Şeful Statului Major al Armatei Ucrainene, Viktor Mujenko, a avut o întâlnire cu Excelenţa Sa Cornel Ionescu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Ucraina, cu care a discutat noua doctrină militară a Ucrainei, general-maiorul ucrainean accentuând asupra faptului că Ucraina planifică să dezvolte relaţiile de prietenie şi bună vecinătate cu România, iar strategia militară a Ucrainei e orientată spre consolidarea posibilităţilor de luptă ale armatei sale „dar nu opunerii pretenţiilor teritoriale ale României asupra Bucovinei”.
În cadrul acestui eveniment se vor desfăşura diferite manifestări ştiinţifice, culturale, distractive şi sportive – expoziţii, competiţii, concursuri. Astfel, menţionăm faptul că va fi dezvelit monumentul primului rector al universităţii cernăuţene – Konstantin Tomaşciuk.
Şcoala medie din s. Davideni, raionul Storojineţ, unde recent s-au otrăvit 43 de copii şi 7 lucrători ai acestei instituţii de învăţământ (5 profesori, o soră medicală şi un lucrător tehnic), care au fost internaţi în spital, a fost închisă. Diagnoza preventivă – intoxicare acută necunoscută a genezei.
TEATRUL DIN BOTOŞANI VA PARTICIPA LA „APLAUZELE DE AUR ALE BUCOVINEI”.
...cel mai solid elogiu, cele mai alese mărturisiri de apreciere au venit din partea dl Edmond Neagoe, consul la Consulatul General al României la Cernăuţi, care i-a înmânat dl Vasile Tărâţeanu un frumos coş de flori din partea misiunii diplomatice: „Sunteţi un reper pentru comunitatea noastră de aici. Destinul dumneavoastră e unic, este acela de a duce mai departe ideea de pace, de libertate, de propăşire spirituală, căci arma pe care aţi folosit-o a fost întotdeauna cuvântul bun, cultura, literatura, nu distrugerea, nu războiul”. Asociindu-l pe sărbătorit cu Don Quijote al românilor din nordul Bucovinei, diplomatul a conştientizat că destinul lui Vasile Tărâţeanu este cel al unui învingător, dar nicidecum al unui visător fără temei.
o nouă chemare a lui Nicolae Toma şi a zoriştilor săi ne-a dus spre nord, pe cea mai frumoasă stradă din Cernăuţi, în casa limbii, literaturii, sufletului românesc care este redacţia “Zorilor Bucovinei”...
Le-am admirat etalate într-o frumoasă cunună a tradiţiei Marelui Boian, lunea precedentă, 21 septembrie, de hramul bisericii, în înălţătoarea zi a Naşterii Maicii Domnului, la excepţionala sărbătoare – Celebrarea celei de-a 60-a aniversări de la crearea Ansamblului de dansuri populare „Mioriţa”, de pe lângă Casa de Cultură din această frumoasă şi pitorească aşezare de vrednici români,
La 23 septembrie curent, în scopul dezvoltării colaborării bilaterale între regiunea Pricarpatică şi judeţul Maramureş, la Ivano-Frankivsk, într-o vizită oficială, s-a aflat doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care s-a întâlnit cu Serghii Basarab, primul locţiitor al şefului Administraţiei Regionale de Stat, cu care a discutat unele chestiuni ale realizării proiectelor de perspectivă şi potenţialul existent al ambelor regiuni pentru sprijinirea dezvoltării colaborării transfrontaliere.
Recent, la Consulatul General al României la Cernăuţi, liderul proiectului şi partenerul lui au organizat expoziţia foto-documentară „Împreună fără frontiere”. Inaugurând manifestarea respectivă, gazda – Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, a menţionat : „ Misiunea noastră diplomatică a participat la toate evenimentele şi manifestările planificate şi desfăşurate în cadrul proiectului. Am sesizat că el i-a unit pe oameni din ambele părţi în din zona de interes comun, discuţia, contactul,prietenia ce s-a legat între ei. Îi felicit pe parteneri pentru succesul proiectului şi urez continuitate dialogului şi relaţiilor pentru ca impactul să fie resimţit în zona interferenţelor culturale, în timp”.
Muzeul Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Universitatea de Stat "Universitatea Naţională Ujgorod", Ucraina, implementează în perioada 31.12.2013-30.09.2015, proiectul "Cooperare instituţională interactivă. Istorie, tradiţii şi cultură fără frontiere"- HUSKROUA/1101/140, finanţat din fondurile Uniunii Europene, prin ENPI - Cross-border Cooperation Programme, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România şi Consiliul Judeţean Satu Mare, sub sloganul "Parteneriat fără frontiere."
... judeţul Bistriţa-Năsăud a hotărât să primească 15 familii de refugiaţi din regiunile Lugansk şi Doneţk, distruse în războiul din estul Ucrainei.
Astfel poate fi apreciată pe scurt cea de-a treia întâlnire a liderilor societăţilor naţional-culturale româneşti din ţinut cu conducerea regiunii Cernăuţi – Oleksandr Fyşciuk, şeful Administraţiei Regionale de Stat, şi Mihail Gainiceru, preşedintele Consiliului Regional, în cadrul căreia au fost discutate diverse probleme existente în şcolile cu limba română de predare din nordul Bucovinei.
Graţie proiectului iniţiat de dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, în comun cu dl Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, un grup de aproape 50 de români din nordul Bucovinei au avut, între 8 şi 15 septembrie, o vacanţă de vis în Patria noastră istorică, pe meleaguri bistriţene.
cunosc nu din auzite cum unii ucraineni denigrează tot ce e românesc, şi li se face rău când aud limba română, dar se zbat să obţină paşaport cu stema României.
Pe data de 9 septembrie 2015, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii cetățeniei române, Legea 21/1991, în așa fel încât și românii aflați în comunitățile istorice din teritorii care nu au aparținut niciodată administrativ României să poată primi cetățenia română.