19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Mihailo Podoliak: Kievul „are dreptul” să lovească ţinte militare ruse, inclusiv depozite şi baze

29 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Ucraina "are dreptul" să lovească ţinte militare ruse, a afirmat joi un consilier al preşedinţiei ucrainene, dând de înţeles că forţele militare ale Kievului ar putea întreprinde lovituri asupra teritoriului rus, informează AFP, citată de agerpres.ro.

„Cred că o să plecați la voi acasă, la Russia” – .Nu e uşor să fii român la tine, Acasă, pe pământul strămoşesc, dar nici jurnalist român în Ucraina - Între ciocan şi nicovală sau lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba

28 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Deşi ne străduim să scriem adevărul, chiar şi despre atrocităţile războiului, verificând mai multe surse, ce-am scrie, tot nu e bine pentru unii sau pentru alţii. Dacă scriem de crimele războiului, suntem învinuiţi de unii, adepţii Kremlinului, fie ei chiar români, ca fiind „duplicitari” şi „mincinoşi”, că nu suntem „Zorile Bucovinei”, dar „Zorile Ucrainei”, dacă ne apărăm drepturile naţionale, când ni se comite o nedreptate, suntem numiţi de către alţii „putinişti”,” că suntem „deja Moskovskaya Zarea”, şi trimişi în Rusia- „Cred că o să plecați la voi acasă, la russia”…

Statele Unite și aliații săi și-au schimbat ținta, vor o lovitură devastatoare pentru Rusia

27 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Va aminti că la o întâlnire a 40 de miniștri mondiali ai apărării în Germania, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat că Statele Unite sunt gata să „mute cerul și pământul” pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva agresorului

La Cernăuţi, oraş din rădăcină românesc, a fost dată la gunoi istoria - bannerul cu copia Hrisovului Domnitorului Alexandru cel Bun, în care e atestat pentru prima dată Cernăuţiul, fiind înlocuit cu bicolorul ucrainean

27 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Românii trebuie să renunţe la Limbă, la Istorie, la Strămoşi, dar să moară pentru Ucraina. Şi aceasta în timp ce România e unul dintre cei mai fideli susţinători ai Ucrainei.

Prin Consulatul României la Solotvino și Asociația Tinerilor Români din Transcarpatia, tabletele și ghiozdanele oferite de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni au ajuns la elevii etnici români de la Biserica Albă.

27 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Folosim și acest prilej pentru a ne exprima aprecierea și recunoștință pentru tot ceea ce face Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Consulatul României la Solotvino pentru noi!

Trei culori şi-o singură iubire românească, Trei culori şi-o singură vorbire românească (Astăzi, Moldova sărbătoreşte ziua Tricolorului)

27 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, se împlinesc 20 de ani de cînd Tricolorul este drapel oficial al Republicii Moldova. Pentru ca acesta să devină simbol național, au fost sacrificate vieți omenești de-a lungul istoriei. Astfel în 1941, zeci de elevi au fost împuscați de sovietici, pentru că au îndrăznit să arboreze drapelul pe clădirile mai multor instituții. Alți 4 moldoveni au înălțat tricolorul pe acoperișul cantonului din localitatea lor, fiind condamnați la moarte şi executați. Chiar şi regretatul poet, Grigore Vieru, a fost pedepsit pentru promovarea drapelului. Acesta a ascuns tricolorul într-o poezie despre curcubeul cu trei culori: roșu galben şi albastru. Cartea "trei iezi" a fost imediat retrasă din librării şi arsă.

„România este pregătită să fie în prima linie pentru a ajuta la reconstrucția unei Ucraine puternice după război”

27 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Premierul României,Nicolae Ciucă, a efectuat, la 26 aprilie 2022, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoțit de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Sărbătoarea Învierii la românii din Cupca

27 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Sărbătoarea Învierii la românii din Cupca În fiecare an creștinii ortodocși din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare cea mai mare și mai minunată sărbătoare creștină Învierea Domnului sau Sfntele Paști, pregătindu-se cum se cuvine. Făcând curățenie în case, în curte, dar și primenind sufletul prin post, rugăciune, credință...

