03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„ZARURILE AU FOST ARUNCATE” – LIMBA ROMÂNĂ E LA EA, ACASĂ, ŞI LA VOLOCA

18 martie 2013 | Categorie: Actualități

După minunata veste, adusă de Adrian Iliuţ, că la Ciudei, raionul Storojineţ, Româna a devenit limbă regională, am avut, în sfârşit, şi o mai mare bucurie sufletească – am aflat că şi la Voloca, satul meu de baştină, pentru care am o aleasă afecţiune, s-au rupt gheţarii şi că Limba noastră cea Română e la ea, Acasă – a obţinut statutul de limbă regională.

PRIN LEGĂMÂNT DE SUFLET ŞI PRIN LEGE, DOMNEŞTE LIMBA ROMÂNĂ LA MAHALA

16 martie 2013 | Categorie: Actualități

Limba română a fost declarată oficială pe teritoriul a patru sate ce fac parte din Consiliul sătesc Mahala, duminica trecută, la adunarea generală a comunităţii. Astfel, în raionul Noua Suliţă, încă o localitate a urmat exemplul locuitorilor din satul Tărăsăuţi, care primii în regiunea Cernăuţi s-au grăbit să reacţioneze la Legea cu privirea la principiile de bază ale politicii limbilor în Ucraina, demonstrând, de rând cu sentimentele naţionale, şi faptul că sunt cetăţeni conştienţi şi îndeplinesc legile statului.

SĂRACA LIMBĂ BOGATĂ…

15 martie 2013 | Categorie: Actualități

Totul mergea ca pe roate la actuala ediţie a limbii române. Cine s-a grăbit să ajungă la Palatul Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină măcar cu vreo 10-15 minute mai devreme de ora anunţată şi-a găsit uşor un loc liber în primele rânduri, liderii care, de obicei, tăiau în carne vie, abordând problemele acute, parcă luaseră apă în gură…

DAR PE NOI NICI ÎN COT NU NE DOARE

15 martie 2013 | Categorie: Actualități

Prea multe ne sunt degetele de la o mână dacă vom începe să numărăm în câte sate de la Mămăliga până la Mahala au mai rămas şcoli numai cu limba română de predare.