19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Aron Pumnul, iubitul dascăl al lui Eminescu, cel care i-a influenţat devenirea, îşi doarme veşnicia în cimitirul din Cernăuţi (Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 155 de ani de la moartea lui Aron Pumnul)

24 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

E trist că şi în această măreaţă zi din istoria noastră zbuciumată – Mica Unire, pe buze cu cuvintele „Unire”, „Credinţă”, pentru care s-au sacrificat înaintaşii noştri, românii din Cernăuţi sunt la fel de dezbinaţi, cu sufletele pline de răutate şi invidie. Or, după cum spunea Eminescu, Dumnezeu trebuie să fie în sufletele fiecăruia dintre noi, dar nu doar pe buzele noastre. Uniţi a dorit să ne vadă, nu dezbinaţi, şi Aron Pumnul, şi Eminescu…

Departamentul Românilor de Pretutindeni: Ovidiu Burdușa, omul care sfințește locul

22 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Îmi doresc ca românii din afara României să își păstreze cultura, limba, tradițiile, identitatea, oriunde s-ar afla, să nu uite că în pieptul lor bate o inimă de român.

ÎI URĂM „LA MULŢI ANI!”, DE ZIUA PATRONULUI, PĂINTELUI ION GORDA DIN VOLOCA

20 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Cu un frumos cadou şi un pios mesaj de felicitare s-a alăturat românilor din Voloca Excelenţa Sa, dna Irina loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, care, cu prezenţa, cu inima şi sufletul, e mereu alături de comunitatea românească din nordul istoric al României.

Nesecatul dor de Eminescu

19 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Dintotdeauna mi-a plăcut poezia lui Eminescu. De când am învățat prima sa poezie. Eram prin clasele primare. La noi acasă se vorbea de cultură, literatură, tradiții. Regretații mei părinți vorbeau frumos de Eminescu, ca și de alți mari clasici ai lumii. Mama mea Viorica, a avut un frate, Dumitru, Dumnezeu să-l ierte, care fusese student la politehnică. Era un mare pasionat de Eminesu, le recita și celor de acasă versurile lui. Pe urmă, prin clasa a 6-ea se pare, într-o vară, păscând văcuța pe marginile imașurilor, din satul meu de baștină Pătrăuții de Jos

Să trăiţi, să-nfloriţi…– Românii din Oprişeni păstrează cu sfinţenie tradiţiile străbune

18 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Mâine românii din nordul istoric al Bucovinei sărbătoresc Boboteaza, care încheie ciclul sărbătorilor creştine de iarnă. Anul acesta, colectivul popular folcloric "Datina" și ansamblul folcloric "Tălăncuța" au prezentat un spectacol frumos de iarnă, încununat de tradițiile și obiceiurile satului Oprișeni.

La Cernăuţi a nins cu flori de dor, pe cărări de veşnicie la Eminescu

15 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

La împlinirea a 171 de ani din ziua când steaua nemuririi sale s-a aprins pe bolta spiritualităţii româneşti, cu gânduri frumoase ne plimbăm dorurile în acest mijloc de Gerar spre cel mai drag şi scump loc din centrul Cernăuţiului, oraşului copilăriei şi adolescenţei sale – monumentul Poetului nepereche Mihai Eminescu.

DE SFÂNTUL VASILE CEL MARE, ROMÂNII DIN STOROJINEŢ ŞI-AU FELICITAT DUHOVNICUL – PĂRINTELE VASILE COVALCIUC – UN EXEMPLU DE EVLAVIE ŞI SLUJIRE NEAMULUI

14 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

DE SFÂNTUL VASILE CEL MARE, ROMÂNII DIN STOROJINEŢ ŞI-AU FELICITAT DUHOVNICUL – PĂRINTELE VASILE COVALCIUC – UN EXEMPLU DE EVLAVIE ŞI SLUJIRII NEAMULUI

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în prima sa vizită oficială în străinătate, în Ucraina

12 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Anunț de ultimă oră după discuția Sandu-Zelenski: Magistrală modernă Chișinău-Kiev prin pod peste Nistru; Ce s-a mai decis Chișinăul și Kievul ar urma să fie legate printr-o magistrală modernă, un coridor rapid de transport rutier, iar pentru aceasta ar urma să fie construit un pod peste Nistru. Despre aceasta au anunțat președinții RM și al Ucrainei, după întrevederea de astăzi.

