: Uniunea Interregională “COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN UCRAINA” şi toate organizaţiile - membri colectivi ai acesteia Asociaţia Naţional-Culturală a Moldovenilor din Ucraina şi toate organizaţiile - membri colectivi ai acesteia Organizaţiile naţional-culturale ale românilor/moldovenilor din Ucraina Consiliile locale şi raionale din unităţile administrativ-teritoriale cu populaţie majoritară românească/moldovenească (românofonă) din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa Românii/Moldovenii din Ucraina
Joi, 26 iunie 2014, începând cu orele 1500, în incinta Centrului de agrement de la Sulina, a avut loc lansarea oficială a celei de-a VI-a ediţii a programului de tabere ARC, finanţat şi organizat de către Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului.
Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni anunţă lansarea Programului anual de tabere „ARC” 2014 care se va desfăşura în perioada 23 iunie – 18 august 2014 la Sulina, Județul Tulcea, în serii de câte şapte zile.
Organizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, Republica Moldova, Congresul Forumului Internaţional al Jurnaliştilor (FIJR) şi-a încheiat lucrările.
Organizată cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, la 14 iunie curent, în aula Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi, Republica Moldova, şi-a început lucrările ce-a de-a V-a ediţie a Congresului Forumului Internaţional al Jurnaliştilor (FIJR), inaugurată de preşedintele Romeo COUŢI. Desfăşurat sub egida „NOILE MEDIA – JURNALISM – COMUNITATE”, evenimentul întruneşte jurnalişti din 5 ţări – Republica Moldova, Ucraina, Germania, Serbia şi, desigur, România.
FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI anunţă organizarea celei de a V-a ediţii a “Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români”, eveniment care va avea loc în perioada 13-15 iunie, în municipiul Bălţi, Republica Moldova.
organizează ce-a de a V-a ediţie a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români, eveniment organizat sub genericul NOILE MEDIA – JURNALISM - COMUNITATE
...românii atât de îndepărtaţi de plaiurile străbune îşi zidesc România în suflet, iar cei care o au aproape se înstrăinează tot mai rău
Veteranul de război, publicistul şi cercetătorul istoric Vasile ILICA din Oradea, născut la 11 noiembrie 1924 în s. Broscăuţi Noi, raionul Storojineţ, refugiat în România în 1944, când Bucovina a fost cotropită de sovietici, devenit, în aprilie 2012, „persona non grata”, cu interdicţia de intrare în Ucraina pe un termen de cinci ani, în consecinţa apariţiei volumelor „Fântâna Albă – o mărturie de sânge” (1999), „Martiri şi mărturii din nordul Bucovinei” (2003), „Bucovina abandonată” (2010), „Bucovina pe calea reîntregirii – 1775-1918”, „Momente din istoria zbuciumată a Bucovinei – episodul: Nordul Bucovinei zonă de ocupație a URSS (1940–1991)” (2011), “Bucovina noastră – Antologie istorica 1775 -2011” (2012), „Basarabia la întâlnire cu istoria – 1917–1918”, pentru lupta-i neobosită în numele adevărului istoric, a fost, de Ziua Libertăţii Presei, distins de Asociaţia „Civic Media” şi portalul „Basarabia-Bucovina. Info”, cu Premiul „Mile Carpenisan” pentru Curaj şi Excelenţă în Jurnalism, desemnat drept membru de onoare al Asociaţiei „Civic Media”, informează portalul „Basarabia-Bucovina. Info”.
Senatul României a adoptat modificări la acordarea cetăţeniei române. Propunerea legislativă privind modificarea Legii 21/1991 a cetăţeniei române, iniţiată de un grup de parlamentari, printre care senatorul Viorel Badea şi deputatul Eugen Tomac, a fost adoptată de Senatul României. Ea prevede simplificarea acordării cetăţeniei române etnicilor români din alte ţări – Ucraina, Ungaria, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Albania, Grecia.
Se numeşte Vasile Şoimaru şi face parte din cohorta celor curajoşi...
"Schimbarea de regim din Kiev poate fi văzută ca o victorie a vocației europene a Ucrainei, dar trebuie să se aibă în vedere apărarea tuturor valorilor Europei pentru care zeci de oameni și-au dat viața în stradă. Ne dorim de la noul Guvern să apere drepturile omului, inclusiv drepturile minorităților", a susținut Norica Nicolai în fața colegilor liberali din Parlamentul European, la finalizarea Rezoluției ce va fi votată azi la Strasbourg.
Într-o lume supertehnicizată şi suprainformatizată în care mijloacele tradiţionale de comunicare devin insuficiente, apariţia Internetului a marcat o adevărată revoluţie. Prin componenta sa Web (World Wide Web “pânza de păianjen”) acesta a pus la dispoziţia cititorilor din întreaga lume o imensă bibliotecă universală, uşor accesibilă şi puţin costisitoare.
La sfârşitul săptămânii precedente, la Chişinău, a avut loc forumul jurnaliştilor de limba română din Republica Moldova şi din Ucraina „Presa românească din străinătate, element de consolidare și promovare identitară”, iniţiat de Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. E un proiect înfăptuit de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe al României ce se va desfăşura în şase etape şi are drept scop reunirea mass-media din provinciile istorice, diasporă, Israel, Europa şi America de Nord, pentru menţinerea şi păstrarea identităţii naţionale.
FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR) condamnă decizia recentă a conducerii COMPANIEI NAŢIONALE DE RADIODIFUZIUNE A UCRAINEI (CNRU), reprezentată de TARAS AVRAHOV, de a suspenda emisia redacţiei în limba română de la RADIO UCRAINA INTERNAŢIONAL (RUI).