23 martie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Dragi români!

1 septembrie 2013 | Categorie: Actualități

Pentru prima dată în acest an, ziua de 31 august a fost declarată "Ziua Limbii Române".

ZIUA LIMBII ROMÂNE - 31 august

1 septembrie 2013 | Categorie: Actualități

Potrivit actului normativ, ziua de 31 august va fi marcată de către autorităţile şi instituţiile publice, de reprezentanţele diplomatice şi de institutele culturale ale României, care vor organiza programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

SE CER ACŢIUNI CONCRETE

28 august 2013 | Categorie: Actualități

Mă întreb și eu ca un cetățean de rând: oare dacă există deja o lege adoptată de Organul Legislativ Suprem al țării referitor la folosirea limbilor de stat și ale minorităților naționale din Ucraina mai e nevoie și de alte decizii ale unor structuri inferioare, subordonate organelor de stat centrale? Oare îndeplinirea acestei Legi nu este obligatorie pentru toate organele și organizațiile de stat din Ucraina chiar din ziua promulgării ei de către Președintele țării? De ce pentru implementarea ei în viața de toate zilele mai e nevoie de anumite decizii ale consiliilor sătești?

DEŞTEPTAREA E GREA ŞI ANEVOIOASĂ – ROMÂNA A DEVENIT LIMBĂ REGIONALĂ ŞI LA TRESTIANA

16 august 2013 | Categorie: Actualități

De peste un an de zile a fost adoptată Legea Ucrainei „Cu privire la principiile politicii de stat în domeniul limbilor” ce prevede ca în localităţile unde populaţia minoritară o constituie cel puţin 10%, în cazul nostru, al românilor, limba română, conform legislaţiei în vigoare, urmează să devină limbă regională. Însă deşteptarea conaţionalilor e grea şi anevoioasă – în sfârşit, Româna a devenit limbă regională şi la Dimca (Trestiana).

VĂ ADMIR PENTRU CURAJ ŞI COMBATIVITATE

14 august 2013 | Categorie: Actualități

Bună ziua, dragă redacție Zorile Bucovinei! Citesc ziarul Dumneavoastră încă din copilărie, dar îndeosebi în ultimul timp îl aştept cu nerăbdare. Admir colectivul redacţional, îmi plac foarte mult articolele despre destinele românilor noştri, citesc cu interes şi durere despre tragediile suferite de conaţionalii din satele din nordul Bucovinei. Vreau să vă aduc un mesaj de mulțumire pentru vorbele calde și dragostea pentru neamul nostru și, în special, pentru românii-ropceni!

„LAUDA” ANTIROMÂNEASCĂ?

7 august 2013 | Categorie: Actualități

Citind pe site-ul publicaţiei „Ceas” articolul „Rumunizaţia nastupae” („Românizarea e în ofensivă”), anunţat rezumativ de „manifeste” lipite pe toţi stâlpii din centrul oraşului încă înainte de a ajunge ziarul la abonaţii săi sau de a fi postat pe pagina electronică, primul lucru ce mi-a trecut prin cap a fost fraza „Câinii latră, caravana trece”. Dar mi-a dat Dumnezeu şi inimă, nu numai cap, şi ea, inima, mă doare ori de câte ori aud ostilităţi fie chiar şi din categoria celor mai stupide la adresa conaţionalilor. Şi cred că nici câinii nu merită să fie jigniţi, atribuindu-le prostia omenească.

ÎMBRĂCÂND VEŞMÂNTUL LEGII, LIMBA ROMÂNĂ DOMNEŞTE ŞI LA BOIAN

5 iulie 2013 | Categorie: Actualități

Şi pe moşia cronicarului Ion Neculce a străbătut o rază de lumină, aducătoare de speranţă pentru neamul nostru românesc că Româna va dăinui veşnic pe acest meleag străbun, cântat cu foc şi patimă în „Doina” lui Mihai Eminescu – Limba Română, îmbrăcând veşmântul legii, domneşte şi la Boian, raionul Noua Suliţă, a devenit regională şi în această veche vatră românească.

SĂ CÂNTĂM ŞI SĂ DANSĂM E PREA PUŢIN, MAI TREBUIE SĂ NE DOARĂ INIMA ŞI PENTRU SUFLETUL NOSTRU – LIMBA ROMÂNĂ

30 iunie 2013 | Categorie: Actualități

Ne-am deprins cu faptul că la toţi ne place lauda, iar adevărul nu prea. Şi dacă nimeni nu ne observă meritele, atunci – laudă-mă gură că ţi-oi da friptură. Nu ne întrebăm: avem cu ce ne lăuda? Iar dacă, nu dă, Doamne, cineva să ne critice, devine duşmanul nostru de moarte. N-aş fi sinceră dacă aş afirma că îmi place critica. Dar cui îi place? Laudele... cât încape, nu se satură nimeni de ele. Şi-apoi un om deştept şi înţelept învaţă din critică, dar nu din laudă.

