03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PÂRÂTORII AU NENOROCIT MULTĂ LUME NEVINOVATĂ

20 iunie 2014 | Categorie: Bucovina

(File din Cartea Neagră a satului Ropcea)

A FOST PARCĂ IERI, PRIMĂVARA VIEŢII…

9 iunie 2014 | Categorie: Bucovina

"...De multe ori, de dragul şcolii, a trebuit să-mi calc pe inimă..."

MULŢUMIRI DE LA PĂMÂNT PÂNĂ LA CER

27 mai 2014 | Categorie: Bucovina

E impresionant cum se pricep unii oameni să facă lucruri frumoase...

DE MILA NOASTRĂ-N CERURI DUMNEZEU...

20 aprilie 2014 | Categorie: Bucovina

După Grigore Vieru, Vasile Tărâţeanu este cel mai cunoscut poet din România de dincolo de graniţe. De aceea, oricare dintre Dvs. poate să vorbească despre Vasile Tărâţeanu. Poate chiar mai bine şi mai frumos decât mine.

O SFÂNTĂ DIN ICOANE

5 aprilie 2014 | Categorie: Bucovina

Tăcerea ei strigă şi îndeamnă la păstrarea identităţii naţionale, a graiului străbun. Deşi, în ultimul timp, Dna Limbii Române, Eleonora BIZOVI din Boianul lui Neculce, nu mai are răbdare pentru tăcere, ci pune cuvintele în bătaie şi se zbate ca o lebădă rănită, când îşi vede consătenii trunchiindu-şi rădăcinile neamului. Adevărul e că nimeni, nici o orânduire bună sau rea, nici o lege nu ne poate salva Graiul şi Neamul de la pierzanie, dacă nu vom dori s-o facem noi înşine. Legea ne poate doar proteja, dar continuitatea neamului depinde de fiecare dintre noi, de iubirea noastră faţă de bunei şi străbunei.

O SFÂNTĂ DIN ICOANE II

1 aprilie 2014 | Categorie: Bucovina

„ NE-A UNIT EMINESCU ŞI DRAGOSTEA DE GRAI”

O SFÂNTĂ DIN ICOANE Eleonora BIZOVI – FĂCLIA DE VEGHE A GRAIULUI MATERN

22 martie 2014 | Categorie: Bucovina

Umbra soţului, când cel mai învăţat bărbat al Boianului şi cel mai mare patriot român era în viaţă, transfigurându-se în steaua lui călăuzitoare pe pământul slăvit al Vechii Dacii, după trecerea în eternitate a ilustrului şi eruditului profesor Vasile BIZOVI, învăţător Emerit al Ucrainei, profesoara Eleonora BIZOVI e cea care ţine mereu aprinsă dragostea de Limbă, Neam şi ŢARĂ. Adevărul e că prin firava, dar energica şi combativa sa soţie, patriotul Vasile BIZOVI şi-a lăsat sufletul aici, pe pământ, - „Din Boian la Vatra Dornei”.

IUBIRILE LUI ION ANTONESCU (II)

16 martie 2014 | Categorie: Bucovina

să nu te lepezi de numele tău, căci acest nume m-a salvat de la moarte…

CU DOR DE ROMÂNIA

10 martie 2014 | Categorie: Bucovina

„Îmi doresc un Tricolor micuţ ca să-l pot pune pe televizor şi să-l privesc, când mă doboară dorul de Patria noastră istorică - România..."

IUBIRILE LUI ION ANTONESCU

9 martie 2014 | Categorie: Bucovina

Dacă ai fi rus sau măcar ucrainean aş mai încerca să pun un cuvânt pentru tine… Dar cu naţionalitatea şi familia ta...

CULEGEM CE-AM ALES

7 martie 2014 | Categorie: Bucovina

În aceste zile de jale, de maximă încordare, vreau să-mi exprim și eu părerea și neliniștea în paginile ”Zorilor Bucovinei”, ziar apreciat pentru veridicitate, poziția cetățenească și dragostea de neam nu numai de românii din cele patru raioane ale regiunii noastre, ci și de ucrainenii de bună credință, cu care trăim de secole în pace și prietenie

NE-AM VISAT ŞI NOI O ALTĂ SOARTĂ...

5 martie 2014 | Categorie: Bucovina

„Pe timpul sovieticilor, lucram în kolhoz, creşteam viermi de mătase..."

VASILE BIZOVI – Omul, Profesorul, Patriotul

28 februarie 2014 | Categorie: Bucovina

Bucovina e plaiul nostru natal ce constă dintr-o succesiune de deal şi vale, aşa cum reiese din primele versuri ale „Mioriţei”: „ Pe-un picior de plai,/ pe-o gură de rai.” Această imagine a spaţiului mioritic fiecare o păstrează în inima sa. Ni-i drag acest loc, unde am văzut pentru prima oară lumina zilei, precum şi oamenii care, prin faptele lor, l-au făcut şi mai frumos. Oare îi cunoaştem pe toţi românii care au contribuit la înflorirea culturii în Bucovina? Nu, desigur. Dar despre un Om care şi-a realizat destinul creator ce i-a fost hărăzit cunosc multe. Este vorba de boinceanul Vasile Bizovi.

Către Redacția RADIO România – Actualități – București

21 februarie 2014 | Categorie: Bucovina

În calitate de bucovinean refugiat din Nordul Bucovinei (Reg. Cernăuți), de veteran de război și de membru al Soc. M. Eminescu din Cernăuți exprim o părere în legătură cu situația politică extrem de periculoasă prin care trece Ucraina, amenințată cu scindarea și dispariția sa ca stat național de pe harta Europei. Pentru salvarea Ucrainei cred că trebuiesc respectate principii și luate, fără întârziere, unele măsuri:

„Nu judecați, ca să nu fiți judecați”

5 februarie 2014 | Categorie: Bucovina

De-a lungul secolelor, localitatea Costiceni s-a mândrit cu oameni harnici, frumoși la suflet și binevoitori, care veneau în ajutorul consăteanului, aflat în primejdie. Au îndurat consângenii mei foamete, războaie, boli incurabile, calamități naturale și artificiale, însă nicicând n-au uitat de buna cuviință, de milă și de omenie față de aproapele său. Urmașii plugarilor voinici, țăranilor gospodari, răzeșilor domnești, care prin munca lor istovitoare și cinstită își asigurau existenţa, acum posedă alte virtuţi. Ce-i drept, avem și în prezent oameni cinstiți și buni, care muncesc cu multă sârguință pentru a-şi asigura familiile, dar avem și oameni de buruiană rea, la care predomină devizul „Banul și fudulia – conduce omenia”.