24 martie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TRAGEDIA BĂŞTINAŞILOR CONTINUĂ. ÎNSĂ NICI LUPTA LOR PENTRU DREPTATE NU ÎNCETEAZĂ

18 iunie 2013 | Categorie: Externe

De şaptezeci de ani, imediat după a doua ocupaţie sovietică, din partea de sud a provinciei basarabene ne parvin veşti numai şi numai proaste. De douăzeci de ani, mai exact, după proclamarea independenţei Ucrainei, ştirile de acolo sunt şi mai triste. Puţinele şcoli cu predare în limba română, ce au mai rămas în judeţele noastre de la sud, sunt închise, sunt ucrainizate sau rusificate...

TREI ZILE ROMÂNEȘTI LA VIENA (II)

20 mai 2013 | Categorie: Externe

După o zi plină de evenimente şi de soare, ziua a doua a debutat cu o ploaie rece şi mărunta, mocăneasca, parcă adusă de prin munții Maramureșului. Cu toate acestea spiritul românesc şi dorința de a fi împreună la această, deja tradițională, serbare românească de Ziua Europei, au adus marea bucurie în sufletele tuturor românilor, veniți de la sute de km pentru a sărbători românește.

TREI ZILE ROMÂNEȘTI LA VIENA

20 mai 2013 | Categorie: Externe

Cele 3 zile românești de la Viena au debutat la 10 mai 2013 cu deschiderea lucrărilor Conferinţei Uniunii Internaţionale a Femeilor UNIFERO, desfăşurată la Ambasada României în Austria.

UN BLAZON DE NOBLEŢE PE SCUTUL UNEI PERSONALITĂŢI

24 aprilie 2013 | Categorie: Externe

„În orice om o lume îşi face încercarea...”, scria Marele nostru Poet Mihai Eminescu. O lume, o întreagă conştiinţă umană prezintă şi figura proeminentă a prietenului nostru din Suceava, Mircea MOTRICI, aniversarea a 60-a a căruia am sărbătorit-o, duminica precedentă, la sediul ziarului „ZORILE BUCOVINEI” din Cernăuţi.

VOCEA UNIRII PESTE OCEAN

21 aprilie 2013 | Categorie: Externe

La 27 martie 1918 Sfatul Ţării de la Chişinău, organ legiuitor legal, făcând parte şi din contextul de atunci al formelor de manifestare politică democratică, a votat cu o majoritate absolută Unirea Basarabiei cu România. Pilda Basarabiei a urmat-o Ardealul şi Bucovina. Cum să uităm acest act? La 27 august 1989 o măreaţă Adunare Naţională a românilor din Basarabia, este vorba de aproape un milion de oameni adunaţi în Piaţa Centrală din Chişinău, a condamnat comunismul şi ocupaţiile ruseşti ale Basarabiei, a redat fiinţei româneşti de acolo adevărată limbă românească şi scrisul ei latin, şi a cerut reunirea Basarabiei cu România. Nimeni nu ar trebui să mai îndrăznească să spună azi că poporul român din Basarabia nu s-a sacrificat pentru întregirea neamului românesc, că el nu se sacrifică în continuare la cel mai atacat hotar al românităţii din toată istoria noastră milenară.

VLAD POHILĂ, ZIDITOR ÎN CETATEA LIMBII ROMÂNE

17 aprilie 2013 | Categorie: Externe

Deja cunoscut ca un reputat publicist la “Glasul”, la alte ziare şi reviste, ca lingvist şi autor al volumelor „Să citim, să scriem cu litere latine”, „Grafia latină pentru toţi”, „Nume proprii din alte limbi în context moldovenesc”, colegul nostru, Vlad Pohilă, după o zi de lucru la ziar, rămânea peste program, lucrând la viitorul volum „Mic dicţionar de nume proprii străine”, apărut după 1999 în mai multe ediţii. Ceea ce m-a (ne-a) frapat era modestia sa proverbială (despre care Grigore Vieru avea să spună: „Vlad Pohilă este un remarcabil lingvist, dar şi un strălucit publicist, care s-a ascuns în adâncul unei modestii rar întâlnite la noi...”) şi generozitatea.

PLECAT ÎN LUMEA VISELOR

16 aprilie 2013 | Categorie: Externe

Începând cu anii ’90 ai secolului trecut, timp de aproape două decenii pe calea undelor în casele noastre oaspete drag îl aveam pe Mircea Motrici, corespondent Radio România Actualităţi pentru judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi. Vocea lui inconfundabilă, cu un timbru foarte plăcut, ne aducea aproape zilnic veşti din zona Bucovinei.

