25 mai 2018
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Parlamentul României: Republica Moldova – prioritate națională

24 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Platforma Civică Acțiunea 2012 a depus în Parlament pachetul legislativ care va face din Republica Moldova o prioritate a statului român. Evenimentul a avut loc astăzi la Palatul Parlamentului, în cadrul unei conferințe de presă organizate în parteneriat cu Comisia Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Roma: Conferință pe tema "Românii din Italia-Repere Identitare"

24 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Corespondentul AGERPRES, Dana Enulescu, transmite: În capitala Italiei, sâmbătă, în Aula Magna a Rectoratului Universității Roma 3, s-a desfășurat conferința intitulată "Românii din Italia - Repere Identitare', la care au participat ministrul italian al integrării, Cecile Kyenge, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, Rectorul Universității Roma 3, Mario Panizza, și Franco Pittau, coordonatorul Dosarului statistic asupra Imigrației, publicat în fiecare an de organizația catolică Caritas/Migrantes.

Norica Nicolai, apel către colegii britanici pentru stoparea discriminării studenților români

22 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Norica Nicolai, șefa delegației PNL din Parlamentul European, a adresat astăzi o scrisoare colegilor săi britanici din Grupul ALDE, prin care atrage atenția asupra măsurii propuse de ministrul de stat pentru universități, David Willetts, de suspendare a împrumuturilor acordate studenților români și bulgari. Norica Nicolai a arătat că motivarea acestei decizii prin argumentul creșterii "neobișnuite" a beneficiarilor provenind din cele două țări este un gest discriminatoriu și de neacceptat, iar decizia în sine este profund neeuropeană, aducând atingere dreptului la educație al tinerilor provenind din România și Bulgaria.

Seară românească la Ambasada României de la Moscova

16 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

O seară românească la care au fost invitaţi, împreună cu familiile, românii ce locuiesc sau lucrează la Moscova s-a desfăşurat la ambasada României din capitala rusă, la iniţiativa noului ambasador, Vasile Soare - transmite Rador.

Moment istoric în Timoc: încep cursurile de limba română

11 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Kladovo este prima zonă în care istoria începe să se scrie pentru copiii fraţilor noştri din Valea Timocului, ziua de 12 noiembrie 2013, dovedindu-se a fi una cu noroc pentru comunitatea românească. Marţi, la Şcoala normală din oraşul Kladovo, 114 copii încep cursurile de limba maternă, iar miercuri, 13 noiembrie, şcoala din satul Podvrşka, ce aparţine comunei Kladovo, îşi deschide porţile şi pentru cursurile de limba română cu elemente de cultură naţională, pentru un număr de 26 de copii. Oraşul Kladovo cu satele aparţinătoare este, de altfel, prima zonă în care copiii încep oficial să înveţe limba strămoşilor lor.

280 DE COPII DIN KLADOVO ASTEAPTA CURSURILE DE LIMBA ROMANA

8 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Comuna Kladovo este campioană la numărul de copii români înscrişi la cursurile de limba română cu elemente de cultură naţională în urma anchetei dispuse de Ministerul Educaţiei din Serbia. Aceştia aşteaptă cu nerăbdare începerea cursurilor.

Literatură Copii, un portal al copiilor din România şi din comunităţile româneşti de pretutindeni

8 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

La data de 1 iulie 2013 a fost relansat portalul Literatură Copii (www.literaturacopii.ro), destinat copiilor din România şi din comunităţile româneşti de pretutindeni. Proiectul este inițiat, din anul 2012, de scriitorul de literatură pentru copii Petre Crăciun.

Start pentru AMATORUL în comunitățile românești din afara granițelor!

8 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Pe 9 noiembrie, când este marcată Ziua Căderii Zidului Berlinului, se dă startul aplicării la cea de-a V-a ediție a Festivalului de Film ”AMATORUL” și pentru comunitățile românești din afara granițelor. Mesajul acestei ediții este: ”Apasă pe REC!”

CETATENIA ROMANA – UN DREPT AL ORICĂRUI ETNIC ROMAN

2 noiembrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Cetățenia română este, în opinia senatorului Viorel Badea, un drept al oricărui etnic român. Senatorul de Diaspora este cel care a inițiat și promovează proiectul de modificare a Legii cetățeniei române.

