21 august 2019
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

LUNCA ŞI FÂNTÂNA ALBĂ - KATYN AL ROMÂNILOR BUCOVINENI

2 aprilie 2013 | Categorie: Golgota neamului

Românii bucovineni, în decursul istoriei zbuciumate, au fost oameni paşnici, harnici şi credincioşi, iubitori de libertate şi de adevăr. Dar aceste calităţi nu o dată le-au fost puse la încercare de cotropitori şi „eliberatori” de tot soiul. S-au „evidenţiat” la acest capitol sovieticii, care în 1940 ne-au „fericit” cu asuprirea lor declarată de ei drept „grijă, salvare, eliberare, fericire”. Doamne fereşte de asemenea „bunătăţi”, aduse peste noapte şi impuse bucovinenilor!

„Nu i-au dus doar la muncă silnică, ci să-i nimicească pe români, să li se şteargă urma şi neamul”

30 martie 2013 | Categorie: Golgota neamului

„N-am să uit până la moarte cât amar în suflet avea moşul Toader MINTENCU. Cu el s-a şi dus în mormânt, Dumnezeu să-l odihnească la loc de cinste, pe care într-adevăr îl merită, după chinurile petrecute în iadul pământesc. Şi cu toate că s-au scurs zeci de ani, nu putea uita calvarul petrecut în neagra străinătate, pe ţărmurile lacului Onega..."

O MIRACULOASĂ REGĂSIRE

15 martie 2013 | Categorie: Golgota neamului

după 70 de ani a unei copile din satul Bahrineşti din nordul Bucovinei, deportate în Kazahstan

PREA CRUNTĂ ŞI NEDREAPTĂ ISPĂŞIRE

15 martie 2013 | Categorie: Golgota neamului

...de la ultimul vagon până la ultima închisoare

ANIŢA NANDRIŞ – SIMBOL AL ÎNVIERII PRIN SACRIFICIU ŞI CURAJ

15 martie 2013 | Categorie: Golgota neamului

Aniţa Nandriş, ţăranca din Mahala, devenită cunoscută lumii prin cartea sa „20 de ani în Siberia”, nu mai este o simplă muritoare care odihneşte în cimitirul din deal al satului, alături de cei trei fii aduşi teferi acasă din infernul de gheaţă al Siberiei.