05 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CA SUFLETELE LOR SĂ NU-ŞI STRIGE DUREREA

1 decembrie 2015 | Categorie: Social

De altfel, cea mai grea cruce, care a apăsat pe umerii părinţilor şi buneilor, străbuneilor noştri a fost cea a deznaţionalizării, deportărilor şi foametei. De fapt, ea a început nu în 1946, precum scriu unii istorici, ci în 1944, odată cu „eliberarea” nordului Bucovinei de către iscoadele sovietice prin represiuni, deportări, dajdii, calvarul stalinist culminând cu foametea organizată din 1946-1947.

CRUCEA MAMELOR CU ARIPI DE ÎNGER

19 noiembrie 2015 | Categorie: Social

Cu ecoul rugăciunilor ocrotitoare ale mamei sale în suflet, supravieţuitorul exilului a stăruit să facă ceva edificator în memoria tuturor mamelor care s-au sacrificat pentru copiii lor, crescându-i, chiar şi acolo printre străini, în legea noastră creştinească şi dragoste pentru limba română.

NECAZURILE MARI DIN SIBERIA, BUCURIILE MICI DE ACASĂ

8 noiembrie 2015 | Categorie: Social

Era încă un copil crud la minte, dar durerea după tatăl îngropat în Siberia îi încolţise în suflet, urmărindu-l toată viaţă. S-a liniştit la vârsta crepusculară, când i-a înălţat o cruce lângă sfântul locaş unde părintele său s-a rugat în tinereţe, numele lui Simion Voronca fiind înscris şi pe Crucea comună a martirilor horeceni.

DE-AR FI INIMA DE PIATRĂ…

23 octombrie 2015 | Categorie: Social

Grigore Voronca a trecut prin experienţe amare – mai întâi în exilul din Siberia, apoi în viaţa de acasă. Deşi n-a reuşit să facă nici un an la şcoala românească, adică până în 1940, învăţând primele clase în limba rusă, în Siberia, iar mai apoi lucrând până la pensionare într-un mediu lingvistic străin, vorbeşte o română frumoasă, corectă .

Situaţia locuitorilor din Ţinutul Herţa în primul an de dominaţie a puteii sovietice (1940-1941)

28 iunie 2015 | Categorie: Social

Pe data de 29 iunie 1940, în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în târgul Herţa, un însemnat punct comercial din partea de nord a Moldovei, baştina iluministului Gheorghe Asachi, au intrat tancurile sovietice, care aveau misiunea să pătrundă în interiorul României.

NU ŞI-A PLÂNS ÎNCĂ TOT AMARUL

20 iunie 2015 | Categorie: Social

Florica Gostiuc, o bătrânică de 85 de ani, mai mult plânge decât vorbeşte, căci încă nu şi-a răcorit sufletul, nu s-a eliberat de necazul adunat în aproape cincisprezece ani de exil.

LA CRUCILE MARTIRILOR SĂ NU UITĂM ŞI DE CEI VII

8 iunie 2015 | Categorie: Social

În marele sobor al sfinţilor din toate timpurile şi de pretutindeni, avem mucenicii noştri, de la care luăm curaj şi puterea de a rezista... Aproape fiecare familie de români din ţinutul nostru are în cer un înger păzitor din acei copilaşi morţi de foame şi ger .

MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ – O RANĂ DESCHISĂ PENTRU NEAMUL ROMÂNESC

30 martie 2015 | Categorie: Social

Constantin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa” din Darabani, prin înrădăcinarea tradiţiei de a comemora jertfele regimului totalitar stalinist, ne-a luat parcă o parte din povară, uşurându-ne greul durerii ce ne ţine ca într-un cleşte de zeci de ani – de când am fost înstrăinaţi de Patrie, înrobiţi, de când a început „eliberarea” Bucovinei şi Ţinutului Herţa, nimicirea şi deznaţionalizarea noastră, a românilor autohtoni.

HOLOCAUSTUL ROMÂNESC DE LA FÂNTÂNA ALBĂ. CE RĂMÂNE DINCOLO DE EFERVESCENŢA DISCUŢIILOR?

30 martie 2015 | Categorie: Social

manifestările „Golgotei” sunt marcate de tristeţe şi durere, nu se încadrează în acţiuni spectaculoase... fiind urmaşii unui neam martirizat, trebuie să-i moştenim şi durerile

DIN NEAMUL CELOR NESUPUŞI

3 martie 2015 | Categorie: Social

Tatăl şi-a impus fiii să sară din tren şi să se întoarcă pe furiş acasă. Se temea că vor fi omorâţi cu toţii ori vor pieri în drum, de foame şi ger...

DRAMA ROMÂNILOR DIN ISTORICELE PROVINCII A FOST O TRAGEDIE A ÎNTREGULUI POPOR ROMÂN

25 februarie 2015 | Categorie: Social

„Mulţumim lui Dumnezeu că sârma ghimpată n-a trecut pe la poarta noastră...”

STRĂIN ÎN ŢARA TA

14 februarie 2015 | Categorie: Social

Ionică Semeniuc, cel care a trecut prin iadul stalinist, fiind arcănit cu forţa şi dus la munci silnice în Rusia, tocmai în Celeabinsk, după munţii Ural, fiindcă fratele său mai mare, Dumitru, fost ofiţer în armata română, a luptat şi a fost rănit în războiul cu ruşii la Cotul Donului...

MASACRUL DE LA LUNCA – HOLOCAUST ROMÂNESC

10 februarie 2015 | Categorie: Social

S-au împlinit 74 de ani de la măcelul din apropierea localităţii Lunca, unde sute de români nevinovaţi au fost omorâţi de grănicerii regimului totalitar pe malul Prutului, apele căruia au fost înroşite de sângele celor ce au dorit doar să trăiască în libertate, iar acei ce au reuşit să se salveze şi familiile lor au fost duşi la munci silnice în Siberia, Karelia, pe malul lacului Onega, în Kazahstan etc. Însă această rană necicatrizată chiar şi după cele peste şapte decenii continuă să sângereze prin evocările urmaşilor ce nu-şi uită rudele care au fost secerate de focul ucigător al „fratelui mai mare” sau şi-au găsit sfârşitul pe meleaguri străine, urmaşii neştiind până acum unde li se odihnesc osemintele.

DIN GHEMUL DE AMAR AL FAMILIEI BILEŢCHI

10 decembrie 2014 | Categorie: Social

Pentru doi pumni de făină de porumb îşi dădea hainele şi alte lucruri din casă. Copiii îşi potoleau foamea cu borş din urzici şi lobodă.

CELE MAI GRELE, CELE MAI ÎNĂLŢĂTOARE CRUCI…

16 septembrie 2014 | Categorie: Social

...invoc o altă durere, o Golgotă a prezentului, din cauza căreia generaţiile viitoare vor trebui să pună cruci pentru limba şi istoria noastră.