29 noiembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Adio, şcoală dragă! Adio, dragi învăţători!

31 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

Aș dori să încep acest emoționant, pentru mine, discurs prin a mulțumi părinților voștri pentru sămânța de omenie și bunătate pe care au sădit-o în voi și pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, nouă profesorilor, permițându-ne să o cultivăm mai departe în școala noastră.Trăim momentul când drumurile noastre se despart...A venit timpul să plecați în altă călătorie – pe drumul lung al Maturității, iar cum va fi el depinde doar de voi.Cu părintească dragoste vă îmbrățișez, urându-vă DRUM BUN și DOAMNE AJUTĂ!

La Mariupol, ocupanții au îngrămădit sute de trupuri într-un supermarket - o adevărată morgă, iar 200 de cadavre au fost găsite la subsolul unei clădiri înalte din Mariupol

31 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

„Mariupol. O altă descoperire macabră . În incinta supermarketului Şiryi Kum din districtul Levoberejnyi de-a lungul bulevarului Svoboda, rușii au adunat o groază de cadavre. Acest lucru a fost anunțat de consilierul primarului orașului Petr Andryushchenko.

Doliu în Bucovina – Bucovina a mai pierdut 8 Eroi în războiul cu invadatorii ruşi

30 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

În urma bombardamentelor inamice în orașul Severodonețk,

Rușii au distrus aproape toate casele din Severodonețk. Odesa a fost atacată cu 2 rachete. Ocupanţii atacă Harkiv, Sumî şi Mykolaiv. În Sumî ocupanţii au omorât o fetiţă de 9 ani, 2 copii sunt răniţi

30 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

În Severodonețk, infrastructura critică este aproape 100% distrusă, 90% din fondul de locuințe este deteriorat, 60% dintre ele sunt critice, a spus șeful AMS. Potrivit lui Gaidai, „orașul este plin de cadavre ale soldaţilor ruși, afară este cald - acest lucru poate provoca dezvoltarea infecțiilor în viitor”.

Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

29 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

Ultima duminică a lunii mai o dedicăm în fiecare an românilor de pretutindeni, oameni care prin rădăcinile lor strămoșești, tradiții și identitate culturală se simt legați sufletește de România chiar dacă s-au născut, trăiesc sau muncesc în afara granițelor

Mesajul Secretarului de stat Gheorghe Cârciu, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

29 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

“Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă. Patria asta înseamnă şi nimic altceva”, spunea Emil Cioran.

La mulţi ani români de pretutindeni! SĂ RĂMÂNEM CINE AM FOST – ROMÂNI!

29 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în ultima duminică a lunii, e o zi care ne aduce mai aproape unii de ceilalți, indiferent de frontiere și ne unește prin tot ce avem mai frumos ca popor: limbă, cultură, credință, tradiții. E deosebită şi prin faptul că are o conotaţie spiritual-culturală de a ne reaminti cine suntem, de ...

A plecat la cele veşnice colegul nostru, ziaristul Ilie Olari

28 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

Cu mare mâhnire şi durere în suflet scriem aceste rânduri, anunţând sfârşitul pământesc al lui Ilie Olari, ziarist, traducător şi publicist talentat, autorul rubricii „Zâmbete acre”, de la care am avut multe de învăţat. Anume el a fost acela de la care am învăţat meseria de traducător, dar şi să zâmbim când ni-i amar pe suflet.

Biserica Ortodoxă Ucraineană Patriarhia Moscovei s-a separat complet de Biserica Ortodoxă Rusă, anunţându-şi oficial independenţa şi autonomia

28 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

Biserica Ortodoxă Ucraineană Patriarhia Moscovei în frunte cu Mitropolitul Onufrie a decis să se separe de Biserica Ortodoxă Rusă. Decizia a fost luată pe 27 mai de către sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei, reunit la Mănăstirea Sf. Panteleimon (Feofania) din Kiev. .

Alarmă aeriană la Cernăuţi

27 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

Aceasta nu este o reacție la avioanele din România și nu o alarmă de antrenament, militarii nu dau comanda să pornească sirenele tocmai așa. Aceasta este o amenințare reală, primarul Roman Kliciuk a explicat de ce se aud adesea sirene în Cernăuţi.

Pe cer deasupra Bucovinei, un avion de vânătoare a doborât o rachetă a inamicului rus

27 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

„Avionul de vânătoare al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a stabilit o țintă inamică pe cer deasupra regiunii Cernăuți”, se arată în comunicat. Racheta a fost interceptată joi seară, 26 mai, în jurul orelor 22.00 deasupra comunei Vikno, raionul Zastavna, regiunea Cernăuți. E primul caz de doborâre a unei rachete ruse deasupra regiunii Cernăuți.

Prin periplul frumuseţilor de basm ale Mănăstirii Voroneţ

26 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

Desprinsă parcă dintr-o lacrimă a cerului, înălţată într-un timp record – 26 mai-14 septembrie 1488, sprijină bolţile divinului una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. Acel duh înălţător ne-a însoțit prin periplul frumuseţilor de basm, prin locuri copleșitoare, încărcate de mit şi istorie. Sub paza părintească a bătrânelor Obcini, înveşmântate în verdele pădurii, odihnește de secole o așezare mândră, încărcată de poveşti şi legende, o alee tăcută te îndeamnă să pătrunzi în tainele Sfintei Mănăstiri VORONEŢ..

Vrei să cunoşti români din afara graniţelor şi să-i ajuţi să redescopere România?

26 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

Devino voluntar în cadrul Programului de Tabere ARC 2022! Dacă îndeplineşti următoarele cerinţe:

În lupte crâncene cu invadatorii ruşi a fost omorât Alexandru Feştriga , roman de naţionalitate din Cernăuți. Astăzi Bucovina își ia rămas bun încă de la 4 Eroi

26 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, 25 mai, Bucovina își ia rămas bun de la 5 Eroi care și-au dat viața în lupte aprige cu ocupanții.

DRP a lansat un nou program de tabere ARC – ediția 2022 pentru românii din afara granițelor

25 mai 2022 | Categorie: Noutăţi

În perioada 18 iulie – 22 august 2022, tinerii români de pretutindeni vor avea șansa să redescopere România prin intermediul activităților organizate în cadrul Programului ARC...Astăzi, 25 mai 2022, a fost semnat Protocolul de colaborare dintre Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului, privind organizarea Programului de tabere ARC – ediția 2022 pentru românii din afara granițelor, în prezența secretarului de stat Gheorghe Cârciu și a miniștrilor Gabriela Firea și Carol-Eduard Novak.