PROBLEMELE COMUNITĂŢILOR ROMÂNEŞTI ŞI PRESEI DE LIMBA ROMÂNĂ DIN AFARA GRANIŢEI ŢĂRII

16 aprilie 2013 | Categorie: Externe

Aceasta a fost tema principală, discutată în cadrul lucrărilor Congresului al IV-lea al Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români (FIJR), care s-a desfăşurat recent într-o minunată zonă turistică – localitatea Donji Milonovac din Valea Timocului, Serbia. Discuţia aprinsă au început-o Carolina JITARU, redactor, şi Vitalie ZÂGREA, redactorul-şef al Redacţiei Emisiuni în Limba Română a Postului de Radio „Ucraina Internaţional”, care, extrem de indignaţi, i-au informat pe cei prezenţi că un funcţionar din conducerea Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei le-a comunicat, la 1 aprilie curent, despre intenţia lichidării, de la 1 iunie a. c. , a redacţiei respective, care anul acesta împlineşte 45 de ani activitate, iar în prezent emite zilnic 4 ore şi jumătate.

Comunicat F.I.J.R.

9 aprilie 2013 | Categorie: Externe

Forumul Internaţioanal al Jurnaliştilor Români, reunit la Donji Milanovac, Serbia, în perioada 5-7 aprilie, în cadrul celui de al IV-lea congres anual, constată, în urma lucrărilor prezentate şi dezbaterilor, încadrate în triada Europa-Manipulare-Minoritate, că guverne care reclamă aspiraţii spre Uniunea Europeană încalcă flagrant drepturile minorităţilor româneşti din nord-estul Serbiei, Ucraina şi Republica Moldova.

„EUROPA – MANIPULARE – MINORITATE”

9 aprilie 2013 | Categorie: Externe

Deschiderea FIJR a avut loc vineri seară, în cadrul cinei festive, când dl Dusan PIRVOLOVIC, directorul agenţiei, „Timoc Press”, organizatorul şi gazda actualului congres, i-a salutat pe oaspeţii şi participanţii acestui eveniment. În scurta sa alocuţiune, dl Cristian DAVID, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a subliniat faptul că în aceiaşi zi, însoţit de reprezentanţi ai diplomației române la Belgrad, s-a întâlnit cu conducătorii societăţilor naţional-culturale româneşti din zonă pentru a asculta doleanţele acestora şi a le aduce la cunoştinţe strategia Guvernului României referitoare la grupurile minoritare româneşti din afara graniţelor ţării. O coincidenţă semnificativă a fost faptul că la 5 aprilie, în Serbia, în 12 şcoli din trei comune, au fost deschise cursuri de studiere a limbii române.

CONGRESUL AL IV-LEA AL FORUMULUI INTERNAȚIONAL AL JURNALIȘTILOR ROMÂNI - ÎN VALEA TIMOCULUI, SERBIA

6 aprilie 2013 | Categorie: Externe

Iieri, în localitatea Donji Milanovac, Serbia, și-a început lucrările Congresul al IV-lea al Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români (FIJR) eveniment organizat sub genericul "Europa -Manipulare-Minoritate" și susținut de Institutul Cultural Român (ICR), Departamentul Politicii pentru Românii de Pretutindeni (DPRRP) și Consiliului Județean Cluj.

O ÎNTÂLNIRE DE NEUITAT CU MIRCEA MOTRICI

4 aprilie 2013 | Categorie: Externe

Citind în ”Zorile Bucovinei” despre regretatul Mircea Motrici, mi-am amintit și eu câteva momente legate de acest om deosebit. În anul 2000 am fost la mănăstirea Putna, împreună cu Florica Dumitriuc. La monumentul lui Eminescu din curtea mănăstirii am citit două poezii de-ale mele

26.345 persoane din Ungaria s-au declarat de naţionalitate română

30 martie 2013 | Categorie: Externe

Oficiul Central de Statistică al Ungariei a publicat rezultatele finale ale recensământului din 2011.

Mesaj al personalitatilor basarabene către popoarele Europei Unite cu ocazia implinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara

26 martie 2013 | Categorie: Externe

“De mii de ani, poporul român, aşezat cu voia lui Dumnezeu în spaţiul carpato-danubiano-pontic, participă la zidirea unei Europe a naţiunilor paşnice şi prospere, fără ca vreodată, în istoria sa milenară să inițieze sau să dorească teritorii străine aparţinând altor ţări, ci, dimpotrivă, constituind o barieră geografică, fizică şi politică împotriva invaziilor străine, care ameninţau nu numai ţările învecinate apropiate, dar şi drumul care s-ar fi deschis către cele îndepărtate din Apus”, se arată intr-o scrisoare deschisă adresată simbolic, natiunilor europene de către mai multe personalități din Basarabia.

Italia: 140.000 de elevi români în Italia

26 martie 2013 | Categorie: Externe

Creşte numărul elevilor străini din Italia, sunt aproape un milion. Sunt 415 de şcoli italiene în care prezenţa elevilor străini atinge sau depăşeşte 50% şi dacă se iau în calcul numai grădiniţele, opt copii străini din zece sunt născuţi în Italia. Românii sunt cei mai numeroşi elevi străini. În anul şcolar 2011/2012, numărul lor a trecut de 140.000 scrie Gazeta Romaneasca preluata de Romanian Global News.