05 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CÂND GOLANII AU AJUNS LA PUTERE…(File din Cartea Neagră a satului Ropcea)

23 martie 2014 | Categorie: Social

...la Ropcea, „eliberatorii” şi-au instalat organele lor, în care intrau şi localnici dornici de a sluji cu trup şi suflet călăilor...

ADEVĂRURI CE ÎNCĂ SE CER SCOASE DIN MORMINTE

17 martie 2014 | Categorie: Social

înainte de vărsarea de sânge de la Fântâna Albă au fost ucişi români la Carapciu, în februarie 1941 – la Tereblecea, iar la 10 aprilie acelaşi an – la Cuciurul Mare...

PESTE TOT IN LUMEA CIVILIZATA, MILITARII SUNT OBLIGATI, PRIN CONSTIINTA, RELIGIE SI JURAMANT MILITAR, SA NU TRAGA IN POPOR

21 februarie 2014 | Categorie: Social

Dragi bucovineni,dragi ucraineni! Va scrie un roman,care isi are originea de sange la sapte kilometri de granita cu Ucraina. Va scrie un roman,care stie ce inseamna sa fi pus impotriva propriului popor,asa cum a facut Ceausescu in decembrie '89,cu noi militarii.

PENTRU CERUL NOSTRU DE SFINŢI

7 februarie 2014 | Categorie: Social

...mai mult decât alte neamuri, avem un cer al nostru de sfinţi, unde se doineşte româneşte

PRINCIPALUL VINOVAT DE ORIBILA TRAGEDIE E CĂLĂUL STALIN ŞI BANDA LUI CRIMINALĂ

18 noiembrie 2013 | Categorie: Social

Organizată de Octavian BIVOLARU, preşedintele Societăţii Orăşeneşti „GOLGOTA”, cu sprijinul informaţional al Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, dramatica şi răvăşitoarea evocare a foametei din anii 1946-1947, tragedie declanşată de barbarii statului sovietic după „eliberarea” Bucovinei, când, prin nimicire şi înfometare, au pus temelia "făuririi" în ţinutul ocupat a unei „vieţi fericite”, a aprins din nou lumânările durerii şi neuitării în inimile intelectualilor adunaţi la sediul Societăţii „M. Eminescu” pentru a comemora victimele odiosului regim totalitar, în timp ce la Dimca (Trestiana) raionul Hliboca (Adâncata), prof. Ilie POPESCU, preşedintele Societăţii Regionale „GOLGOTA”, susţinut de preotul şi enoriaşii locali, înălţa o cruce simbolică în memoria jertfelor regimului barbar sovietic..

DESPĂRŢIŢI PRIN SÂRMA GHIMPATĂ CE SEPARĂ UN NEAM DE ACELAŞI SÂNGE (II)

13 noiembrie 2013 | Categorie: Social

Aceşti vrednici gospodari, care îşi respectă strămoşii şi îşi iubesc neamul, mai poartă în suflet o durere sfâşietoare, care le tulbură liniştea, răvăşindu-le amintiri amare. Şi părinţii Mariei, şi ai lui Viorel GAZIUC au trecut prin calvarul stalinist, pe propria piele suportând ghearele represiunilor şi deportărilor.

CUI LĂSĂM MOŞTENIRE DUREREA?

5 noiembrie 2013 | Categorie: Social

Nu e o avuţie dorită, care le-ar aduce beneficii moştenitorilor. Însă nouă, românilor, aşa ne-a predestinat Dumnezeu, ca de rând cu bunurile materiale şi tezaurul spiritual să preluăm de la părinţi şi bunei acele mari dureri care le-au marcat întreaga viaţă.

MARTIRAJUL ROMÂNESC COPII AI DEPORTĂRILOR

4 noiembrie 2013 | Categorie: Social

În politica criminală de genocid, călăii bolşevici nu au cruţat nici copiii. Împreună cu tânărul gospodar din Tereblecea, Toader Panciuc (35 de ani), şi soţia sa Ecaterina (28 de ani), în acel an de dureroasă amintire a fost deportată şi fiica lor Elena, care avea numai 3 anişori. Drept motiv a servit, cică, fuga fratelui Dumitru, împreună cu alţi flăcăi din sat, în România. Acestui Dumitru, care a căzut prizonier la Cotul Donului, i s-a pierdut urma. Astfel, oamenii fără nici o vină faţă de ţara sovietică şi noua orânduire, instalată pe vechiul pământ românesc al Bucovinei, au fost transformaţi în robi, în adevărate vite de muncă.