Oligarhii ruși care au murit după ce Rusia a invadat Ucraina. Toate decesele sunt mai mult decât dubioase

26 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Doi oligarhi ruși au fost gășiți morți săptămâna trecută, alături de familiile lor, în locuințe luxoase din Rusia și Spania, cele două cazuri fiind descoperite la 24 de ore distanță unul de celălalt. Poliția crede că ambele decese sunt cazuri de crimă-sinucidere, însă dovezile care susțin aceste teorii sunt încurcate de faptul că evenimentele s-au petrecut atât de aproape unul de celălalt. Cei doi oligarhi sunt ultimii dintr-o lista mai lungă de oligarhi care au fost gășiți morți prin sinucidere de la începutul anului. Newsweek UȘA prezintă lista tuturor oligarhilor ruși care au fost gășiți morți în circumstanțe misterioase din ianuarie până în prezent.

Maia Sandu: ”Ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor”

26 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

În regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de ”pericol terorist” în stânga Nistrului pentru 15 zile. Tiraspolul a anunțat 3 atacuri înregistrate: cel de la sediul MGB, din orașul Grigoriopol și atacul de la Pașcani.

Ucraina s-ar putea dezintegra "în mai multe state" din cauza politicii Occidentului

26 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

A declarat marţi secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, într-un interviu acordat oficiosului rus Rossiiskaia Gazeta, citat de EFE.

România îşi poartă copiii în suflet - Şi la Cernăuţi cei mai buni elevi au fost beneficiari ai programelor de susţinere de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a comunităţilor istorice

26 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Însoțiți de părinți și profesorii lor, au sosit la Consulatul General al României la Cernăuţi de la Liceul ”Mihai Eminescu” din Carapciu, Școala Medie Dinăuți, liceeni de la ”Alexandru cel Bun” din centrul Cernăuțiului, o parte din beneficiarii programelor de susținere a elevilor din comunitățile istorice românești cu laptopuri, tablete, ghiozdane completate cu rechizite și materiale pentru promovarea valorilor național-culturale, proiect inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, aduse la Cernăuți de cei mai activi aplicanți, fiind invitaţi împreună cu părinții și profesorii lor, la Consulatul General al României la Cernăuţi, unde i-a aşteptat şi surpriza întâlnirii cu Consulul General, dna Irina Loredana Stănculescu, precum și cu ministrul plenipotenţiar Nicolae Dan Constantin, consilierul Florin Stan și alți lucrători ai misiunii diplomatice române, care i-au primit cu inimile deschise.

Incendiu pe scară largă în apropiere de oraşul rus Briansk

25 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

În apropierea orașului rusesc Briansk, au fost explodate două depozite de produse petroliere, incendiul fiind localizat pe o suprafață de 1.500 mp, la depozitul de petrol din apropierea cartierului Fokinski, scrie "Interfax".

Atacuri cu rachete asupra regiunilor vestice ale Ucrainei - 5 morţi şi 18 răniţi

25 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Eugen Zavtoni: Mă întreb și vă întreb pentru ce luptă rușii pe pământul Ucrainei? Să distrugă orașe întregi, să omoare zeci de mii de civili!? Pentru a jefui magazinele locale și casele de gospodari!? Pentru a viola ucrainencile și rusoicele locale!? Să facă o paradă pe 9 mai printre ruinele unui stat străin?...

Acest îngeraş a fost omorât în noaptea Învierii. Ce vină avea, această păpuşică, călăii ruşi i-au curmat viaţa încă fragedă, ucigându-le pe mama ei şi pe bunica

25 aprilie 2022 | Categorie: Noutăţi

Criminali fără suflet. O fetiţă de trei luni, Kira, a fost ucisă în noaptea Învierii în blocul de 16 etaje, lovit de rachete rusești în Odesa. Mama, Valeria Glodan, și bunica ei au fost omorâte și ele în atacul în care au murit 8 oameni și 18 au fost răniți, informează TSN.