19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Româna e singura limbă romanică, care a supraviețuit în părțile acestea ale Europei. Rămâne un mister: cum de s-a întâmplat așa, în condițiile în care pe-aici au trecut valuri peste valuri de barbari?

10 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Emil Cioran zicea, mai în glumă - mai în serios: să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract.” De ce e limba română așa o limbă unică? Nu că vrem noi, românii obișnuiți, ci c-o admiră de la înălțimea propriilor studii chiar lingviștii și istoricii străini, cărora nu le putem reproșa subiectivitatea.

Greșeala cea mai mare a lui Putin, explicată de un miliardar kazah: “președintele Federației Ruse a făcut o greșeală ireparabilă atacând un popor iubitor de libertate”

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Margulan Seisembaev a explicat cea mai mare greșeală a lui Vladimir Putin, care probabil o să-l ducă la un colaps. Miliardarul, investitorul, personalitatea publică și filantropul kazah Margulan Seisembaev a acordat un interviu în care a explicat de ce Putin s-a trezit într-o situație de zugzwang (situație în șah în care jucătorul obligat să mute are la dispoziție numai mutări dezavantajoase).

Malanka din Bucovina - recunoscută ca obiect al patrimoniului cultural imaterial al Ucrainei

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Malanka a fost inclusă în Lista Națională a Elementelor Patrimoniului Cultural Imaterial al Ucrainei. Acest lucru a fost raportat pe canalul Telegram al Ministerului Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei.

Tactica pământului pârjolit - Câmpuri imense de cereale incendiate de ocupanţii ruşi şi aceasta în timp ce milioane de oameni, copii, mor în lume de foamete

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Războiul are cel mai dăunător efect asupra recoltei de cereale din Ucraina: ceea ce invadatorii ruși nu au furat și nu au scos, ei încearcă să ardă și să distrugă.

Monumentul soldatului sovietic „eliberator” de pe Piața Integrităţii din Cernăuţi va fi demontat și mutat în Cimitirul vechi, unde odihnesc mulţi eroi români, ucişi de ocupantul rus

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Cimitirul vechi din Cernăuţi- locul unde îşi dorm somnul de veci mulţi ostaşi şi patrioţi români, ucişi de invadatorii ruşi după 1940, după „eliberarea” nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa, va fi locul cel mai potrivit al monumentului soldatului sovietic„eliberator” din Cernăuţi, ca generaţiile viitoare să nu uite atrocităţile „eliberatorilor”, distrugerea în masă a românilor băştinaşi

În războiul sângeros din Ucraina cu invadatorii ruşi şi-au pierdut viaţa încă doi Eroii bucovineni

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, Bucovina aduce un ultim omagiu celor mai buni şi viteji fii ai săi, care au murit pentru libertatea și independența Ucrainei în lupte sângeroase împotriva ocupanților ruși - militarului Victor BODNARUK, din Sadagura, suburbia or. Cernăuţi, care a slujit în unitatea militară A4165 şi Mykola KRYVOHYJA, din CT Iurkoveţ.

Furtunile puternice și grindina uriașă au lăsat dezastru în urma lor în regiunea Cernăuţi

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Uraganul a doborât copaci, a deteriorat acoperișurile caselor și a distrus plantaţiile

Acoperișuri deteriorate și plantaţii distruse: dezastru în consecința furtunii din Bucovina (Video)

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Orașul şi gara din Secureni, satele Kobolchyn, Gvizdivtsi, Oleksiivka și Novooleksiivka au fost cele mai afectate de furtună. Uraganul a smuls acoperișurile caselor și a distrus roadele de pe câmpuri, grădini și livezi.

Încă un român din ținut și-a pierdut viața în războiul cu invadatorii ruși

8 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Tânărul avea doar 28 de ani.

Ministrul Bogdan Aurescu a pus în evidență eforturile ale României de susținere a Ucrainei în transportul cerealelor

8 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu ambasadorul agreat al Ucrainei, Ihor Prokopchuk, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la Conferința privind reconstrucția Ucrainei

8 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Conferința a abordat tematica reconstrucției Ucrainei și contribuția partenerilor internaționali, cu accent pe prioritățile, metodele și principiile reconstrucției, fiind dezbătute subiecte precum Planul pentru Reconstrucție și Dezvoltare al Ucrainei, recuperarea socială, economică, de mediu și a infrastructurii în urma daunelor și pierderilor cauzate de război, precum și reformele care sunt posibile sau necesare în situația actuală.

S-a descoperit ce obiect scafandrii au găsit în lacul de acumulare Novodnistrovsk

8 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Administrația Militară Regională Cernăuți într-un comunicat, informează că obiectul găsit de scafandri în lacul de acumulare de pe fluviul Nistru, la o adâncime de 20 de metri, nu e rachetă, ci...

Pe teritoriul regiunii Cernăuți scafandrii au găsit o rachetă inamică

8 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Specialiștii lucrează la fața locului

Ruslan Zaparaniuk, noul șef al Administrației Regionale de Stat Cernăuți

8 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Cabinetul de miniștri al Ucrainei l-a aprobat pe Ruslan Zaparaniuk în calitate de șef al Administrației Regionale de Stat Cernăuți. Despre aceasta a comunicat în Telegram Taras Melniciuk, reprezentantul Guvernului în Rada Supremă, informează bukinfo.com.ua.

PREMIERUL ROMÂNIEI: ”PUTEM APROVIZIONA CU GAZ UCRAINA ȘI REPUBLICA MOLDOVA”

8 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Interconectorul de gaze naturale Grecia-Bulgaria a fost finalizat