03 iunie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CICATRICELE DOR

16 martie 2013 | Categorie: Cernăuți

Se apropie luna aprilie, înscrisă cu sânge în istoria neamului nostru. Odată cu sosirea acestei luni se deschid şi rănile sângerânde ale bucovinenilor. Am mai scris despre grozăviile de la Varniţa (1.04.1941), dar încercările mele, cu regret, n-au fost înţelese de toţi. Încă o dată încerc să-mi susţin spusele, deoarece m-am folosit de materialele adevăraţilor martori oculari, de cele auzite personal de la diferiţi oameni, trăitori ai acelor vremuri grele, care se orientau în situaţia dificilă de atunci (demobilizaţi din armată, foşti şcolari şi studenţi, jurnalişti ş.a.). Şi să nu uităm că în acele timpuri lumea era extrem de politizată.

RODUL EVLAVIEI

16 martie 2013 | Categorie: Cernăuți

Eleonora Bizovi: „Recent, am aflat noi date, bazate pe documente istorice, despre satul Boian şi, îndeosebi, despre biserica noastră…”

Ne menţin pe verticală Graiul, Dorul şi Veşnicia

16 martie 2013 | Categorie: Cernăuți

Cu freamăt de dor în suflet am venit, ca la mai toate manifestările noastre naţionale, duminica precedentă, la sărbătoarea primăverii – „Mărţişorul”, festival tradiţional, organizat de Societatea „Mihai Eminescu”.

AVEM ACEEAŞI ORIGINE ETNICĂ – SUNTEM ROMÂNI

15 martie 2013 | Categorie: Cernăuți

În a doua jumătate, mai bine zis, la sfârşitul anului curent, în Ucraina se va desfăşura recensământul populaţiei. În primul rând, o să ne numere să vadă câţi am rămas. Apoi ne vor întreba despre vârstă şi studii. Desigur, va fi şi întrebarea despre originea noastră etnică.