DESPĂRŢIŢI PRIN SÂRMA GHIMPATĂ CE SEPARĂ UN NEAM DE ACELAŞI SÂNGE

30 octombrie 2013 | Categorie: Social

NU ŞI-AU ÎNSTRĂINAT COPIII DE GRAIUL STĂBUNILOR „Imperiul rus, cât a fost de puternic, înfiorător, jefuitor şi asupritor de popoare, cine a crezut vreodată, să-i fi spus, că se va sfârşi cu el. Şi totuşi s-a terminat cu uniunea sovietică, cât a fost de necuprinsă şi de neînvinsă, se va sfârşi şi cu actualul regim, care ne intimidează ca neam, ne ucrainizează şi nu ne consideră de oameni”, mi s-a destăinuit, cu durere în suflet, Maria GAZIUC din Hruşăuţii Hlibocii, o simplă ţărancă, care, sincer vorbind, nu poate privi fără lacrimi în ochi cum demnitatea naţională ne este călcată în picioare de fratele mai mare. A crescut şi educat patru copii, dar nici pe unul nu l-a înstrăinat de graiul străbunilor, de rădăcini. Or, cu toate urgiile pe care ni le-au adus bolşevicii după răpirea Bucovinei şi înstrăinarea românilor de Patria lor istorică, copiilor Mariei şi lui Viorel GAZIUC nu le-a spus nimeni că dacă vor învăţa în limba română nu vor avea „perspectivă”. Toţi patru au frecventat şcoala românească din localitate, învăţând foarte bine şi făcându-le părinţilor mare cinste nu doar în sat.

PLÂNG ŞI DEPLÂNG...

22 octombrie 2013 | Categorie: Social

Într-un articol din ziarul „Бульвар” (nr. 27, 2013), scriitorul şi publicistul Vitali Korotici se deplânge că o parte din ucraineni prea mult îşi exprimă nostalgia după trecut, iar o altă parte distruge şi neagă totul ce mai aminteşte de trecut. Mă întreb şi eu : ce era rău în faptul că Ucraina ocupa înainte vreme locul patru în Europa cu economia sa, locul doi în lume la producerea zahărului din sfeclă, era vestită cu locomotivele şi tractoarele sale?

ÎN LOC DE ROMÂNIA – LA KRASNOIARSK

19 octombrie 2013 | Categorie: Social

Numai datorită tatălui ei, familia n-a murit de foame. Pentru munca sa el primea de la abator copitele, cozile şi capetele vacilor sacrificate. Afumate şi curăţite de păr, aceste resturi erau fierte, amăgindu-i pe înfometaţi cu mirosul de carne.

NE-AU CHINUIT CA PE HRISTOS PENTRU CĂ ERAM ROMÂNI

16 octombrie 2013 | Categorie: Social

Astăzi, când aud cum unii oameni mai tineri, născuţi din părinţi români, se leapădă de limbă şi de neam, sufletul mi se sfâşie de durere. Mă apasă povara bătrâneţilor, am trăit o viaţă lungă, dar nu pot uita chinurile îndurate în copilărie.

NU S-AU DEZIS DE STRĂBUNI IV

5 octombrie 2013 | Categorie: Social

Flăcările mistuitorului calvar stalinist a pârjolit şi familia soţiei lui Nicolae BOTA, Felicia, bunelul căreia, Ambrozie Vartolomeu din Toporăuţi, împreună cu cei patru copii, căci unul a fost împuşcat de sovietici la frontieră, în 1940, a fost deportat în nordul Rusiei, regiunea Tiumen, unde au îndurat foame, ger şi sărăcie. A scăpat de neagră străinătate doar mama Feliciei, care era atunci căsătorită cu Adam-Vasile Chelba.

NU S-AU DEZIS DE STRĂBUNI III (continuare)

1 octombrie 2013 | Categorie: Social

Românii bucovineni, care nu şi-au trădat strămoşii din morminte, au fost nimiciţi, şterşi de pe faţa acestui pământ, găsindu-şi sfârşitul în chinuri cristice în iadul stalinist. Or, şi-au jertfit tinereţea pentru idealul naţional, pentru că şi-au iubit cu adevărat ţara de obârşie şi graiul. Astăzi, când vremurile apasă din nou cu o putere distrugătoare peste fiinţa noastră naţională, iar unii boinceni se înstrăinează de grai şi neam, îi întreb: „Oare jertfele martirilor să fi fost zadarnice? Treziţi-vă din „somnul cel de moarte”, nu-i faceţi pe străbuni să lăcrimeze în morminte! Fie-vă de bun augur exemplul altor bucovineni cu suflet de român, bunăoară, cel al Românilor din Ropcea, care au tras învăţăminte şi în anul curent nu şi-au dat copiii în clasa ucraineană, înţelegând că fără graiul matern copiii lor nu vor avea viitor, nu vor fi stimaţi şi respectaţi, căci cine se leapădă de neam, de limba strămoşilor, e desconsiderat chiar şi de străini ca fiind un om de nimic, fără demnitate”.

NU S-AU DEZIS DE STRĂBUNI II (continuare)

28 septembrie 2013 | Categorie: Social

Norocul lui Mihai BOTA a fost că l-a ajutat şi susţinut bunul său prieten Toader Jalbă, care se afla printre conducătorii kolhozului şi n-a procedat precum alţi activişti comunişti din sat, nu i-a năpăstuit pe consăteni, ci i-a sprijinit şi protejat. Astfel, după ce s-a înscris „benevol” în kolhoz, i-au luat cele 17 hectare de pământ la stat, caii şi alte bunuri, adică, după ce a fost „deschiaburit”, iscoadele bolşevice încă mult timp nu l-au lăsat în pace pe Mihai BOTA din Boian, căci era considerat şi el „duşman al poporului”, alături de fratele său Ion şi vărul Gheorghe al lui Grigore Dârda, care au fost expropriaţi, arestaţi şi întemniţaţi. Primul a fost judecat la 8 ani de detenţie, iar al doilea – la 10 ani de închisoare.