25 mai 2018
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

REVISTA "GLAS COMUN", ŞASE ANI DE EXISTENŢĂ

16 februarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Într-o lume supertehnicizată şi suprainformatizată în care mijloacele tradiţionale de comunicare devin insuficiente, apariţia Internetului a marcat o adevărată revoluţie. Prin componenta sa Web (World Wide Web “pânza de păianjen”) acesta a pus la dispoziţia cititorilor din întreaga lume o imensă bibliotecă universală, uşor accesibilă şi puţin costisitoare.

PRESA ROMÂNEASCĂ DIN STRĂINĂTATE, ELEMENT DE CONSOLIDARE ŞI PROMOVARE IDENTITARĂ

10 februarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

La sfârşitul săptămânii precedente, la Chişinău, a avut loc forumul jurnaliştilor de limba română din Republica Moldova şi din Ucraina „Presa românească din străinătate, element de consolidare și promovare identitară”, iniţiat de Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. E un proiect înfăptuit de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe al României ce se va desfăşura în şase etape şi are drept scop reunirea mass-media din provinciile istorice, diasporă, Israel, Europa şi America de Nord, pentru menţinerea şi păstrarea identităţii naţionale.

FIJR condamnă decizia recentă a conducerii COMPANIEI NAŢIONALE DE RADIODIFUZIUNE A UCRAINEI de a suspenda emisia redacţiei în limba română de la RADIO UCRAINA INTERNAŢIONAL

3 februarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR) condamnă decizia recentă a conducerii COMPANIEI NAŢIONALE DE RADIODIFUZIUNE A UCRAINEI (CNRU), reprezentată de TARAS AVRAHOV, de a suspenda emisia redacţiei în limba română de la RADIO UCRAINA INTERNAŢIONAL (RUI).

Concursul internaţional de poezie şi proză pentru romanii din intreaga lume, STARPRESS 2014

2 februarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Revista internaţionala Starpress -www.valcea-turism.ro lansează CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE PENTRU ROMÂNII DIN INTREAGA LUME „STARPRESS” 2014, ediţia a lV-a. În acelaşi timp, organizează CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE PROZĂ PENTRU ROMÂNII DIN ÎNTREAGA LUME, STARPRESS 2014 - ediţia a ll-a.

Mica Unire sărbătorită în Parlamentul European

28 ianuarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită în Parlamentul European. Români din Republica Moldova, Serbia și zona Olteniei au dat, simbolic, „mână cu mână” la Bruxelles, la invitația europarlamentarului PDL Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European. Delegația venită în capitala europeană la invitația deputatului european a impresionat asistența cu dansuri populare românești, o expoziție de măști tradiționale, o paradă de costume populare din Moldova și Timocul dunărean, precum și o lansare de carte despre tradițiile culinare ale românilor din Timoc.

SCRISOARE DESCHISĂ adresată Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova

15 ianuarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR) consideră că mediile de informare în masă se constituie azi în instrumente utile, necesare şi eficiente în procesul de conservare, afirmare şi dezvoltare a limbii române în toate zonele lumii unde trăiesc comunităţi de români.

Craciun luminat la Viena

22 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

O stare mirifică a serii de Craciun. O aşteptăm, o dorim, o chemăm şi suntem bucuroşi să o sărbătorim an de an fredonând tot felul de colinde, printre care şi colindele lui Ştefan Hruscă, cel care ne dă şansa rară sa reînviem din memorie, o copilarie pură şi un dor de casă incomensurabil pentru cei departe de ea. Poate şi de aceea colindele Crăciunului au o trăsatura comună intr-o stare de bine.

Premiul „Jurnalist European”, înmânat „Asociaţiei Presei Independente” din Republica Moldova

21 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR),prin reprezentantul său la Chişinău, IURIE SĂNDUŢĂ, a oferit ASOCIAŢIEI PRESEI INDEPENDENTE (API) din Republica Moldova custodia premiului FIJR „Jurnalist European”. Evenimentul a avut loc la sediul API din Chişinău, cu participarea preşedintelui asociaţiei.

FORUMUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

20 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

COMUNITĂŢI ROMÂNEŞTI DE PESTE HOTARE – PROBLEME ŞI SOLUŢII Săptămâna precedentă, timp de două zile, la Bucureşti, s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Forumului Românilor de Pretutindeni, la care au participat peste 150 de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti de peste hotare, jurnalişti, membri ai Guvernului, diplomaţi, europarlamentari, deputaţi.

SCRISOARE DE PROTEST

9 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

„Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români” – organizaţie care are drept scop apărarea drepturilor jurnaliştilor români din afara graniţelor ţării – condamnă decizia conducerii Companiei Naţionale de Radiodifiziune a Ucrainei (CNRU) privind transferul Redacţiei Româneşti a Radio Ucraina Internaţional la Cernăuţi în cadrul Companiei Regionale de Stat de Televiziune şi Radiodifiziune şi comasarea acesteia cu redacţia în limba română existentă aici. Decizia respectivă aparţine directorului general al CNRU, Taras Avrahov, şi a fost înaintată recent spre aprobare Comitetului de Stat al Ucrainei pentru Televiziune şi Radiodifuziune.

MOLDOVA VORBEŞTE ROMÂNEŞTE

7 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români – organizaţie care are drept scop apărarea şi promovarea drepturilor jurnaliştilor de limba română din afara graniţelor ţării, salută decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în statul vecin.

Ziua României la Toronto

4 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

La 30 noiembrie a.c.în cadrul festivităţilor de celebrare a Zilei Naţionale a României în Toronto, Canada, în faţa parlamentului din Queen’s Park, a fost ridicat steagul României.

PREMIUL FIJR „JURNALIST EUROPEAN” acordat presei din Republica Moldova

2 decembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI – FIJR militează pentru dezvoltarea unui jurnalism comun european, bazat pe convergenţa dintre diferitele culturi profesionale naţionale, şi consideră europenizarea mass media factor esenţial în procesul comunitar privind configurarea unei identităţi europene.

„ADEVĂRURI PE FRUNZE DE ARŢAR”

26 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Mi-a produs o deosebită bucurie noua carte a bunului meu prieten Iacob Cazacu-Istrati, apărută în condiţii grafice deosebite la Editura „Prometeu” din Chişinău, 2013, prefațată de marele condeier și om de litere român basarabean Vlad Pohilă. Ea cuprinde între coperţile sale cartonate, inspirat ilustrate, o suită de „eseuri, tablete, cronici, interviuri, poezii”, care, toate laolaltă, se constituie într-o amplă cronică de evenimente politice, istorice şi culturale, trăite cu intensitate de autor în Canada, ca şi pe meleagurile natale din mult evocata şi iubita sa Basarabie, denumită cu duioşie România Mică ( adică R.M., Republica Moldova).

Un „fiu rătăcitor” venind mereu Acasă…

26 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

…Aşa-l percep eu pe Iacob Cazacu-Istrati, aşa-l văd şi alţii, la fel se autodefineşte el însuşi, într-o poezie: „America-i pământ de neuitat, bogat,/ Dar iubesc Codrul, casa mea din deal,/ Mă simt Columb, la mine-n sat / Şi Amerigo-n portul Montreal […]” (Sunt pionier…).