform numărului de populaţie, locuiesc peste 79 mii de locuitori. Or, la sesiunea ordinară a Consiliului Raional Teceu, din 4 decembrie curent, toţi cei 65 de deputaţi prezenţi, inclusiv ucraineni (bravo lor!), au votat în unanimitate Legea Ucrainei „Cu privire la principiile politicii de stat în domeniul limbilor”, astfel Româna obţinând aici statut de limbă regională.

PE MOŞIA CRONICARULUI ION NECULCE VA RĂSUNA ÎNTOTDEAUNA DULCELE GRAI ROMÂNESC

6 decembrie 2013 | Categorie: Actualități

Satul Boian din raionul Noua Suliţă sau Marele Boian, cum i se spunea pe vremuri, este o veche vatră românească, renumită nu doar graţie locuitorilor săi harnici şi gospodari de frunte, iluştrilor şi excepţionalilor boinceni cu suflet mare de Român, precum sunt soţii Eleonora şi regretatul Vasile BIZOVI, Eleonora SFECLĂ, Pintilei BILEŢCHI, Vasile BOTĂ, printre care îndrăznesc să-i numesc şi pe primarul Gheorghe DEMENCIUC, pe Svetlana HAUCA, directoarea CIE „Gimnaziul din Boian”, care merită cu prisosinţă să se numere în pleiada acestor mari personalităţi, ci şi prin nemuritoarea „Doină” eminesciană, are legături de sânge cu Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Comunicat de presă în susţinerea

5 decembrie 2013 | Categorie: Actualități

În aceste zile de mare cumpănă pentru viitorul ţării în care trăim şi ai cărui cetăţeni suntem, ziarul „Zorile Bucovinei” şi Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi sunt alături de sutele de mii de protestatari din Kyiv şi toate oraşele Ucrainei, care s-au ridicat în apărarea principiilor democraţiei şi pentru promovarea valorilor europene. Susţinem şi suntem solidari cu „Euromaidanul”, în primul rând, prin cuvântul scris, prin poziţia cetăţenească, prin promovarea consecventă a valorilor umane şi idealurilor naţionale.

O ROMÂNIE DE SUFLET LA „ZORILE BUCOVINEI”

29 noiembrie 2013 | Categorie: Actualități

Nu putea să treacă pe lângă noi această zi. Chiar dacă n-ar fi fost iniţiativa deputaţilor de Suceava de a marca în fiecare an, la 28 noiembrie, Ziua Bucovinei şi chiar dacă această propunere legislativă nu s-ar fi bucurat de susţinerea Parlamentului României, care a decretat-o ca sărbătoare naţională a bucovinenilor şi tuturor celor ce simt şi respiră istoria neamului, totuna aveam să ne strângem într-o comuniune sufletească la „Zorile Bucovinei”, lucru ce-l facem, de fapt, mai mult sau mai puţin reuşit, în fiecare număr de ziar.

ZIUA BUCOVINEI – LA „ZORILE BUCOVINEI”

16 noiembrie 2013 | Categorie: Actualități

De Ziua Bucovinei, ziarul ZORILE BUCOVINEI Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, împreună cu Fundaţia Culturală ,,Leca Morariu” Suceava şi filiala Suceava a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, organizează, miercuri, 27 noiembrie 2013, ora 11,00, la redacţia ziarului ,,Zorile Bucovinei” (or. Cernăuţi, str. O. Kobyleanska, nr. 5), o manifestare de cinstire a două personalităţi originare din Cernăuţi – Leca Morariu şi Dragoş Vitencu.

ŞI LA CARAPCIU LIMBA ROMÂNĂ A DEVENIT REGIONALĂ

28 octombrie 2013 | Categorie: Actualități

Bietul nostru român, poate chiar prea blând din fire, modest şi smerit, asuprit de vremurile ce încă îl apasă, în pofida tuturor furtunilor ce se abat asupra lui pentru a-l distruge, pentru a-l stârpi din rădăcină, îşi păstrează cu Tricolorul în suflet şi destoinicie fiinţa naţională. Or, şi la Carapciu, raionul Hliboca, în frumoasa baştină a regretatului patriot român, poetului Vasile LEVIŢCHI, care, prin dragostea-i imensă faţă de tot ce respiră româneşte, a contribuit nemijlocit la trezirea naţională, românii locali au demonstrat că îşi iubesc cu adevărat graiul matern – Limba Română a obţinut statut de limbă regională.

„ZORILE BUCOVINEI” – O SĂRBĂTOARE DE SUFLET

23 octombrie 2013 | Categorie: Actualități

Pentru mine ziarul „ZORILE BUCOVINEI” e o sărbătoare de suflet, cel mai apropiat şi aşteptat prieten. L-am îndrăgit şi-l abonez încă de pe băncile şcolii. Şi atunci nici prin gând să-mi treacă că va sosi timpul ca în paginile bisăptămânalului să apară permanent, la rubrica „Voie bună la cei mici”, versurile mele pentru copii.

