05 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„SUNTEM POPORUL CEL MAI RISIPITOR DIN LUME – AVEM TREI MOLDOVE, DOUĂ BUCOVINE, DOUĂ MARAMUREŞURI…”

18 aprilie 2016 | Categorie: Externe

"Numai noi la ora actuală suntem poporul cel mai risipitor din lume, avem trei Moldove, două Bucovine, două Maramureşuri, două Banaturi, două Dobroji, trei Timocuri. Care popor ar mai putea să se laude cu această risipă?”...Am hotărât Unirea s-o facem de la om la om, de la localitate la localitate. Nu putem conta la rezolvarea problemelor decât pe forţele proprii"

COMORI NAŢIONALE – LA ŞEZĂTOAREA LITERARĂ ÎN MARAMUREŞUL ISTORIC

27 martie 2016 | Categorie: Externe

Într-o o astfel de împlinire a sufletului, graţie dnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, noi, o mână de intelectuali români din Bucovina istorică, ne-am regăsit, într-o oază a comorilor naţionale, cu fraţii de acelaşi sânge dacic din Maramureşul istoric, la Şezătoarea literară, organizată la 25 martie curent de Euroclubul de pe lângă Şcoala de Cultură Generală din Apşa de Mijloc, prin osârdia preşedintei Anuţa Dan, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi, în parteneriat cu Asociaţia Convergenţe Europene

PATRIA NOASTRĂ – LIMBA ROMÂNĂ, VA DĂINUI PRIN EMINESCU

8 februarie 2016 | Categorie: Externe

„Suntem ai României” şi avem datoria de „A lupta pentru unire şi pentru pământul sfânt”.Ceea ce se face din dragoste de neam, de grai, nu se pierde, dăinuie. Or, să nu încetăm să iubim, să gândim, să vorbim, să visăm în limba română...

Mesajul ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, cu ocazia sărbătorilor de iarnă

25 decembrie 2015 | Categorie: Externe

Glasuri de colindători, parfum de cozonaci proaspăt scoși din cuptor, freamăt și emoție lângă bradul împodobit – toate acestea evocă atmosfera Crăciunului, una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, când fiecare român își dorește să fie aproape de familie și de cei dragi, acasă, aproape de frumoasele noastre datini și tradiții. Ele sunt lăsate din moși-strămoși, duse mai departe din generație în generație și ne amintesc de puternicile noastre rădăcini românești.

Ucraina şi Republica Moldova - două state importante pentru România.

16 decembrie 2015 | Categorie: Externe

Dan Stoenescu: "Ucraina este o problemă foarte sensibilă pentru că, din peste 140 de școli (româneşti, n.a.) care existau la căderea Uniunii Sovietice, la ora actuală au rămas puțin peste 60..."

Participarea ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la a III-a ediție a întâlnirilor „Românii de Pretutindeni”

15 decembrie 2015 | Categorie: Externe

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a deschis marţi, 15 decembrie, a III-a ediţie din seria de întâlniri „Românii de Pretutindeni” cu tema „Bursierii statului român din Republica Moldova și Ucraina, rolul lor în comunitatea istorică românească și societatea națională din țările de proveniență”, organizată la sediul MAE, sala Grigore Gafencu.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, l-a primit pe ambasadorul Regatului Spaniei în România, E.S. Ramiro Fernández Bachiller

12 decembrie 2015 | Categorie: Externe

Demnitarul român a evidenţiat rolul important al comunităţii române din Spania în societatea spaniolă, element care contribuie la consolidarea dialogului bilateral şi la o mai bună valorificare a diversităţii culturale, idee împărtăşită de interlocutorul spaniol.

300 de delegați vor participa la primul Congres al Românilor de Pretutindeni. În martie 2016

11 noiembrie 2015 | Categorie: Externe

300 de români din afara graniţelor ţării se vor reuni, pe 25 martie 2016, la primul Congres al Românilor de Pretutindeni, au stabilit astăzi, într-o şedinţă comună, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaţilor şi Comisia românilor de pretutindeni din Senat.

Reuniunea Consiliului consultativ interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate

27 octombrie 2015 | Categorie: Externe

În cadrul întâlnirii s-au discutat subiecte de actualitate privind organizarea Congresului românilor de Pretutindeni, importanţa lectoratelor de limba română cu precădere în cadrul comunităţilor istorice a românilor din jurul graniţelor, dar şi mai îndepărtate precum cele din Kazahstan.

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, a participat, laconstituirea Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni

25 octombrie 2015 | Categorie: Externe

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a participat astăzi, 23 octombrie 2015, la ședința de constituire a Uniunii Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, care s-a desfășurat la Viena.

Memorandum de înțelegere încheiat între DPRRP și Biroul Relaţii cu Diaspora din Republica Moldova

21 octombrie 2015 | Categorie: Externe

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut, ieri, 20 octombrie 2015, o întrevedere cu Vasile Turea, şeful Biroului Relaţii cu Diaspora din Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.

Introducerea limbii române în programa școlară obişnuită a școlilor din Italia

12 octombrie 2015 | Categorie: Externe

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, salută introducerea limbii române ca materie de studiu aflată în programa şcolară obișnuită a unor unităţi de învăţământ din Italia, în localități unde se regăsesc comunități importante de români.

Vizita oficială a secretarului de stat Sebastian Ioan Hotca în Republica Kazahstan, la invitaţia Societăţii Culturale Române “Dacia“ din Karaganda

12 octombrie 2015 | Categorie: Externe

Secretarul de stat pentru relația cu românii de peste hotare, domnul Sebastian Ioan Hotca, a efectuat, în perioada 9-12 octombrie 2015, o vizită oficială în Republica Kazahstan, la invitaţia Societăţii Culturale Române “Dacia“ din Karaganda, cu ocazia sărbătoririi a zece ani de la înfiinţarea asociaţiei.

Semnarea Protocolului de colaborare pentru realizarea Programului de tabere “ARC” toamna 2015

30 septembrie 2015 | Categorie: Externe

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr și ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, au semnat, astăzi, 30 septembrie, protocolul de colaborare pentru realizarea Programului de tabere “ARC” toamna 2015.

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a deschis anul școlar la liceul românesc „Mihai Eminescu” din Sofia

15 septembrie 2015 | Categorie: Externe

În acest an s-au înscris la liceu 25 de elevi la clasa a VIII-a, unul dintre cele mai mari numere de la reluarea învățământului românesc de nivel secundar în Bulgaria.