03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

DACĂ TRĂIA AR FI FĂCUT-O MAI BINE

4 februarie 2014 | Categorie: Bucovina

Se spune că timpul e o comoară scumpă, dar oamenii nu-și dau seama și nu prețuiesc această avuție. Timpul rezolvă multe probleme și alină dureri. Iată că au trecut 14 ani de când soțul meu Vasile Bizovi a plecat ca să nu se mai întoarcă. Poate e fericit acolo sus… A fost un luptător înflăcărat pentru drepturile românilor din nordul Bucovinei, un fiu devotat baștinei sale. A trăit ca să ridice în slăvi Boianul, cântat de Marele nostru Eminescu. A suferit mult din cauză că nu avea o biografie ”curată”, fiind etichetat ca fiu de culac, revenit la vatră pentru a lupta cu dușmanii națiunii noastre românești.

FĂ-I, DOAMNE, O FEREASTRĂ ÎN ZIDUL SINGURĂTĂŢII

5 ianuarie 2014 | Categorie: Bucovina

Un pictor din sfere mai înalte i-a ornat corola destinului cu cea de-a 75-a rotaţie în jurul soarelui. La 20 decembrie a bătut ceasul aniversar pentru maestrul Ion Vătămăniţă, pictorul care a ilustrat numeroase cărţi...

CU STRĂMOŞII ŞI ROMÂNIA ÎN SUFLET IV

31 decembrie 2013 | Categorie: Bucovina

I-au plăcut şi îi plac şugubeţului moş din Mălineştii Noua Suliţei, Porfir SANDULEAC, glumele şi poveştile gogonate. Or, aşa e firea lui generoasă şi glumeaţă din creştet, din rădăcină, pusă pe un umor ce mereu îi creşte nu doar picioare, ci şi aripi, căci e înzestrat de Dumnezeu cu un dar menit de a-i înveseli pe oameni. Astfel, corespondentul nostru netitular ne-a delectat până la lacrimi cu urături şi colinde inedite din vremuri frumoase, din tinereţile sale pline de pozne şi farmec. Cum i-a urat mătuşii Iftimia, care avea fată mare de măritat, n-a uitat nici până azi.

CU STRĂMOŞII ŞI ROMÂNIA ÎN SUFLET III

18 decembrie 2013 | Categorie: Bucovina

Fiindcă nu împlini-se încă nici 5 anişori când îi decedase tata, mezinul fecioraş, Porfir SANDULEAC, a avut o copilărie nu dintre cele fericite. Mamă-sa, Mariuca, rămasă văduvă cu 6 copii, n-a avut când îl răsfăţa, ci, mai degrabă, l-a pus la treabă. A terminat doar 2 clase la români, mai mult la şcoală n-a umblat, fiindcă era război, lucra plugar, muncea pe ogoarele celor bogaţi. Şi cu toate că pe atunci erau timpuri anevoioase, moşul de la Mălineşti îşi aminteşte cu bucurie de anii copilăriei, adolescenţei şi tinereţii.

OARE MAI ARE CINEVA NEVOIE DE ADEVĂR?

12 decembrie 2013 | Categorie: Bucovina

E regretabil şi dureros, însă uneori trebuie să spunem şi adevărul, cu toate că nu prea place nimănui. Or, cum se spune, adevărul umblă cu capul spart. Şi oare mai are cineva nevoie de el? Oricum îl spunem...

CU STRĂMOŞII ŞI ROMÂNIA ÎN SUFLET II

11 decembrie 2013 | Categorie: Bucovina

Pe urmele bătrânului dac, am ajuns în astă toamnă la Mălineştii Noua Suliţei. La primărie ni s-a spus că Porfir SANDULEAC e plecat în raion şi trebuie să se întoarcă, apoi am aflat că deja s-a întors şi e la bar. N-am reuşit să-l prindem nici acolo, căci a trecut, ca o săgeată, de la bar, la şcoală, unde aveam să aflăm că, stimatul domn, după ce le-a dat câteva poveţe, a plecat spre casă.

