20 martie 2018
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

DPRRP organizează cea de-a VI-a ediţie a Programului ARC

21 iunie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni anunţă lansarea Programului anual de tabere „ARC” 2014 care se va desfăşura în perioada 23 iunie – 18 august 2014 la Sulina, Județul Tulcea, în serii de câte şapte zile.

ŞI-A ÎNCHEIAT LUCRĂRILE CONGRESUL FORUMULUI INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI

16 iunie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Organizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, Republica Moldova, Congresul Forumului Internaţional al Jurnaliştilor (FIJR) şi-a încheiat lucrările.

LA BĂLŢI ÎŞI DESFĂŞOARĂ LUCRĂRILE CONGRESUL FORUMULUI INTERNAŢIONAL A L JURNALIŞTILOR ROMÂNI

14 iunie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Organizată cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, la 14 iunie curent, în aula Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi, Republica Moldova, şi-a început lucrările ce-a de-a V-a ediţie a Congresului Forumului Internaţional al Jurnaliştilor (FIJR), inaugurată de preşedintele Romeo COUŢI. Desfăşurat sub egida „NOILE MEDIA – JURNALISM – COMUNITATE”, evenimentul întruneşte jurnalişti din 5 ţări – Republica Moldova, Ucraina, Germania, Serbia şi, desigur, România.

A V-a ediţie a “Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români”

11 iunie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI anunţă organizarea celei de a V-a ediţii a “Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români”, eveniment care va avea loc în perioada 13-15 iunie, în municipiul Bălţi, Republica Moldova.

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI - F.I.J.R.

31 mai 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

organizează ce-a de a V-a ediţie a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români, eveniment organizat sub genericul NOILE MEDIA – JURNALISM - COMUNITATE

ÎNTR-O SINGURĂ ICOANĂ

27 mai 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

...românii atât de îndepărtaţi de plaiurile străbune îşi zidesc România în suflet, iar cei care o au aproape se înstrăinează tot mai rău

Vasile ILICA – distins cu PREMIUL „MILE CARPENISAN”

24 mai 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Veteranul de război, publicistul şi cercetătorul istoric Vasile ILICA din Oradea, născut la 11 noiembrie 1924 în s. Broscăuţi Noi, raionul Storojineţ, refugiat în România în 1944, când Bucovina a fost cotropită de sovietici, devenit, în aprilie 2012, „persona non grata”, cu interdicţia de intrare în Ucraina pe un termen de cinci ani, în consecinţa apariţiei volumelor „Fântâna Albă – o mărturie de sânge” (1999), „Martiri şi mărturii din nordul Bucovinei” (2003), „Bucovina abandonată” (2010), „Bucovina pe calea reîntregirii – 1775-1918”, „Momente din istoria zbuciumată a Bucovinei – episodul: Nordul Bucovinei zonă de ocupație a URSS (1940–1991)” (2011), “Bucovina noastră – Antologie istorica 1775 -2011” (2012), „Basarabia la întâlnire cu istoria – 1917–1918”, pentru lupta-i neobosită în numele adevărului istoric, a fost, de Ziua Libertăţii Presei, distins de Asociaţia „Civic Media” şi portalul „Basarabia-Bucovina. Info”, cu Premiul „Mile Carpenisan” pentru Curaj şi Excelenţă în Jurnalism, desemnat drept membru de onoare al Asociaţiei „Civic Media”, informează portalul „Basarabia-Bucovina. Info”.

SIMPLIFICAREA ACORDĂRII CETĂŢENIEI ROMÂNE ETNICILOR ROMÂNI DIN ALTE ŢĂRI

2 mai 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Senatul României a adoptat modificări la acordarea cetăţeniei române. Propunerea legislativă privind modificarea Legii 21/1991 a cetăţeniei române, iniţiată de un grup de parlamentari, printre care senatorul Viorel Badea şi deputatul Eugen Tomac, a fost adoptată de Senatul României. Ea prevede simplificarea acordării cetăţeniei române etnicilor români din alte ţări – Ucraina, Ungaria, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Albania, Grecia.

NE FACE MARE ROMÂNIA

30 aprilie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Se numeşte Vasile Şoimaru şi face parte din cohorta celor curajoşi...

Norica Nicolai a stipulat într-o Rezoluție a Parlamentului European protejarea drepturilor românilor din Ucraina

27 februarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

"Schimbarea de regim din Kiev poate fi văzută ca o victorie a vocației europene a Ucrainei, dar trebuie să se aibă în vedere apărarea tuturor valorilor Europei pentru care zeci de oameni și-au dat viața în stradă. Ne dorim de la noul Guvern să apere drepturile omului, inclusiv drepturile minorităților", a susținut Norica Nicolai în fața colegilor liberali din Parlamentul European, la finalizarea Rezoluției ce va fi votată azi la Strasbourg.

REVISTA "GLAS COMUN", ŞASE ANI DE EXISTENŢĂ

16 februarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Într-o lume supertehnicizată şi suprainformatizată în care mijloacele tradiţionale de comunicare devin insuficiente, apariţia Internetului a marcat o adevărată revoluţie. Prin componenta sa Web (World Wide Web “pânza de păianjen”) acesta a pus la dispoziţia cititorilor din întreaga lume o imensă bibliotecă universală, uşor accesibilă şi puţin costisitoare.

PRESA ROMÂNEASCĂ DIN STRĂINĂTATE, ELEMENT DE CONSOLIDARE ŞI PROMOVARE IDENTITARĂ

10 februarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

La sfârşitul săptămânii precedente, la Chişinău, a avut loc forumul jurnaliştilor de limba română din Republica Moldova şi din Ucraina „Presa românească din străinătate, element de consolidare și promovare identitară”, iniţiat de Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. E un proiect înfăptuit de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe al României ce se va desfăşura în şase etape şi are drept scop reunirea mass-media din provinciile istorice, diasporă, Israel, Europa şi America de Nord, pentru menţinerea şi păstrarea identităţii naţionale.

FIJR condamnă decizia recentă a conducerii COMPANIEI NAŢIONALE DE RADIODIFUZIUNE A UCRAINEI de a suspenda emisia redacţiei în limba română de la RADIO UCRAINA INTERNAŢIONAL

3 februarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI (FIJR) condamnă decizia recentă a conducerii COMPANIEI NAŢIONALE DE RADIODIFUZIUNE A UCRAINEI (CNRU), reprezentată de TARAS AVRAHOV, de a suspenda emisia redacţiei în limba română de la RADIO UCRAINA INTERNAŢIONAL (RUI).

Concursul internaţional de poezie şi proză pentru romanii din intreaga lume, STARPRESS 2014

2 februarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Revista internaţionala Starpress -www.valcea-turism.ro lansează CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE PENTRU ROMÂNII DIN INTREAGA LUME „STARPRESS” 2014, ediţia a lV-a. În acelaşi timp, organizează CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE PROZĂ PENTRU ROMÂNII DIN ÎNTREAGA LUME, STARPRESS 2014 - ediţia a ll-a.

Mica Unire sărbătorită în Parlamentul European

28 ianuarie 2014 | Categorie: Românii de pretutindeni

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită în Parlamentul European. Români din Republica Moldova, Serbia și zona Olteniei au dat, simbolic, „mână cu mână” la Bruxelles, la invitația europarlamentarului PDL Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European. Delegația venită în capitala europeană la invitația deputatului european a impresionat asistența cu dansuri populare românești, o expoziție de măști tradiționale, o paradă de costume populare din Moldova și Timocul dunărean, precum și o lansare de carte despre tradițiile culinare ale românilor din Timoc.