FIECARE HOTĂREŞTE ÎN CE LIMBĂ SĂ-ŞI EXPRIME GÂNDURILE

14 octombrie 2013 | Categorie: Actualități

În baza Constituţiei Ucrainei, vreo zece ani în urmă, Rada Supremă a adoptat legea cu privire la minorităţile naţionale. În rândurile de mai jos redăm conţinutul unui articol din ea: -în localităţile unde trăiesc compact cetăţeni ai Ucrainei de altă naţionalitate (nu ucraineană), acolo limba lor se foloseşte la fel ca şi limba de stat;

ŞI LA CUPCA LIMBA ROMÂNĂ-I O COMOARĂ INESTIMABILĂ – A OBŢINUT STATUT DE LIMBĂ REGIONALĂ

11 octombrie 2013 | Categorie: Actualități

În pofida faptului că trezirea noastră, a românilor din ţinutul bucovinean, e dificilă şi anevoioasă, totuşi, cu greu şi scârţ, urnim carul din loc. Şi dacă în ultimul timp nu prea avem motiv de bucurie, o veste minunată a luminat din nou chipurile noastre – şi la Cupca, localitate românească, cu vechi şi frumoase tradiţii, unde aproape 100% din populaţie o constituie românii, Româna a obţinut statut de limbă regională, conform Legii Ucrainei „Cu privire la principiile politicii de stat în domeniul limbilor”.

UN VENETIC SĂ NE ÎNVEŢE, PE NOI, ROMÂNII, A TRĂI?

7 octombrie 2013 | Categorie: Actualități

Ştim cu toţii învăţătura, moştenită de la înţelepţii noştri strămoşi, că rahatul întotdeauna pluteşte la suprafaţă. Şi dacă noi, românii, băştinaşi din Ţara de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare, în pofida faptului că am fost răstigniţi de duşmani pe atâtea cruci, am fost şi suntem un popor blând şi poate chiar prea ascultător şi loial. Cu toate că destinul ne-a fost tragic, iar existenţa – fatală, fiind înrobiţi în repetate rânduri de străini, am învăţat să ne deprindem cu toate regimurile şi legile impuse de tirani, am răbdat cu capul sus toate insultele şi înjosirile, străduindu-ne să trăim în înţelegere şi armonie cu toate etniile conlocuitoare şi cu acelaşi răuvoitor, păstrându-ne însă demnitatea naţională şi graiul matern. Şi trebuia să se găsească un venetic, care să roadă ani de zile ca viermele în lemn în inima românului, înstrăinat de Ţară, să ne înveţe a trăi?

AR TREBUI PUŞI LA STÂLPUL INFAMIEI…

4 octombrie 2013 | Categorie: Actualități

Din păcate, nu despre frumuseţea care salvează lumea, ci despre lucrurile urâte care o distrug am vorbit în timpul scurtei noastre întâlniri. Şi ce-ar putea să distrugă mai dezastruos fiinţa omenească, decât necunoaşterea sau nerecunoaşterea intenţionată a propriei identităţi naţionale şi a limbii care ne defineşte identitatea!

CA UN CLOPOT AL DEŞTEPTĂRII BASARABENE

29 septembrie 2013 | Categorie: Actualități

E foarte important pentru noi, românii din regiunea Cernăuţi, ca din Constituţia Republicii Moldova să dispară noţiunea de „limbă moldovenească”. Astfel, adepţii „moldovenismului” nu vor avea nici un temei să ne despartă în două neamul şi limba.

AŢI PUS UMĂRUL LA IZBÂNDA NOASTRĂ!

21 septembrie 2013 | Categorie: Actualități

De la un bun timp, „Zorile Bucovinei” este cel mai citit ziar în satul nostru, şi cel mai căutat de oamenii care nu l-au abonat până acum. Toţi se interesează ce s-a mai scris în „Zorile” despre noi. Un cuvânt de susţinere, de încurajare înseamnă foarte mult, mai ales în situaţia ce s-a iscat în ultimii doi ani la Ropcea, când au fost deschise primele clase cu limba ucraineană de predare.

ÎNCĂ NU E TÂRZIU…

17 septembrie 2013 | Categorie: Actualități

Iată, a mai trecut un început de septembrie, cu un nou început de an școlar și cu încă o sărbătoare a limbii materne. Și, din păcate, ca și în anii precedenți, țopăiturile și chiuiturile stridente ale unor participanți la manifestarea care în acest an a avut loc în Teatrul Academic din Cernăuți, a lăsat multora un gust amărui și o tristețe greu de retușat.