20 martie 2018
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

SCRISOARE DESCHISĂ adresată Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova

15 ianuarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR) consideră că mediile de informare în masă se constituie azi în instrumente utile, necesare şi eficiente în procesul de conservare, afirmare şi dezvoltare a limbii române în toate zonele lumii unde trăiesc comunităţi de români.

Craciun luminat la Viena

22 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

O stare mirifică a serii de Craciun. O aşteptăm, o dorim, o chemăm şi suntem bucuroşi să o sărbătorim an de an fredonând tot felul de colinde, printre care şi colindele lui Ştefan Hruscă, cel care ne dă şansa rară sa reînviem din memorie, o copilarie pură şi un dor de casă incomensurabil pentru cei departe de ea. Poate şi de aceea colindele Crăciunului au o trăsatura comună intr-o stare de bine.

Premiul „Jurnalist European”, înmânat „Asociaţiei Presei Independente” din Republica Moldova

21 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR),prin reprezentantul său la Chişinău, IURIE SĂNDUŢĂ, a oferit ASOCIAŢIEI PRESEI INDEPENDENTE (API) din Republica Moldova custodia premiului FIJR „Jurnalist European”. Evenimentul a avut loc la sediul API din Chişinău, cu participarea preşedintelui asociaţiei.

FORUMUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

20 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

COMUNITĂŢI ROMÂNEŞTI DE PESTE HOTARE – PROBLEME ŞI SOLUŢII Săptămâna precedentă, timp de două zile, la Bucureşti, s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Forumului Românilor de Pretutindeni, la care au participat peste 150 de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti de peste hotare, jurnalişti, membri ai Guvernului, diplomaţi, europarlamentari, deputaţi.

SCRISOARE DE PROTEST

9 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

„Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români” – organizaţie care are drept scop apărarea drepturilor jurnaliştilor români din afara graniţelor ţării – condamnă decizia conducerii Companiei Naţionale de Radiodifiziune a Ucrainei (CNRU) privind transferul Redacţiei Româneşti a Radio Ucraina Internaţional la Cernăuţi în cadrul Companiei Regionale de Stat de Televiziune şi Radiodifiziune şi comasarea acesteia cu redacţia în limba română existentă aici. Decizia respectivă aparţine directorului general al CNRU, Taras Avrahov, şi a fost înaintată recent spre aprobare Comitetului de Stat al Ucrainei pentru Televiziune şi Radiodifuziune.

MOLDOVA VORBEŞTE ROMÂNEŞTE

7 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români – organizaţie care are drept scop apărarea şi promovarea drepturilor jurnaliştilor de limba română din afara graniţelor ţării, salută decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în statul vecin.

Ziua României la Toronto

4 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

La 30 noiembrie a.c.în cadrul festivităţilor de celebrare a Zilei Naţionale a României în Toronto, Canada, în faţa parlamentului din Queen’s Park, a fost ridicat steagul României.

PREMIUL FIJR „JURNALIST EUROPEAN” acordat presei din Republica Moldova

2 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI – FIJR militează pentru dezvoltarea unui jurnalism comun european, bazat pe convergenţa dintre diferitele culturi profesionale naţionale, şi consideră europenizarea mass media factor esenţial în procesul comunitar privind configurarea unei identităţi europene.

„ADEVĂRURI PE FRUNZE DE ARŢAR”

26 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Mi-a produs o deosebită bucurie noua carte a bunului meu prieten Iacob Cazacu-Istrati, apărută în condiţii grafice deosebite la Editura „Prometeu” din Chişinău, 2013, prefațată de marele condeier și om de litere român basarabean Vlad Pohilă. Ea cuprinde între coperţile sale cartonate, inspirat ilustrate, o suită de „eseuri, tablete, cronici, interviuri, poezii”, care, toate laolaltă, se constituie într-o amplă cronică de evenimente politice, istorice şi culturale, trăite cu intensitate de autor în Canada, ca şi pe meleagurile natale din mult evocata şi iubita sa Basarabie, denumită cu duioşie România Mică ( adică R.M., Republica Moldova).

Un „fiu rătăcitor” venind mereu Acasă…

26 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

…Aşa-l percep eu pe Iacob Cazacu-Istrati, aşa-l văd şi alţii, la fel se autodefineşte el însuşi, într-o poezie: „America-i pământ de neuitat, bogat,/ Dar iubesc Codrul, casa mea din deal,/ Mă simt Columb, la mine-n sat / Şi Amerigo-n portul Montreal […]” (Sunt pionier…).

Parlamentul României: Republica Moldova – prioritate națională

24 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Platforma Civică Acțiunea 2012 a depus în Parlament pachetul legislativ care va face din Republica Moldova o prioritate a statului român. Evenimentul a avut loc astăzi la Palatul Parlamentului, în cadrul unei conferințe de presă organizate în parteneriat cu Comisia Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Roma: Conferință pe tema "Românii din Italia-Repere Identitare"

24 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Corespondentul AGERPRES, Dana Enulescu, transmite: În capitala Italiei, sâmbătă, în Aula Magna a Rectoratului Universității Roma 3, s-a desfășurat conferința intitulată "Românii din Italia - Repere Identitare', la care au participat ministrul italian al integrării, Cecile Kyenge, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, Rectorul Universității Roma 3, Mario Panizza, și Franco Pittau, coordonatorul Dosarului statistic asupra Imigrației, publicat în fiecare an de organizația catolică Caritas/Migrantes.

Norica Nicolai, apel către colegii britanici pentru stoparea discriminării studenților români

22 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Norica Nicolai, șefa delegației PNL din Parlamentul European, a adresat astăzi o scrisoare colegilor săi britanici din Grupul ALDE, prin care atrage atenția asupra măsurii propuse de ministrul de stat pentru universități, David Willetts, de suspendare a împrumuturilor acordate studenților români și bulgari. Norica Nicolai a arătat că motivarea acestei decizii prin argumentul creșterii "neobișnuite" a beneficiarilor provenind din cele două țări este un gest discriminatoriu și de neacceptat, iar decizia în sine este profund neeuropeană, aducând atingere dreptului la educație al tinerilor provenind din România și Bulgaria.

Seară românească la Ambasada României de la Moscova

16 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

O seară românească la care au fost invitaţi, împreună cu familiile, românii ce locuiesc sau lucrează la Moscova s-a desfăşurat la ambasada României din capitala rusă, la iniţiativa noului ambasador, Vasile Soare - transmite Rador.

Moment istoric în Timoc: încep cursurile de limba română

11 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Kladovo este prima zonă în care istoria începe să se scrie pentru copiii fraţilor noştri din Valea Timocului, ziua de 12 noiembrie 2013, dovedindu-se a fi una cu noroc pentru comunitatea românească. Marţi, la Şcoala normală din oraşul Kladovo, 114 copii încep cursurile de limba maternă, iar miercuri, 13 noiembrie, şcoala din satul Podvrşka, ce aparţine comunei Kladovo, îşi deschide porţile şi pentru cursurile de limba română cu elemente de cultură naţională, pentru un număr de 26 de copii. Oraşul Kladovo cu satele aparţinătoare este, de altfel, prima zonă în care copiii încep oficial să înveţe limba strămoşilor lor.