În cadrul întâlnirii s-au discutat subiecte de actualitate privind organizarea Congresului românilor de Pretutindeni, importanţa lectoratelor de limba română cu precădere în cadrul comunităţilor istorice a românilor din jurul graniţelor, dar şi mai îndepărtate precum cele din Kazahstan.
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a participat astăzi, 23 octombrie 2015, la ședința de constituire a Uniunii Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, care s-a desfășurat la Viena.
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut, ieri, 20 octombrie 2015, o întrevedere cu Vasile Turea, şeful Biroului Relaţii cu Diaspora din Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, salută introducerea limbii române ca materie de studiu aflată în programa şcolară obișnuită a unor unităţi de învăţământ din Italia, în localități unde se regăsesc comunități importante de români.
Secretarul de stat pentru relația cu românii de peste hotare, domnul Sebastian Ioan Hotca, a efectuat, în perioada 9-12 octombrie 2015, o vizită oficială în Republica Kazahstan, la invitaţia Societăţii Culturale Române “Dacia“ din Karaganda, cu ocazia sărbătoririi a zece ani de la înfiinţarea asociaţiei.
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr și ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, au semnat, astăzi, 30 septembrie, protocolul de colaborare pentru realizarea Programului de tabere “ARC” toamna 2015.
În acest an s-au înscris la liceu 25 de elevi la clasa a VIII-a, unul dintre cele mai mari numere de la reluarea învățământului românesc de nivel secundar în Bulgaria.
Ministrul delegat a prezentat prioritățile mandatului său în ce privește relația României cu românii de pretutindeni, accentuând asupra aspectelor referitoare la comunitățile istorice din jurul granițelor.
Acest acord va da posibilitatea copiilor de români, și nu numai lor, să studieze limba română, să dobândească elementele fundamentale despre cultura românească și să cunoască civilizația poporului român, în unități școlare din această țară chiar de la profesori veniți din România.
românii aduc în faţa lumii tezaurul moştenit de milenii. Ei păstrează în suflet credinţa, dragostea pentru avutul strămoşesc, tradiţiile de-acasă, neuitând de unde au plecat.
Dumnezeu a dorit să avem pe pământ îngeri cu chip de femeie şi ne-a dăruit-o pe Maria Iliuţ, artistă cu glas duios şi dulce cum altul nu e, cu chip plin de perfecţiune. Am admirat-o marţea precedentă la Crasna, cu frumuseţea-i chipului îngeresc, în armonie uluitoare cu nobleţea sufletească, cu vocea-i catifelată, la regala Sărbătoare a Cântecului Popular Românesc, pe muntele Munşel, regizată ingenios şi organizată de Domnia Sa, dăruită din suflet consătenilor, tuturor românilor cu dor de Bucovina, de cântecul românesc, tezaurul folcloric constituind duhul acestui mioritic plai, duhul familiei şi al casei unde s-a născut.
Deşi se află alături de cei trei nepoţi, cărora chiar de la mii de kilometri a avut grijă să le altoiască dragostea românească în suflet, dna Olga, totuşi, tânjeşte după bătrâna-i vatră Colincăuţi, unde a rămas să odihnească pe vecie soţul ei...
Înaripaţi de vise şi speranţe, graţie Excelenţei Sale, dnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, căreia îi mulţumim pentru străduinţa, disponibilitatea şi bunăvoinţa ca nici un visător de a se odihni în Patria noastră istorică, pe litoralul Mării Negre,
Festivalul International ARCANUL a devenit o sărbătoare de referinţă printre manifestările cultural artistice, devenite tradiţionale ce se desfăşoară an de an in judeţul Suceava
Rezultatele Concursului de creaţie cu premii prilejuit de aniversarea a 164 de ani de la naşterea şi comemorarea a 125 de ani de la încetarea din viaţă a lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 2014 – 15 iunie 2014).