ODISEEA POSTUMĂ A FAMILIEI CANTEMIR

26 octombrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

La 26 octombrie a.c. se împlinesc 340 de ani de la naşterea domnitorului Ţării Moldovei Dimitrie Cantemir, distins cărturar, savant care a „încheiat medievalitatea moldovenească, tot el începând epoca modernă a culturii şi literaturii noastre…” (Nicolae Dabija), „cel mai învăţat bărbat în Rusia timpurilor lui Petru I” (N. Bantiş-Kamenski), „care întrunea talentul vechilor greci, ştiinţa literelor cu aceea a armelor…” (Voltaire), „unul dintre cei mai mari şi originali scriitori din toate timpurile” (V. Coroban). În numărul curent începem publicarea unei lucrări despre destinul familiei Cantemir, scrisă de Leonte Ivanov(1).

Problemele românilor din afara granițelor țării, discutate la Bruxelles

3 octombrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Dificultatea românilor de a-și utiliza limba în spațiile în care sunt majoritari din Ucraina, Serbia, Republica Moldova sau Ungaria, piedicile puse de autorități presei române din aceste teritorii, precum și soluțiile de sprijin pentru ameliorarea situației existente - sunt doar câteva dintre subiectele supuse dezbaterii organizate astăzi la Bruxelles de către eurodeputata PNL Norica Nicolai, sub titlul "Conservarea culturii românești în afara granițelor țării".

FIJR: Libertatea presei în diaspora românească

3 octombrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Raportul lansat recent de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români (FIJR), referitor la libertatea presei în diaspora românească, prezintă activitatea acesteia, dar şi o serie de evenimente semnificative care caracterizează situaţia precară a presei de limba română din ţările unde trăiesc comunităţi de români, în special din Ucraina, Serbia, Ungaria şi Bulgaria.

BUSTUL LUI EMINESCU ÎN SIMMERINGER PLATZ LA VIENA

2 octombrie 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

În după amiaza zilei de joi, 26.09.2013, pe una dintre străzile pe care a păşit marele nostru poet, prozator și publicist Mihai Eminescu în anii lui de studenție la Viena, după 124 de ani de când nu mai este fizic printre noi, s-a desfașurat unul dintre cele mai mari evenimente românești, și anume dezvelirea bustului acestui mare poet, bust lucrat cu cea mai mare măiestrie tot de un român. Bustul este amplasat într-un loc bine meritat, chiar în fața Bisericii Ortodoxe Române din Viena. Un lucru este de reținut, dacă marele poet a fost și este iubit de toți românii, este iubit și de îngeri pentru că numai așa s-a reusit demararea acestui proiect, la inițiativa doamnei Laura Hant, proiect de mare anvergură, apreciat de toți cei care iubesc cultura, arta românească și poezia marelui Mihai Eminescu.

AU TRAVERSAT ATLANTICUL CA SĂ-ŞI GĂSEASCĂ STRĂMOŞII

20 august 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Viaţa ne aduce uneori surprize pe cât de plăcute, pe atât de interesante. Într-o bună zi, la 16 iulie, m-am pomenit pe neaşteptate cu o delegaţie din Canada. Erau şase persoane – o familie din patru membri şi încă două persoane care îi însoţeau. S-au oprit mai întâi la primărie, de unde au fost îndreptaţi la mine. Oaspeţii de peste ocean sosiseră la Boian, îndemnaţi de dorinţa de a da de urma rudelor care au emigrat la începutul secolului trecut în Canada. Era vorba de familia Vasile şi Domnica Gorda. Ascultându-le rugămintea, mi-am amintit că am o carte în limba engleză despre boincenii emigraţi în Canada...

„E PRESTIGIOS ŞI AVANTAJOS SĂ AI CETĂŢENIE ROMÂNĂ”

8 august 2013 | Categorie: Românii de pretutindeni

Că să nu mi se pună în cârcă niscaiva păcate sau insinuări că n-aş fi un cetăţean supus legilor statului nostru, precizez de la bun început: constatarea de mai sus nu-mi aparţine mie, ci israelianului Davidi Guy. Şi n-ar prezenta nici un interes, dacă acest Davidi Guy ar fi un simplu muritor, un ins din masa de oameni care, trăind într-o societate democratică, s-a folosit de dreptul de a-şi mai lua o cetăţenie. De fapt, până nu demult nimic nu-i marca notorietatea acestui tânăr, născut la Jaffa, Israel, deosebit de semenii săi doar prin pasiunea faţă de cinematografie.