CU STRĂMOŞII ŞI ROMÂNIA ÎN SUFLET

9 decembrie 2013 | Categorie: Bucovina

Fiind al nouălea copil în familie, mezinul Porfir SANDULEAC, moşul din Mălineşti, de altfel aşa l-am botezat noi, cei de la ziar, aproape că n-a frecventat şcoala. A făcut doar două clase la români şi acelea nu depline, căci erau timpuri grele, însă istoria României o cunoaşte bine.

MAI ERAU CINCI LUNI PÂNĂ LA MAREA UNIRE…

3 decembrie 2013 | Categorie: Bucovina

Gheorghe, cel de la care se păstrează scrisoarea, s-a întors nevătămat din măcelul primului război mondial, fiind martorul intrării paşnice a Armatei Române eliberatoare pe mult pătimitul pământ al Bucovinei.

SCUMP MI-I NEAMUL

25 noiembrie 2013 | Categorie: Bucovina

În tinereţe ni se pare că suntem nemuritori. Şi cu toate că se mai întâmplă să priveghem la căpătâiul unui bunic sau uncheşi, trecuţi în lumea drepţilor, gândurile ne poartă înainte, la un viitor mare, fericit, crezând fierbinte că viaţa nu poate avea sfârşit. De fapt, aşa şi este: viaţa nu se termină cu trecerea omului în mormânt, ci doar atunci când este uitat, când nimeni nu-şi mai aminteşte de el.

VIAŢA, CA O GURĂ DE RAI…(II)

17 noiembrie 2013 | Categorie: Bucovina

Cât timp armata sovietică s-a aflat pe teritoriul României, viaţa refugiaţilor a fost un adevărat coşmar. Autorităţile sovietice cereau ca aceştia să fie expulzaţi, localnicii se temeau să-i primească…

VIAŢA, CA O GURĂ DE RAI…

14 noiembrie 2013 | Categorie: Bucovina

Zeloşii activişti nu ne ocoleau casa nici după înscrierea tatălui în kolhoz. Ne sculau din somn, cereau mâncare şi băutură. Odată au intrat noaptea înarmaţi cu grenade, ameninţându-ne că vor exploda peste o oră. Îmbătându-se de-a binelea nu se dădeau duşi…

SĂ FI FOST O SIMPLĂ ÎNTÂMPLARE

1 noiembrie 2013 | Categorie: Bucovina

A fost nu demult la un unchi, cu oaspeţii din Bucureşti, care căutau urmaşi ai românilor pictaţi de George Löwendal. Unchiul i-a servit şi i-a primit cu mare căldură, aşa cum o întâmpină şi pe ea de fiecare dată. Atât doar că i-a vorbit (ca de obicei) numai în română, făcând-o să roşească până-n vârful urechilor în faţa bucureştenilor, când bătrânul începuse s-o certe, propunându-i să vină mai des la el, că o va învăţa una-două limba neamului.

ŢINÂNDU-SE DE MÂNĂ…

24 octombrie 2013 | Categorie: Bucovina

Datorită obiectului predat de el, a învăţat alfabetul latin şi a început să citească, în română, cărţi tipărite în veşmântul firesc al limbii noastre. Alţi semeni au deprins alfabetul latin de la mamele lor, care nu se despărţeau de Biblie, iar pe el, rămas orfan de mamă, cu un tată care se zbătea să-şi întreţină copiii, nu avea cine să-l înveţe în familie.

NU APUNE SOARELE IUBIRII

21 octombrie 2013 | Categorie: Bucovina

Gândurile îi erau mult mai pământeşti, chiar prea prozaice pentru tinereţea şi frumuseţea ei. Îşi revenise după anii infernali de insuportabilă umilinţă, petrecuţi în Siberia. I se părea că nu există fericire mai mare decât să trăieşti la cuibul părintesc, să te speli cu roua dimineţii de pe florile de acasă, să nu fii nevoită a-ţi cerşi bucăţica de pâine.

NU APUNE SOARELE IUBIRII

17 octombrie 2013 | Categorie: Bucovina

Nu crede, nu-şi imaginează că oamenii din ziua de azi ar fi în stare să-şi împartă bucăţica de la gură cu nişte venetici, ce vorbeau o limbă necunoscută lor, şi încă declaraţi, de orânduirea sovietică, duşmani de moarte.