A murit actorul Bogdan Stanoevici, fost ministru pentru românii de pretutindeni în guvernul Ponta

12 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Ajuns la spital cu COVID-19, pe 14 decembrie, fostul ministru al Românilor de Pretutindeni a murit în această dimineață, 12 ianuarie, în jurul orei 6.00. Starea sănătății actorului Bogdan Stanoevici, internat după ce a contactat o infecție cu coronavirus a fost foarte gravă. Infecția cu coronavirus s-a complicat. I-au fost afectați plămânii aproape în totalitate, iar medicii au făcut eforturi să îl salveze. Din păcate, în această dimineață, după două luni de chin, actorul a murit. Pe 22 ianuarie, ar fi împlinit 62 de ani.

„Gata, au trecut urările de bine, haideţi să ne înjurăm şi să ne duşmănim în continuare ca să nu pierdem obiceiul”

11 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Răutatea oamenilor e cea care le aduce suferință. „Nu mai aveţi nimic sfânt pe lume! Aşa s-o făcut lumea de rea, că mă mir că se mai face ziua’, scrie actorul Florin Piersic pe pagina lui oficială de Facebook. Or, omul rău şi invidios dăruieşte ce are în suflet. Ar trebui să înţeleagă că tot răul pe care-l face oricum odată şi odată i se întoarce, precum bumerangul. Obiceiurile de iarnă sunt o ocazie fericită de a ne bucura şi de a ne ura reciproc un An Nou cu sănătate, prosperitate şi bucurii. E într-adevăr un miracol, când uităm de ură şi invidie, devenim parcă mai buni. Dar această euforie trece parcă nici n-a existat, odată cu sărbătorile..

“Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra fiinţa şi neatârnarea ţării noastre” – Victoria lui Ştefan cel Mare în bătălia de la Podul Înalt

10 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

România, din păcate, nici până azi nu are un calendar al sărbătorilor ei. Azi trebuia să fie sărbătoarea veșnică a lui Ștefan Cel Mare și a vitejilor lui. Ca o sărbătoare națională, ca o mândrie a neamului nostru românesc… (Dan Angheli)

O sărbătoare a sufletului românesc

5 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Pune suflet în tot ceea ce face - fie că întocmeşte manuale de limba şi literatura română pentru elevii din şcolile cu limba română de predare din nordul Bucovinei, fie că organizează manifestări culturale sau ţine ore de română în şcoală – în totul ce face se simte o dăruire, o zbatere pentru continuitate, dragoste faţă de limbă, tradiţii, neam. Însă dragostea şi dăruirea cer sacrifici. Şi dna Govornean e capabilă de ele. „Un popor nu are viitor dacă nu își cunoaște trecutul, tradiția și istoria, nu îşi onorează înaintaşii”, e crezul preşedintelui ACDERU. Dumneaei face parte dintre acei, care cu dragoste și cu îndârjire ţin ca cei tineri să nu uite de tradiţii, de obiceiuri, de identitatea noastră, de unde ni se trag rădăcinile şi încotro ne ducem. A meritat cu prisosinţă şi înaltul ordin în grad de Cavaler, acordat de preşedintele României pentru merite deosebite în promovarea culturii, limbii române, valorilor naţionale.

LA MULŢI ANI ÎN OAZA ÎMPLINIRILOR, DNĂ LILIA GOVORNEAN!

4 ianuarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Ziua de 4 ianuarie e una însemnată în calendarul spiritualităţii româneşti din Bucovina, constituind un fericit prilej de a-i adresa un sincer „La mulţi ani!” dnei Lilia GOVORNEAN, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, metodistă la Institutul Postuniversitar de perfecţionare a cadrelor didactice, autoare de manuale, cu ocazia unei emoţionante aniversări ce îi pune în valoare frumoasele realizări

LA MULŢI ANI, DLE PRIMAR ANATOL PIŢU!

27 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

În perioada sărbătorilor creştine de iarnă, când steaua de la Vefleem luminează calea Magilor ce vestesc Naşterea lui Hristos, iar divinitatea coboară raiul pe pământ, cel mai de frunte gospodar al comunei teritoriale unite Ciudei, un mare patriot al neamului său, Om cu literă mare, profesionist de o înaltă probitate, – Anatol PIŢU - îşi sărbătoreşte ziua de naştere.

Odată cu felicitarea Secretarului de Stat Ovidiu Burduşa cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Moș Crăciun al României a pornit de la DRP spre asociațiile românești din diaspora și din comunitățile istorice cu peste 100 de cadouri!

25 decembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru implicarea de care au dat dovadă de-a lungul anului. Ne dorim ca această frumoasă colaborare să continue și în viitor sub forma unor parteneriate durabile pentru românii de pretutindeni.