28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Prin locuri unde credinţa zugrăveşte icoanele în biserici

9 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Satul Ropcea are noroc de un părinte spiritual deosebit – preotul Constantin Şubran, om al locului, care ne oferă un exemplu de servire credinţei nu doar prin predici în timpul slujbelor bisericeşti, ci şi prin fapte...

„AICI PATRIOTISMUL ROMÂNESC CREŞTE LA UMBRA LUI MIHAI EMINESCU ŞI A SFÂNTULUI ŞTEFAN CEL MARE”

6 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Limba este întâiul mare poem al unui neam, afirma Lucian Blaga. De altfel, pentru noi, cei de la „ZORILE BUCOVINEI” LIMBA e însăşi esenţa existenţei noastre. Or, după cum prefera să spună Sigmund Freud, omului îi trebuie un vis ca să suporte realitatea. Dincolo de orice, visul nostru, sacra zestre moştenită de la părinţi şi bunei este să ne păstrăm nealterate pentru urmaşi Limba, Tradiţiile, Portul Popular, Credinţa Străbună – toate cele sfinte ale Neamului Românesc. Cu acest vis ne ridicăm, când cădem, continuându-ne calea, cu acest vis în suflet înfruntăm cu capul sus ura şi nedreptăţile, cu acest vis ne mângâiem speranţele şi aspiraţiile şi tot prin el sesizăm căderea lacrimii şi armonia vibrândă din versul eminescian, cu el plângem şi râdem în dulcele grai al mamei, alături de bucuriile şi durerile cititorilor noştri, cu el ne cresc aripile visării, prin el trăim şi vom dăinui.

EXPERIENŢĂ EFICIENTĂ LA TABĂRA INTERNAŢIONALĂ PENTRU JURNALIŞTI „REALITĂŢI ROMÂNEŞTI”

3 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 26-31 august a.c., în cadrul proiectului „Realităţi româneşti”, finanţat de către MAE-Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi iniţiat de către Asociaţia Pro Democraţia Club Târgu Neamţ (preşedinte Emanuel Bălan), în parteneriat cu Filiala din Ucraina a Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români şi Asociaţia Obştească „ASTRA-Anenii Noi”, Republica Moldova, la Târgu Neamţ s-a desfăşurat o tabără internaţională, unde circa 20 de tineri jurnalişti români de la 18 până la 35 de ani din Ucraina, România şi Moldova au avut posibilitatea să interacţioneze, să înveţe de la formatori şi experţii invitaţi şi să realizeze post proiect produse media.

Comunicat. Consulatul General al României la Cernăuţi

2 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Consulatul General al Romaniei la Cernauti roaga toate persoanele care au depus cereri de obtinere a permiselor de mic trafic, pana la data de 27 iulie 2015, sa se adreseze misiunii noastre consulare, incepand cu data 2 septembrie 2015, intre orele 8.30-12.30 si 14.00 - 17.00...

SUNTEM O APĂ ŞI-UN PĂMÂNT: CU LIMBA ROMÂNĂ ŞI EMINESCU

1 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

„…nu există alt loc mai potrivit pentru omagierea limbii române decât alături de Mihai Eminescu, la Cernăuţi”

Înmânarea primelor permise de mic trafic de frontieră de către Consulatul General al României din Cernăuţi

1 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Comunicat de presă

EVENIMENT ISTORIC LA CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI – ÎNMÂNAREA PRIMELOR PERMISE DE MIC TRAFIC

1 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, la Consulatul General al România la Cernăuţi, în prezenţa reprezentanţilor mass-media de limba română şi ucraineană din Bucovina istorică, dnii Ionel Ivan, ministru consilier şi Dan Costea, funcţionar consular, au înmânat primele 20 de permise de trecere a frontierei.

GALA PREMIILOR „JURNALIST ÎN ROMÂNIA”

1 septembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Proiectul TVR Cluj „Jurnalist în România” a ajuns la final! Studioul teritorial Cluj al TVR alături de Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj organizează în data de 4 septembrie 2015, la Cluj-Napoca, evenimentul GALA PREMIILOR „JURNALIST ÎN ROMÂNIA”.

„GÂNDIŢI, SIMŢIŢI ŞI VORBIŢI ROMÂNEŞTE”

31 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Acesta a fost îndemnul domnului Marcel Bujor, rostit în timpul vizitei de lucru a membrilor delegaţiei Comisiei românilor de pretutindeni a Senatului României în regiunea Cernăuţi, Ţinutul Herţa şi în raionul Storojineţ cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române. În centrul raional Storojineţ, senatorii români, însoţiţi de ministru consilier Ionel Ivan şi consulul Edmond Neagoe, au fost întâmpinaţi în faţa bisericii Sfântul Gheorghe de Iaroslav Bartoş, şeful Administraţiei Raionale de Stat, Diana Covalciuc, primul său adjunct, şi Vasile Covalciuc, protopopul raionului. În locaşul sfânt, arhiplin de credincioşi, oaspeţii din Ţară au fost prezenţi la Sfânta Liturghie

SENATORI ROMÂNI – ÎN VIZITĂ ÎN BUCOVINA ISTORICĂ ŞI ŢINUTUL HERŢA

30 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Pentru prima dată în provincia istorică a României, nordul Bucovinei, se află, într-o vizită de lucru, o delegaţie foarte importantă a Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, condusă de preşedintele Marcel Bujor, din care fac parte senatorii Viorel Badea, vicepreşedinte, Iulian Cristache şi Ion-Simeon Purec.

Limba romana este limba oficiala a Uniunii Europene

28 august 2015 | Categorie: Noutăţi

... toti cei care doresc, sunt invitati sa depuna o floare la monumentul lui Mihai Eminescu din Cernauti, la 31 august 2015, orele 11.00, in semn de respect pentru Limba Romana. Alaturi de noi se vor afla parlamentari din Romania, reprezentanti ai Administratiei de Stat din Regiunea Cernauti, alti invitati de onoare

CINE ARE NEVOIE DE CAI VERZI PE PEREŢI?

28 august 2015 | Categorie: Noutăţi

...românii sunt atât de blânzi şi inofensivi, încât, neavând ce le reproşa, e nevoie să se recurgă la născociri dintre cele mai năstruşnice.

Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României va vizita nordul Bucovinei

26 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Comunicat de presă – Senat În perioada 28-31 august 2015, Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României va avea o vizită de lucru în nordul Bucovinei (Ținutul Herța, raionul Storojineț și Cernăuți), Ucraina.

SE VORBEŞTE CĂ SE FURĂ PĂDUREA... DAR CINE SUNT ŞI UNDE-S HOŢII?

26 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Priveliştea spectaculoasă era amplificată de inscripţiile radical inspirate de pe pancartele purtate câţiva tineri protestatari. Iată doar una din cele mai haioase: „Nu va fi lustraţie, vom face castraţie”.

CEREM CA STRĂZILE DIN CERNĂUŢI SĂ REVINĂ LA DENUMIREA LOR ISTORICĂ

24 august 2015 | Categorie: Noutăţi

...am propus comisiei toponimice orăşeneşti schimbarea denumirilor actuale ale 8 străzi prin revenirea la denumirea lor istorică, am înaintat redenumirea unei străzi (academicianul Grigore Bostan) şi îndeplinirea unei hotărâri a Consiliului Orăşenesc (punctul 9), adoptată încă cu opt ani în urmă. Deci, propunerile noastre sunt următoarele :