SĂ SE ŞTIE CĂ ŞI LA CRASNA LIMBA ROMÂNĂ E LA EA ACASĂ

28 iunie 2013 | Categorie: Actualități

La 14 mai a.c., deputaţii din orăşelul Crasnoilsc au examinat cererea grupului de iniţiativă referitoare la implementarea Legii Ucrainei cu privire la principiile politicii de stat în domeniul limbilor şi au adoptat statutul regional al limbii române. În localitatea unde pentru 95% din cetăţeni româna este limba maternă, probabil, nici nu era nevoie să insiste un grup de iniţiativă pentru ca graiul străbun să se bucure de aceleaşi drepturi ca şi limba de stat.

ÎNVĂŢĂTOAREA DE ROMÂNĂ A STRĂBUNICII

24 iunie 2013 | Categorie: Actualități

Domnica ONOFREICIUC din Hruşăuţii Volocii a trăit o viaţă grea, plină de neajunsuri, dureri şi chinuri. Dar norocul avea să-i zâmbească cu bucurii anume spre apusul vieţii. Soarele fericirii i-a intrat în casă prin hărnicia şi omenia copiilor şi nepoţilor, dar, mai ales, i l-a adus micuţa zânuţă, drăgălaşa şi mult iubita strănepoţică Adriana, care nu e doar o mângâiere şi alinare a bătrâneţilor ei, ci şi o perseverentă învăţătoare: la vârsta de 9 anişori are excelente calităţi de pedagog – a învăţat-o pe străbunica de 89 de ani să citească în română.

MICUL PRINŢ DIN CERNĂUŢI

21 iunie 2013 | Categorie: Actualități

Nu trebuie să-l căutăm prin stele, în depărtări albastre, pe sutele de planete pitice, deşi până mai ieri credeam că asemenea copii există doar pe tărâmul de basm al lui Saint-Exupéry. Dar spre marea mea surprindere, l-am descoperit aproape, în lumea noastră, un simplu şi frumos băieţel, convingându-mă că nu toate poveştile încep cu „a fost odată”…

„SĂ NE UNIM ŞI SĂ NU LE PERMITEM DUŞMANILOR SĂ NE DISTRUGĂ LIMBA, NEAMUL...”

11 iunie 2013 | Categorie: Actualități

Prima parte – „Sfârşitul lumii” – a articolului „Darurile duşmanilor sunt fatale” , semnat de Felicia Nichita-Toma şi publicat la 15 mai a.c. în „ZORILE BUCOVINEI”, mi-a răvăşit adânc dureroasele amintiri de copil fără copilărie. În anul 1944 aveam 7 ani şi nu numai că ţin minte totul din acele timpuri, dar simt şi acum durerea şi amarul în suflet din cauza acelui „sfârşit al lumii” nu dor pentru români, ci şi pentru toate popoarele „eliberate” de regimul totalitar sovietic.

DE CE NE-AM ASCUNDE DUPĂ DEGET?

7 iunie 2013 | Categorie: Actualități

Am scris de multe ori despre indiferenţa şi nepăsarea românilor noştri faţă de păstrarea identităţii naţionale. Dar cazul de la Ropcea, precum şi ecourile din alte localităţi ne arată că există mulţi conaţionali care ţin la valorile româneşti, având dorinţa de a nu lăsa limba maternă să moară. Atât doar că manifestările lor de dragoste sunt foarte timide, ei vorbesc aproape în şoaptă şi dau patriotic din cap, în timp ce neprietenii limbii române acţionează pe toate fronturile, recurgând la cele mai perfide metode, bucurându-se de susţinerea puterii, în pofida faptului că, de văzul lumii, politica statului pare a fi echitabilă faţă de toate etniile.

„SUNTEM IMPUŞI SĂ NE CERŞIM LIMBA STRĂMOŞEASCĂ”

27 mai 2013 | Categorie: Actualități

Se ştie că orice etnie a apărut odată cu limba ei şi dispare odată cu pierderea ei. Orice neam îşi cinsteşte şi-şi apără graiul strămoşesc. Această lege e recunoscută chiar de Biblie (Geneza 11: 1-9; Estera cap.1; Faptele cap.2; Corintieni 14-39; Romani 13:1-10 etc.). În cuvântul Domnului găsim scris: „Să nu-l pedepseşti pe semenul tău străin, fiindcă ai fost şi tu străin, sclav, în ţara Egiptului, iar Dumnezeul tău te-a eliberat...”. Dacă legile acestea-s consfinţite chiar de ceruri şi dacă strămoşii ne-au lăsat limba cu jurământ pentru păstrare, atunci cine mai are dreptul şi cum de mai îndrăzneşte să pună la îndoială existenţa limbii noastre?

DE DRAGUL SOŢULUI A ÎNDRĂGIT LIMBA ROMÂNĂ

15 mai 2013 | Categorie: Actualități

Trăind printre ucraineni, la Cernăuţi, iar în România aflându-se doar de sărbători şi în vacanţă, s-ar părea că bărbatul are mai mare nevoie de ucraineană, decât soţia sa de română. Totuşi, Natalia s-a străduit şi a perseverat, deoarece, după cum recunoaşte fără părere de rău, în casa lor „cântă cucoşul”...