03 iunie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

EMINESCU ÎN PROFUNZIME. DAR PENTRU CINE?

29 iunie 2013 | Categorie: Cultură

După manifestările comemorative, din 15 iunie, de la Cernăuţi şi Hliboca, ce au purtat mai mult o tentă decorativă şi declarativă, Zilele eminesciene au continuat cu momente de care, noi, „chipuri de lut”, avem parte mai rar în „cercul nostru strâmt”, afectat de morbul unor abordări superficiale a tot ce întruchipează geniul naţional al românilor. După cum s-a anunţat în „Zorile Bucovinei”, Editura „Alexandru cel Bun” şi Societatea Scriitorilor Români din Cernăuţi au organizat o întâlnire cu eminescologul dr. Nicolae Georgescu şi directoarea Editurii „Floare Albastră”, dna Doina Rizea-Georgescu din Bucureşti, cu binecunoscutul bucovinean, istoricul şi criticul literar, prof. Nicolae Cârlan, precum şi cu doctorul în istorie Ovidiu-Alexandru Vintilă, redactor-şef al revistei „Bucovina literară”. Absenţa de la această întâlnire a profesorilor şcolari de limba şi literatura română, a specialiştilor de profil de la cabinetele metodice din cele patru raioane, unde mai există şcoli cu predarea în limba română, mă fac să cred...

CE PĂRERE AVEŢI DESPRE INSTALAREA ŞI DECAPITAREA BUSTULUI LUI EMINESCU LA HLIBOCA?

20 iunie 2013 | Categorie: Cultură

Noi, românii din acest colţ înstrăinat de Ţară, am ajuns iarăşi timpuri vitregite, când ni se înăbuşă suflul naţional şi suntem desconsideraţi ca neam.

EMINESCU SĂ NE JUDECE...

19 iunie 2013 | Categorie: Cultură

Nu ştiu, doar dragostea faţă de geniul literaturii române s-au mai mult fala, îi aduce pe românii noştri la bustul şi monumentul lui Eminescu din Cernăuţi, adevărul e că oricum măcar în simbolica sa zi de naştere şi în ziua trecerii sale în eternitate, indiferent de sentimentele ce ne odrăslesc în suflet, îi aducem, care o floare, care o lacrimă ascunsă în geana neuitării, care un cântec, îngânat cu dor din suflet, care, elogieri în rime şi trohei, care demonstrându-ne dragostea şi patriotismul, încercăm să ne convingem că nu l-am uitat, că suntem mai patrioţi şi mai buni decât alţii. Şi-apoi această laudă, competiţie, poate e şi sănătoasă, căci ne mai menţine în preajma lui Eminescu – simbolul nostru naţional. Mai dureroasă decât lauda e nepăsarea. Şi anul acesta am constatat cu regret că ne-am adunat la bustul lui Mihai Eminescu din curtea casei mentorului său, Aron Pumnul, o mână de români băştinaşi, în deosebi, jurnalişti, membri ai societăţilor naţional-culturale. Ne-au întregit numărul oaspeţii din Patria noastră istorică – Suceava, Botoşani, Vatra Dornei, Târgovişte. Dar unde sunt şcolile noastre româneşti din ţinut? Unde sunt profesorii?

E PLÂNSĂ ŞI SCRISĂ ÎN INIMA NOASTRĂ

17 iunie 2013 | Categorie: Cultură

„Din Boian la Vatra Dornei…”. Aceste cuvine, atât de cunoscute din „Doina” lui Eminescu, sunt cartea de vizită a satului Boian. Deseori revin la această „Evanghelie a neamului românesc”, şi aş dori să-mi împart emoţiile şi cu cititorii „Zorilor Bucovinei”, începând de la părerile şi aprecierile unor eminescologi despre cea mai scumpă „Doină” a sufletului românilor.

CAPUL LUI EMINESCU A FOST GĂSIT, VANDALII – NU

16 iunie 2013 | Categorie: Cultură

Capul bustului lui M. Eminescu din faţa Muzeului Etnografic Raional Hliboca, decapitat în noaptea de joi spre vineri, a fost descoperit de organele de miliţie în iazul din s. Dimca, acelaşi raion. După cum ne-a comunicat Nicolae ŞAPCĂ, vicepreşedintele Societăţii „Mihai Eminescu”, sâmbătă, în jurul orei 16.00, după încheierea manifestării de dezvelire a sculpturii, înlocuită temporar cu o variantă a ei în ghips, turnată operativ la Cernăuţi vineri, a fost anunţat de o sursă de la Administraţia Raională Hliboca: capul bustului dispărut al Poetului a fost găsit şi se află la Secţia Raională de Miliţie.

EMINESCU S-A ÎNĂLŢAT…CU DOUĂ CAPETE

16 iunie 2013 | Categorie: Cultură

M-a durut până la lacrimi, însă nu m-a mirat cazul vandal ce a avut loc în noaptea de 13 spre 14 iunie curent, când am aflat despre decapitarea bustului lui Mihai Eminescu la Hliboca, instalat joia precedentă, la ora 17.00, şi care urma să fie dezvelit sâmbătă, 15 iunie, când s-au împlinit 124 de ani de la trecerea în nemurire a Luceafărului poeziei româneşti. Deci, prin acest vandalism nu doar Eminescu a fost decapitat, ci şi întreaga spiritualitate românească din nordul Bucovinei.

ÎNTOTDEAUNA EMINESCU

14 iunie 2013 | Categorie: Cultură

Iarăși e vară, iarăși avem tei în floare, cadelnițând, ca niște patriarhi, mireasma aurie ce urcă spre ceruri, iar în liniștea serii se aud șoaptele plopilor, mereu fără pereche, murmurul codrilor și susurul apelor limpezi ca lacrima. De acolo, din înălțimile nemărginite, din împărățiile Luceafărului și ale stelelor, ne privesc, seară de seară, ochii Poetului nepereche, mari ”cât istoria noastră”… Ora astrală indică Ora Eminescu, nisipul Clepsidrei Universale curge neputincios pe lângă chipul lui de zeu tânăr, cu fruntea incendiată de magma gândurilor și a întrebărilor la care se cereau atâtea răspunsuri…

Cernăuți: MIHAI EMINESCU, DECAPITAT LA HLIBOCA

14 iunie 2013 | Categorie: Cultură

Românii din Hliboca (Adâncata), regiunea Cernăuți, au primit o veste cutremurătoare, care afectează întreaga comunitate românească din Nordul Bucovinei – bustul lui Mihai Eminescu, poetul național al românilor, care urma să fie dezvelit, sâmbătă, a fost decapitat de persoane necunoscute, în noaptea de joi spre vineri (13-14 iunie).

DIN SFERELE DIVINE ALE NEMURIRII

14 iunie 2013 | Categorie: Cultură

Pentru românii rupţi de la inima Patriei de vicisitudinile unor timpuri ostile, mai ales simplii ţărani din Basarabia şi nordul Bucovinei, supravieţuitori ai nelegiuirilor asupritorilor de la Răsărit, dar şi din alte părţi ale lumii, Eminescu este mai mult decât un „Beethoven al graiului”, cum l-a numit atât de inspirat Tudor Arghezi. Or, de bună seamă, nici printre intelectuali nu se găsesc mulţi care ar cunoaşte creaţia ilustrului compozitor german sau le-ar spune ceva numele maestrului simfoniei şi sonatei.