21 ianuarie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Asociaţia "BASARABIA" a Românilor din regiunea Odesa

7 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

MEMORIU privind unificarea celor două programe de învăţământ existente, pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română şi „moldovenească” din Ucraina, într-o singură programă de învăţământ, prin trecerea tuturor acestor instituţii şcolare la învăţământul conform programei pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română

„DEPARTE DE VOI ŞI ŢARĂ, ÎN STRĂINI PÂINEA-I AMARĂ”

6 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

"Fie pâinea cât de rea, tot mai bine e în ţara ta". De altfel, n-a fost dulce pâinea printre străini nici pentru românul Dumitru Paulescu, originar din Voloca pe Derelui, care le scria fraţilor: „Departe de voi şi ţară, /În străini pâinea-i amară”. Deşi s-a realizat profesional, devenind profesor la Universitatea din Brasilia, şi-a adus familia din România, şi-a construit şi o casă confortabilă la periferia capitalei, oricum dorul de baştină l-a ros mereu la inimă precum carii în lemn.

UN TÂNĂR VOIEVOD ÎN UNIVERSUL CULORILOR

5 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ca adevărat fiu al baştinei, crescut din rădăcini sănătoase pe mândra moşie ştefaniană, pentru tânărul pictor idealul şi eroul preferat este Domnitorul Ţării Moldovei Ştefan cel Mare.

JALEA ŞI AMARUL DEZRĂDĂCINAŢILOR

4 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ce am face, cum ne-am salva, dacă, Doamne fereşte, am fi nevoiţi să luăm drumul pribegiei, aşa cum au făcut-o în primii ani de ocupaţie sovietică bunicii noştri? Încotro ne-am lua lumea în cap, am fi bineveniţi la fraţii de sânge?

PRIN PUSTIURI RĂTĂCIŢI, FĂRĂ CRUCI ŞI NEBOCIŢI

2 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

...la Varniţa, lângă Fântâna Albă, unde pământul încă geme sub crucile rătăcite printre arborii ce au crescut pe osemintele chinuite ale sfinţilor neamului, unde brazii stau de veghe ca icoane sfinte, e un loc care-l sfinţeşte pe om prin sacrificiile martirilor, care s-au jertfit pentru NEAM şi ŢARĂ.

SEBASTIAN IOAN HOTCA: „VĂ ÎNCURAJEZ SĂ ÎNFIINŢAŢI O ASOCIAŢIE A STUDENŢILOR DE LIMBA ROMÂNĂ”

2 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

În timpul întrevederii cu lectorii Catedrei de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci”, la care au participat membri ai conducerii Facultăţii de Filologie şi a Departamentului Relaţii Internaţionale, domnul Sebastian Ioan Hotca le-a mulţumit celor prezenţi pentru faptul că sprijină învăţământul în limba română, că predau limba maternă şi literatura română, pentru colaborarea fructuoasă cu Universităţile din Bucureşti, Suceava, Cluj Napoca, Iaşi, fapt deosebit de important pentru comunitatea românească din Cernăuţi şi din nordul Bucovinei.

REPARAŢIA CASEI LUI ARON PUMNUL – PROIECT FINANŢAT DE STATUL ROMÂN

2 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 1 aprilie, în prima parte a zilei, domnul Sebastian Ioan Hotca, Secretarul de Stat în cadrul DRRRP, a vizitat Casa lui Aron Pumnul, viitorul muzeu „Mihai Eminescu”...

SEBASTIAN IOAN HOTCA: ROMÂNII DIN ŢĂRILE LOR DE REŞEDINŢĂ AR TREBUI SĂ BENEFICIEZE DE ACELEAŞI DREPTURI CA ŞI MINORITĂŢILE NAŢIONALE DIN ROMÂNIA

1 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 31 martie-1 aprilie, într-o vizită de lucru la Cernăuţi se află, pentru prima dată, domnul Sebastian Ioan Hotca, Secretarul de Stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

SEBASTIAN IOAN HOTCA – PRIMA VIZITĂ ÎN UCRAINA, LA ROMÂNII DIN DREAPTA TISEI

28 martie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 27 martie curent, domnul Sebastian Ioan HOTCA, Secretarul de Stat la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din Ministerul Afacerilor Externe al României, a făcut o vizita oficială în Maramureşul Istoric (regiunea Transcarpatică, Ucraina) pentru a se întâlni cu românii din dreapta Tisei, aceasta fiind prima vizită în acest an a unui funcţionar de stat român de un asemenea rang înalt în Ucraina, unde s-a întâlnit cu liderii asociaţiilor naţional-culturale româneşti, cu directorii, profesorii şi elevii şcolilor româneşti din raionul Teceu.

GRIGORE NANDRIŞ – O LEGENDĂ PENTRU POSTERITATE

28 martie 2015 | Categorie: Noutăţi

el a rămas pretutindeni şi întotdeauna un mare patriot român, promovând valorile naţionale, combătând cu fermitate şi curaj pe cei care mistificau adevărul despre Patria sa.

FESTIVALULUI CONCURS INTERNAŢIONAL DE INTERPRETARE : PIAN «MICUL VIRTUOZ» EDIŢIA A - IX - A

27 martie 2015 | Categorie: Noutăţi

Festivalul Concurs internaţional de pian « Micul virtuoz » de la Bucureşti se adresează preşcolarilor şi elevilor care învaţã pianul, în timpul liber, ca activitate extraşcolarã .

PRIMUL FORUM ECONOMIC UCRAINEANO-ROMÂN – LA CERNĂUŢI

25 martie 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, la Cernăuţi, a avut loc primul Forum Economic Internaţional „Tendinţe actuale ale cooperării transfrontaliere ucraineano-române”, la care participă peste 50 de firme şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Ucraina și din România. Acest eveniment important e organizat de Consulatul General al României la Cernăuți , Clubul Antreprenorilor din Bucovina și Institutul pentru Democrație și Dezvoltare.

PRIMA OLIMPIADĂ PANUCRAINEANĂ A ELEVILOR LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ – LA CERNĂUŢI

23 martie 2015 | Categorie: Noutăţi

E pentru prima dată când elevii şcolilor româneşti din Ucraina au posibilitatea să-şi demonstreze la un asemenea nivel înalt – etapa a patra pe ţară – cunoştinţele, dovedind că „limba română are cuvintele ei de vrajă” (L. Blaga).

VIKTOR IANUKOVYCI JUNIOR S-A ÎNECAT ÎN BAIKAL

23 martie 2015 | Categorie: Noutăţi

Viktor Ianukovyci, fiul cel mai mic al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovyci, înlăturat de la putere în februarie 2014, s-a înecat sâmbătă, 21 martie, în cel mai adânc lac de pe glob – Baikal, Siberia Orientală (Rusia), după ce intrase cu mașina pe suprafața înghețată a apei, care s-a rupt şi automobilul s-a scufundat la o adâncime de 20 de metri.

33 DE ELEVI DIN LUGANSK SE VOR ODIHNI ÎN ROMÂNIA

23 martie 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, elevii din regiunea Lugansk au plecat la odihnă şi reabilitare psihologică în România, unde vor fi găzduiţi pe gratis de Consiliul Judeţean Suceava, toate cheltuielile asumându-şi-le partea română.